25 august 2015

Gramma - o verticala si o actrita

    Am dirijat recent o degustare privata cu subiectul Feteasca Regala in cultura romaneasca, selectand cateva exemplare de vaza din industrie. Unul dintre cele remarcabile a fost Gramma 2014, care beneficiaza de eticheta deosebita a maestrului Malaele, vine dintr-un an mai generos decat 2013, cand nivelul alcoolic n-a depasit 12%, si a fost lasata cu un mic fizz pentru spectacol. 

Mirosul e tipic, fructat-floral, cu acea amprenta unica a soiului, imposibil de descris, pe langa care se disting tuse de mere verzi, liliac alb, busuioc-menta-lime, la o intensitate cuminte. Gustativ aduce un plus de corpolenta, tot fata de precedentul an, chiar onctuozitate cand se lasa mai cald, aciditatea suna ca pe Bucium, e un vin patrunzator, voinicel si bagacios, cu o foarte mica tenta tropicala. Preturile sunt aceleasi ca pana acum, asa ca it's a go! 85 de puncte. 

    Va prezint in premiera modelul care a inspirat eticheta  - actrita Meda Victor ("Nunta Muta") si va invit sa remarcati simplitatea si acuratetea penelului. 


    Pe acelasi subiect "Oltean(u)" mi-am amintit de o verticala de Aligote gazduita de producator in house asta primavara, cand m-am gasit si eu acolo. Efectul verticalei - in figura de mai jos. Berbecuti fermecati - la stanga, sub prima veioza, langa caprioare!


    Am inceput cu 2009, care a imbracat o tenta de vin nobil, sâmburi de migdale, fără sa-și fi pierdut fructuozitatea de tot. Gustativ da semne oxidative, se confirma panta descendenta naturala, normala pentru Aligote la 6 ani. Spre deosebire, am vazut Regala din acelasi an, a carei corpolenta, aciditate si micro-taninuri o tin mai mult timp in viata. 84 pentru Aligote Gramma 2009.

    2011 este un vin auster, aproape neutru aromatic, cu doar o adiere de mere verzi și miez de nuca de la cuptor. Aciditatea începe sa apună, vârsta se simte. 82
   2012: aciditate sus, fruct, sâmburi. La prima vedere pare evoluat, fiind la intersecția tinereții și cache-ului de sticla. Foarte mineral, ca toate celelalte. 832 comentarii: