Am fost la Ruse, mi-am (mai) luat vreo 10 sticle de vin bulgaresc, deoarece raportul calitate/pret e evident peste cel romanesc, industria de profil avand niste ani inainte. Iata chiar aici un exemplu: roze din doua soiuri clasice in lumea roseurilor, inexistente insa la noi, Grenache cu Mourvedre. Culoarea e aproape translucida, cu doar o tenta fina de roz-foaie de ceapa, 13,5% alcool, sticla foarte grea, 30 de lei. Nas de fructe rosii dulci - cirese - dar si acrisoare. Gust schimbator, odata cu temperatura, ba echilibrat, ba mai putin, fara o savoare suficienta, desi te poate pacali prin uleiozitatea sa. Puncteaza bine la expansiunea aromatica gustativa, dar nu poate trece de 82 de puncte.
Pot spune ca majoritatea carciumilor (a se citi restaurante, bistrouri, etc) in care am intrat au pahare de cel mai josnic nivel, cu toate ca pana ieri nu voiam sa iau in calcul asta ca o realitate, pentru ca nu am "folosit" un procent semnificativ, insa cei de la Leida mi-au confirmat nu numai ca estimarea mea de 90% e foarte corecta, ci si ca mare parte din ceilalti 10% aleg si paharele de apa ieftine si identice, iar de vin la limita de jos a calitatii si frumusetii. Se merge pe criteriul imitatiei, copierii carciumilor care fac un profit considerabil. Traisca Partidul si Comunismul in care inca ne zvarcolim, nu dorim sa fim diferiti. Ca si in alte domenii, problema e la client, care nu stie ce si cum sa ceara. Daca unul vinde aceeasi ciorba de fasole cu 5 lei si altul cu 12, ce ar trebui sa faca diferenta? Din punctul meu de vedere, ustensilele de pe masa sunt pe primele locuri. Vrei cu 5 lei? Atunci nu emite pretentii. Poti da 12? Invata ce sa ceri, ca sa merite diferenta.
Criteriile personale la alegerea paharului sunt inaltimea si subtirimea piciorului, care dau eleganta, taietura laser a buzei, aspectul care sa imbine functionalitatea (concentrarea aromatica) cu o forma placuta ochiului, volumul cupei, partea inginereasca adaugata, rezistenta la spalat, dar si pretul.
Data viitoare cand mergi la onomastica amicului tau, ia-i cadou un set de 2, 4 sau 6 pahare de calitate si invata-l sa le foloseasca impreuna cu un vin bun, se va mandri cu ele de fiecare data si bifezi tacit contributia ta la dezvoltarea industriei fara sa te dai in stamba pe Facebook.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu