4 august 2014

Mircea Dinescu din postura de fauritor de vinuri

    Am intalnit in viata cativa oameni, despre care pot spune cu mana pe inima ca pe orice cale ar fi apucat, la oricare intersectie din viata lor, ar fi reusit. Iar daca pe acestia ii pot numara pe degetele de la o mana, in interiorul categoriei mai exista una si mai speciala, a acelora care, cand au ajuns la intersectie, nu s-au multumit cu a alege bine, mergand, ba mai bine zis exceland, pe mai multe planuri, aparent fara legatura intre ele. Poate ca exista conexiuni intre arta scrisului, a gatitului sau chiar a facerii vinului, intr-un labirint ascuns cunoasterii - asa cum spune insusi scriitorul Dinescu - intr-o emisiune al carui invitat la "Lacrimi si Sfinti" a fost actorul Mihai Constantin. Sau poate ca e doar educatia/inclinatia spre a face lucrurile cat mai bine.

foto: portcetate.ro

    Multi am trait implicarea dizidentului Dinescu in Revolutia de acum 25 de ani, mai putini avem aplecarea spre poezie, ca sa-l cunoastem din acest unghi. Si mai putini i-am gustat bucatele, iar pentru ca am fost printre primii care m-am bucurat de noile vinuri, ma declar rasfatat.
     Pana s-au mai racit sticlele m-am delectat impreuna cu ceilalti invitati ai maestrului cu niste preparate in propriile interpretari, care m-au facut sa am indoieli cum ca bucataria romaneasca nu exista. Mustar cu peltea de gutui, ghiudem, hrean, carne de gasca la garnita, slaninuta, caltabos... Totul este traditional, facut din surse numite "bio" in inexpresivul limbaj contemporan, de la antreuri pana la blide si mobilier.


    Primul vin a fost o Feteasca Alba 2013 care poate sta cu mandrie intre cele mai bune romanesti. Ne-a luat maul cu cu o structura demna de un Riesling si o onctuozitate de Chardonnay. Nasul e aromat, proaspat si fructat, insa vinul abia gustativ exceleaza. 85 de puncte.

    Chardonnay-ul e proaspat, cu nuante olfactive verzui, confirmate de gust, in care vioiciunea e de baza, pe o structura neaosa, tanara-amaruie. Nici aici nici in FA nu se simte alcool. 85
    Vinurile provin de pe o suprafata de 100 de hectare impartita in doua centre, la o distanta de 50km, la Cetate si la Galicea, pe care se cultiva Cabernet, Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Sauvignon, Pinot Gris, Muscat, Chardonnay, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Riesling Italian.



    Pinot Gris respecta trendul definit de primele albe, avand culoarea mai deschisa, mirosul gri, mai sobru, insa tot in setul de fructe romanesti. Gustativ pare mai amplu, prelungindu-se in final. Am bifat savoarea deosebita. 86. Marea deosebire fata de vinurile cu care ne-am obisnuit este lipsa totala a machiajului, a chimiei si ma bucur ca maestrul se impotriveste acestor practici cu indarjire, nu accepta indepartarea de natural. E prima firma din domeniu pe care o cunosc, unde presiunea financiara, a rezultatelor, nu primeaza.

    Sauvignon Blanc primeste tot 86 de puncte, avand tipicitate de soi, caracter ierbos, pi de chat, usor artagos, pentru ca e nefiltrat, insa echilibrat gustativ. Seamana cu vecinii de la Segarcea, avand un nivel calitativ pe care eu il vad printre cele mai elevate din tara. Gustativ este cel mai savuros, asezat.

    Pana sa terminam setul de albe seci s-au perindat pe talerele din mijlocul mesei o armata de chiftelute din ceafa de porc de tara, alaturi de cea mai buna salata de vinete pe care am mancat-o in viata, bine impanata cu ardei copt si ardei iute, piftie din carne frageda de curca si vestitele sarmale din porc-vita-gasca.

    A urmat un rose demisec din Merlot, incadrat in peisajul roz romanesc, normal, cu o adancime aromatica bine conturata de restul de zahar. 81p

    Am preferat sa ne indulcim la acest moment cu o Tamaioasa demisec, inainte de a trece spre spectrul rosu al paletei vinoase. Prezinta un varf de savoare olfactiv pe care nu-l intalnim decat in strugurele proaspat, printre minunatele arome tamaioase, care se continua natural in gust, plutind pe restul de zahar. Final moderat, specific soiului. 83p

    Muscat Ottonel 2013: vin-scoala, cu transmiterea strugurelui in produsul final in proportie de 100%. Se stie cum miroase muscatul, acesta avand setul de citrice mai in fata, cu mere din placinta, iar moscul fin, in plan secundar. Uleios-rotund, echilibrat. 84.


    Merlot 2012: vara pe terasa cand ti se aduce un vin rosu te astepti sa te fulgere alcoolul, insa imi pare ca toate vinurile lui Dinescu au aceasta remarcabila calitate - integrarea alcoolului. In rest, un vin corect, cu aciditate sus, taninuri moi 80p.

    Pinot Noir 2013: nasul pleaca tipic, cu cireasa pe fond de hambar in care candva au trait animale, gustativ fiind rebel-vagabond, aspru-amarui, dar in acelasi timp dulceag, precum maestrul acordeonist Viorel Fundament, care ne-a purtat din Paris in mahalale si din canzonette in castaniete. 83-84pct.

    Feteasca Neagra 2011 s-a cules tarziu, la sfarsit de octombrie, asa ca la o dulceata usor peste granita de 4g/l a reusit sa acumuleze si 16% alcool.  Valuri de arome se perinda, de la nelipsitele prune si cirese, trecand printr-un set de gemuri proaspete si ajungand la acela de nuci, migdale, samburi la cuptor. Gustativ confirma presupunerea: Amarone de Romania. Putem trece in descriere, la capitolul corpolenta "esenta de Feteasca Neagra". Sa fie asta un mod inedit de a scoate si noi capul printre straini? Greu de punctat, as merge pe un 87+++ si as baga si 2 sticle la beci, sa ma revad cu prima in 2020.
    
foto: portcetate.ro

    La ditamai suprafata cultivata mi se pare normala o intrare in HoReCa, pe segmentul de carciumi cu meniuri traditionale in prima faza, dar, daca acesta se dovedeste nesatisfacator, brand-ul Dinescu (sau altul legat de el) s-ar putea sa se dovedeasca mai puternic decat Isarescu, de exemplu, ajutat de un nivel superior de calitate a vinului, dar si de o mana si o minte dedicata proiectului.

    P.S. Ii multumesc lui George Moisescu pentru noul "cap de blog", cat si pentru oportunitatea de mai sus.


4 comentarii: