11 mai 2016

Chateau la Couspaude 2010, Grand Cru Clase

    Chateau la Couspaude 2010 mi s-a parut cel mai bun vin din degustarea de dinaintea Pastelui de la Caro, in care am avut Cru Classe-uri de pe stanga si multe Grand Cru-uri de pe dreapta, din Saint Emilion. Domeniul beneficiaza de un sol calcaros, rar in zona, iar un alt lucru care il poate diferentia este asamblajul, ce contine Merlot in primul rand, insa pe locul secund vine Franc-ul, cu 20%, regele CS prinzand doar ultimele 5 puncte. 


    Arata a vin mare inca de cand mirosi dopul impregnat. Pe un fond alcoolic de 13,5 volume se perinda un set aromatic granat-black, identic coloritului intunecat, opac. Aromatic e un amalgam intre nou si vechi, intre fruct si note nobile, dupa cei doar 6 ani in sticla pentru vintage-ul perfect 2010. Avem piele, marochinarie fina, avem mina de creion, licorice, cafea, prune, mure coapte si zemoase. Pe intuneric, in gura, se simte taninul marunt, copt, care da putere impreuna cu extractivitatea mare. Nu e greoi, e perfect echilibrat intre extremele "suculent" si "greu de baut". Foarte frumos vin. Nu-i ieftin, in Germania l-am vazut la aproape 50EUR. Bine ca ajunge in RO la pret bun, sa ne bucuram cat mai multi de el. 92 de puncte, 75 de lei. 


    Iar vineri ne vedem pe aceeasi terasa superba la 12 vinuri Premium in sticla Magnum. S-au cam ocupat putinele locuri (e vineri, for God's sake, nu stam in 50ml de caciula!), dar daca tii neaparat sa vii, intreaba-ma, s-ar putea sa se poata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu