16 iunie 2014

Vinuri din Priorat

    Priorat este o regiune viticola catalana cu 2000 de hectare de vie care, cu toate ca are o traditie de peste 1000 de ani, a primit destul de recent DOC, in 2009.  Soiurile rosii permise sunt doar Garnacha Tinta, Syrah, Cabernet, Merlot si Carignan. Sunt acceptate si 2-3 soiuri albe, care reprezinta sub 5% din suprafata cultivata. Latitudinea mica obliga la o pozitionare a viilor la altitudini de 500 de metri, orientate spre nord sau est, pentru a fi ferite de arsita soarelui. Am ales de pe decantalo.com cateva vinuri din Priorato, cum spun catalanii, care cred eu ca sustin ideea de RCP spaniol foarte bun. Le-am baut din decembrie pana in mai.
    
    Cal Pla Negre 2008 este al doilea vin al cramei, dupa binecunoscutul si premiatul si extraordinarul Mas d'En Compte, care a fost si motivul pentru care l-am cumparat. Costa mai putin de 10 EUR, e facut din Cabernet, Carinena si Garnacha Tinta, are 14% alcool, este rodul viilor mai tinere, de 8-15 ani. Nasul lasa o impresie black, e intens, mix de coacaze si cirese negre, pamant, piele si cafea. Inainte de a-l baga in gura, va avertizez! Il veti bea pe tot. Latura comerciala, adusa de baric, din care s-au adus aromele de cacao si scortisoara, e bine sustinuta de aciditate, are si fruct si note elevate - ferigi, ciuperci, pamant, iar de data asta mi s-a deschis alt sertar din memorie: tulpini uscate de floarea soarelui. Structura e suculenta, post gustul scurt, taninuri si amplitudine la nivel normal. 85 de puncte. 

    De Muller pastreaza proportia, bifand 84 de puncte la 7 euro. Piper verde, fructe rosii de padure, vanilie-cacao-scortisoara, cu originalitate si profunzime in planul al doilea. In gust atacul aduce aminte de tomate, bulion, apoi livreaza ce promitea nasul. Finalul nu-i de vis, lemnul intens descoperit in miros da senzatia  vaga de praf in gura. 

    Rotllan Autor Reserva 2008 zici ca-i facut ieri: culoare violacee, spume pe margine, tanin agatator, nas intens, condimentat, fructe negre din distilat, ferma de cai, iarba, compost, ciuperci, foarte sec. S-ar putea sa fie un vin mare peste 8-10 ani cand nu se va mai intalni nimeni cu el, dar daca PK nu i-a dat nimic, iar Penin se rezuma defensiv la 90 pct, nu prea s-a comandat la Decantalo, asa ca ei s-au gandit sa mi-l ofere mie, contra punctelor acumulate la precedenta comanda, altfel as fi dat 10 EUR. N-am inteles mare lucru din el (83-84pct), dar a fost lait motivul sa fac acest set din Priorat. Vinul "de sus" al cramei se numeste Demencia de Autor.

    Martinet este un asamblaj de Garnacha, Cab si Merlot, entry-levelul cramei, daca se poate numi asa un vin de 91pct Parker, celelalte sortimente avand 95. Deci la astia ce ramane prin butoaiele alea mai slabe sare de 90PK. Mi-a ajuns acasa dupa ce am platit 70 de lei catre decantalo, unde, dupa cum mai spuneam si cu alta ocazie, probabil nu voi mai comanda, din cauza aventurilor legate de livrare. L-am incercat de Revelion si mi s-a parut de exceptie (88-89-90 de la trei oameni), am desfacut recent ultima sticla. Nasul nu este in niciun caz atuul care l-a dus pe evaluator spre culmi, fiind un melanj de fructe negre de padure deshidratate, fan uscat si alcool (14,5%) perceptibil la +20 de grade. Gustul insa, e din alt aluat, fin, cu tanin copt si rotund. Are structura bine sagetata de aciditate, peste care se asterne savoarea deloc rea. Nu-mi amintesc care a fost nota mea de Revelion, acum merg pe 88-, descoperind alcoolul cam sus la cald. In Romania nu exista niciun vin disponibil din 2005, care sa aiba ceva interesant de spus. 

    Ultimul vin din set este un asamblaj de Garnacha Tinta, Carignena si Cabernet, de 14,5% alcool si aciditate 6,45g/l in tartric, punctat de Decantalo cu 94 de puncte si de oamenii lui Parker cu 92. Pretul a fost sub 70 de lei adus acasa. Pare un vin gata de baut imediat dupa deschidere, dar a trebuit sa inaugurez noul gadget luat de la accesoriivin. Primul strat de arome duce spre ciocolata, mure zaharisite, afinata, ajutate in profunzime de calitatile preluate din lemn, cu o foarte fina aluzie de visina proaspata. Atacul vine dulceag si moale, urmat rapid de aciditatea semnificativa, insa nu atat de viguroasa, peste limita, cum spun cifrele. Noroc cu taninurile rotunde, dulcege, ca altfel astringenta iesea din parametri. Cu un i. Alcoolul e bine ascuns, are corp mediu, savoare ridicata, post gust frumos, de lungime medie spre lunga. Mergea baut peste vreo 5 ani, cand ar fi atins prima decada de viata, care pare a fi limita minima la care ajung rosiile spaniole la maturitate in conditii moderne de clima si tehnologie. 87 de puncte acum, cu o proiectie in viitor de +3. 

    Despre grandiosul Mas d'en Compte, cu care m-am intalnit de mai multe ori, am spus in urma cu 15 luni cateva vorbe: 96 Parker la 20EUR. Daca nici asta nu e chilipir, Dragasaniul ramane ultima noastra (ne)sansa.

    Lasand la o parte vinurile L'Ermita, ale cramei Alvaro Palacios, nu se remarca o diferenta semnificativa de RPC fata de Rioja sau Ribera in ultimii ani, decat daca vrem sa fim romani adevarati si sa inventam concluzii de snob, generalizand de la exemple neconcludente ori ca numar ori ca greutate. Merge si-un copy-paste din ce au scris niste MW acum 10 ani cand umblau alti caini cu alti covrigi la carliont.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu