3 mai 2015

Ebeia - minunata vioara a 2-a

    Ribera del Duero e o zona cu un farmec aparte pentru iubitorii de vin, ale carei vinuri exceptionale sunt pentru majoritatea dintre noi aspirationale. SmartDrinks aduce in Romania toata gama producatorului Bodegas Portia, de la cel mai ieftin, subiectul de azi - 39 de lei - pana la Triennia (225 de lei), in mai multe trepte. Pe acesta din urma n-am avut inca ocazia sa-l degust, insa despre cele doua de mijloc - numai de bine, 87-91 de puncte. Asa ca s-a trezit natural curiozitatea cum ar putea fi entry-level-ul care sta 4 luni in stejar frantuzesc si are 13,5% alcool.
    Culoare rubinie cat se poate de apetisanta, nas dominat de cafea si senzatii minerale imediat dupa deschidere, sub care fructele rosii imbie sa treci degraba la urmatorul pas, care aduce si mai multa savoare, fructele sunt mai fine, stropite cu un praf de vanilie. Spania inseamna echilibru in vinul rosu, iar Ebeia nu iese din rand. Palpam taninuri active, razgaiate, dar cu coltii tociti, amplitudine aromatica surprinzatoare pentru acest nivel de pret, corp si structura medii-plus, final cu o coborare naturala, cu o abia perceptibila volatilizare a consistentei. Se situeaza in intervalul 85-86 de puncte in functie de generozitatea judecatorului, varsta vinului sau asocierea culinara. 
    Concluzia am mai creionat-o cand am mai vorbit de vinuri din zona: chiar daca exista unele foarte scumpe, abilitatea celui interesat, pasionat de fenomen, e sa gaseasca si eventual sa recomande si altora varfurile ca raport calitate/pret.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu