Lidl Larnaca are o oferta de vinuri superioara celei de moment din Romania, chiar daca nici noi nu stam rau din cand in cand. Am ales exemplarul din Pomerol datorita apelatiunii si datorita pretului, redus aproape la jumatate, pana la 15EUR, chiar daca anul e considerat slab. Nasul pleaca foarte spicy, intercalat cu alcoolul nu prea frumos integrat la peste 20 de grade, insa il ierti atat de repede cand emana valuri de fruct, lemn dulce, coaja de copac, piele de scaun de BMW innobilat de razele soarelui timp de 4 ani (what to lick today - pour les connaisseurs!), mezel crud-uscat de calitate, violete, parchet proaspat raschetat, cu tot cu Paluxul de dupa, intr-o forma placuta. Daca m-as opri aici, nasul e de 9,5 din din 10, fractiunea lipsa aparand doar din cauza alcoolului - uneori nici 13% nu se integreaza ideal. [l-am racit ulterior - alcoolul nu mai iese deloc la 15-16 grade, insa nici complexitatea nu mai e aceeasi] .
Atac plin, foarte sec, in care fructul nu mai apare, vinul trecand la o exprimare ceva mai austera, dar, paradoxal, cu un post-gust super-long! Avem taninuri calde, foarte marunte, pe un fond de aciditate usor sub medie, insa nederanjanta in primii 5 ani de viata a vinului, structura densa+++, aproape mestecabila, total contrastanta cu, de exemplu culoarea rubiniu deschisa, de o transparenta apropiata de Pinot Noir. De aceea revin cu sfatul batranilor: nu faceti afirmatii in functie de culoare, pentru ca este influentata de sute de componente, nu va spune nimic, doar va amageste. Putem vorbi de cele 5 tipuri de antociani, de PH, de masa moleculara a polifenolilor ca exemple de factori ce influenteaza culoarea vinului, insa exista variata B, mult mai simpla: sa ne limitam la rosu rubiniu, spre violaceu sau spre caramiziu, mai mult sau mai putin opac, fara a ne hazarda in axiome inainte de a testa si ceilalti senzori de deasupra gatului.
Satisfactia maxima se atinge la temperatura mai inalta, unde taninurile nu musca si buchetul se deschide la 180 de grade. 88-89 de puncte.
Satisfactia maxima se atinge la temperatura mai inalta, unde taninurile nu musca si buchetul se deschide la 180 de grade. 88-89 de puncte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu