20 ianuarie 2015

O privire spre noile vinuri Samburesti

   Despre Samburesti am avut ocazia rar sa spun cate ceva, poate dezamagit de prestatia vinurilor pe la targurile de profil, poate ignorant sau influentat prejudecati. La suprafata: brandingul mi se pare ciudat, pentru mine nu e clar care sunt gamele (le-am lamurit dupa ce am intrat pe site), se creaza confuzie intre ele si denumirea companiei. Logo-ul insa, alaturi de design - foarte frumos.

    Pinot Noir 2013 are 13,5% alcool, DOC-CMD, sec, imbuteliat la sfarsit de august 2014. Culoare tipica, usor mai intunecata decat un Bourgogne get-beget, avem si un nas simpatic, dulceag, usor vanilat, in directia fructelor rosii specifice soiului. Atacul ne spune despre un rest de zahar care in mai toate partile planetei e evitat din rasputeri, exista taninuri abia mijite pe buza interioara, aciditatea e buna, tipicitatea exista. Se pare ca fara restul de zahar ar fi fost in prima faza un vin aspru, de nevandut in Romania, dar interesant pentru pasionati dupa 3-4 ani. 81 de puncte - un progres real. Se vede ca exista potential, baza de plecare, mai ales cand ai la dispozitie 500ha intr-o zona deosebita. Sunt de parere ca vinurile de sus ar trebui slefuite pana la a capata o forma moderna, in pas cu moda tarilor cu traditie in primul rand in calitatea vinului. Brandurile de mijloc pot duce greul, adica pot satisface cererea si implicit gusturile pietei. 

    Feteasca Neagra 2013: a devenit o moda ca vinul sa aiba cojones, sa bata in 15%, lucru probabil placut targetului de client urmarit de gama Domeniile Samburesti. Atacul este dulceag, probabil si de la alcoolul puternic (fix 15), avem o parte olfactiva multi-strat, cu fructe negre deasupra, urmate de condimente si treburi mai inchise pe fundal, asemanatoare su Syrahul. Corp gras, rotund, plin, intrepatruns de o astringenta vie, cu bune reflexii pe palat. Spre sfarsit m-am simiti coplesit de alcoolul care devine pregnant, dupa ce aromele se risipesc prea repede. 77 de puncte. 

    Cabernet Sauvignon 2013: are 14,5% alcool, e sec, arome spre candy si un usor fizz - 75 de puncte. Am remarcat abia acum textele de pe etichetele secundare, foarte inspirate.

    Este evidenta tendinta spre modern, vinurile fiind seci, chiar daca la limita superioara a nivelului de zahar, iar personal astept sa vad mai mult in gama premium.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu