2 februarie 2015

Trei Senatori

    Imi place ca Senator vine cu regularitate la targurile de vinuri, chiar daca clientii sai de baza - Horeca - nu prea fac acest efort, asteptand sa vina agentii la ei la usa, sa-i roage in genunchi, sa le dea cateva baxuri de vin doar sa stea de vorba cu ei. Dar noi avem oportunitatea sa le vedem produsele, atat de greu de identificat in comertul clasic, desi se gasesc la unii distribuitori maricei. Totodata, la standul lor, cum am mai punctat in alte randuri, s-au oferit de fiecare data cu amabilitate informatii despre noutati si am gasit surprize. Cateodata le merge si website-ul, azi nu. 
    Avem cateva motive sa bagam nasul printre vinurile Senator, in primul rand ca sunt unul din cei mai mari producatori, cu 850ha, au struguri BIO la scara larga, manageriaza vii de pe trei terroir-uri total diferite: Banat, Husi si Insuratei (BR). De imaginea gamei Glia (plus Omnia, Traditii, etc) s-a ocupat Gheorghe Moisescu, pasteland laitmotivul istoric-traditional intr-o abordare simplista, cu mult spatiu de un alb imaculat pe eticheta. Fonturile lasa impresia de handmade, amplificata de seria limitata de ~6000 de sticle la Babeasca si Feteasca Neagra. Este o gama exclusiv Horeca. 
    Babeasca este un 2009 DOC-CT Husi, cu 13,5% alcool si costa sub 40 de lei in magazine. Are o culoare rubinie-granat usor translucida. Inca de la deschidere dopul foarte lung indica increderea producatorului intr-un vin de calitate, cu potential de invechire. Miroase a baric nou, probabil necesar pentru a ajuta vinurile provenite din acest soi sa ajunga la o varsta medie, are un pic de visina si pruna, peste care au aparut surprinzatoare note de innobilare la sticla, din setul tutun-ferigi-ciuperci. Alcoolul nu sta foarte cuminte in treaba lui - de baut mai rece. Daca in gust ar fi plusat usor, ar fi fost una dintre marile surprize ale anului, insa, din pacate, asta nu se petrece. Calitativ coboara usor, dand impresia de lemn prea intens (aromatic), taninurile sunt fine, aproape coapte, aciditate buna si o baubilitate de mare angajament. 81-82p. 
    Feteasca Neagra 2011 seamana izbitor aromatic cu Babeasca 2009, nu te trage cu nimic de maneca. Curgator, insa fara fructuozitate, fara complexitate, fara savoare, cam gol in corp. Tot pe-acolo, in jur de 80p. 

    Şarba Monser 2013 - am vazut-o la targ si mi s-a parut o mare surpriza, mai ales daca iau in calcul pretul relativ mic, in jur de 13 lei in retail. Asa ca am vrut sa ma conving ca nu se practica schema "butoiul de medalii" si am cumparat o sticla. Totul e in regula, e acelasi vin curat, frumos aromat si mai ales echilibrat. E pe podium, poate chiar cu medalie de aur printre şarbele romanesti disponibile. 83 de puncte.

    That's all, folks.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu