9 noiembrie 2015

De la 90 la 97

    Degustarea de vinuri de 90 pana la 97 de puncte, acordate de entitati recunoscute la nivel mondial, dintre care Wine Advocate (Robert Parker) a fost cel mai des utilizat, a fost de fapt o intalnire intre prieteni, la care s-au discutat subiecte diverse, de la ceasuri si rugby pana la fitness si calculatoare, pentru ca vinul acolo puncteaza cel mai bine, la realizarea unor conexiuni care nu s-ar naste altfel.


    Ca parere unanima am apreciat toti in deschidere un spumant spaniol  Brut Nature, fara rugozitatea atat de des intalnita in zona fara zahar, echilibru foarte bun, vin bio, ne-a placut.
    Deschiderea oficala, cand aproape toti invitatii ajunsesera, a facut-o de fapt Marina, reprezentanta Mosiei de la Tohani, care ne-a prezentat povestea Merlot-ului Radu, a doua editie, 2011. Am savurat cu placere atat partea teoretica, dar mai ales pe cea de laborator.
    Rosiile noastre au continuat cu un Cab scoala, din Argentina, in care fructele negre ne-au entuziasmat pe toti, insa am sesizat si o parte suculenta, oarecum comerciala, dar care nu a parut "ieftina", pe fondul unui corp peste medie.
    Morellino a parut vinul usor intarziat la petrecere, pentru ca el tocmai acolo n-a punctat, la partea de corpolenta, insa cand a venit vorba de preparate italiene - paste, pizza - a devenit brusc un membru de baza al gastii noastre de iubitori de vin.
    Pruno merita sa-l mai strecuram o data, asa cum am facut cu toate vinurile inainte de degustare cu o jumatate de ora, sticla-strecurat-decantor-inapoi sticla - pentru ca a fost cel cu tuleiele necoapte. Tinerel, pufos, cu potential evident peste primele doua, dupa 3-5 ani de odihna. Acum am remarcat incidenta notelor nobiliare de tutun/ferigi uscate, alaturi de fructele negre de padure.
    Solanera a fost un pariu de-al meu, increzator din fire in parerile specialistilor si mai putin in ale amatorilor. Va recomand aceeasi abordare cand va luati telefon, frigider sau va faceti o casa. 94 Parker si poate cel mai apreciat vin al serii, ca RCP.
    Conceito a deschis poarta spre Top-Ultra-Premium-High-Class. Nu ca la 92 nu ar fi fost valabil, dar mai ales aici parerea noastra, nu prea mai conteaza, ci ar trebui sa incercam sa descoperim care sunt caracteristicile care l-au facut pe respectivul evaluator sa mearga atat de sus. Pe mine m-a impresionat complexitatea aromatica, originalitatea mixului, subtilitatea, stilul french.
    Despre capul de afis, Faustino I Gran Reserva 2001, il las pe Decantalo sa va spuna parerea: "Deliciously decadent, with extraordinary vitality on the palate and a long, unique finish. A jewel at this price. I have this wine full marks - it was perfect. I cannot think of any other wine, in this price range, that provides so much complexity, elegance, style, classicism and length". Cei de la wine.com au decis ca-i putin 97, si ca 98 e mai potrivit.
    La final ne-am pus pancreasul pe jar cu un PX - aka Pedro Ximenez - de o consistenta, persistenta si savoare rar intalnita. Nu degeaba solii lui Parker i-au dat 96 de puncte.
 
    Multumim winebar-ului 1000 de chipuri pentru gazduire, ne-am simtit, ca de fiecare data, excelent aici.


2 comentarii:

  1. Solanera a fost 2012? Eu am degustat 2012, si e intr-adevar foarte bun. Cred ca l-am luat undeva la 13-14 euro de pe vinatis. Acuma e la 11.25 daca se cumpara 2 sticle. RPC nu se discuta. Daca compari cu un Mourvedre, tot de 94, Pibarnon 2010, e la 30-31 euro. F Bun si Pibarnon, plus alta abordare, plus e Franta. Dar la RPC Solanera nu prea are rival.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Solanera a fost 2012. Citisem undeva niste review-uri negative, am avut emotii, insa s-a dovedit un vin excelent. L-am luat din Spania la vreo 12 EUR.

      Ștergere