Azi avem un Crianza 2008 din Rioja care va costa, daca e comandat impreuna cu alte 17 sticle, vreo 35 de lei adus la usa casei. Are 91 de puncte Parker si 90 Decantalo, cotatii care nu apar in sectiunea de premii pe site-ul producatorului. Mirosul e un mov perfect, cu doar cativa pistrui de piper negru, deci fructe negre de padure - afine, mure, coacaze, parca si niste rodii, dar si fibra lemnului folosit de mai multe ori (2/3 din baricuri sunt anul 2 si 3). Peste toate pluteste un iz floral-vegetal, pe care l-as asemana cu lalelele. In gura place in primul rand prin echilibru intre aciditate, suculenta si intensitatea aromelor. Taninuri? N-are Tempranillo asa ceva, chiar ajutat de 10% Garnacha, insa savoarea deosebita e specialitatea casei. 13% alcool, 87-88 de puncte.
Recomandare: de aerisit minim 4-5 ore, sau cel mai bine micro-oxigenat in frigider de pe o zi pe alta (scoti dopul si-l pui doar partial la loc, sa stea infipt 2-3 milimetri), abia atunci se deschide cum trebuie. Am mai gustat dintr-o sticla cu cateva saptamani in urma in care am descoperit in plus alte si alte arome, de la frisca la Balsamico de Modena si de la merisoare la visine. Corpul si post-gustul insa, Rioja-style, mai subtirele.
Dar am baut si Urbion Cuvee 2010, mai ieftin, care face parte din acelasi conglomerat de companii si vii, Vinicola Real. 90 Parker, 92 Decantalo.. cam asta e introducerea, in afara de an si soiuri, Tempranillo si Garnacha Tinta, agricultura bio, 13% alcool. S-a cizelat 10 luni in baric frantuzesc si american arse mediu. S-o da stejarul degeaba in America si-o pluti singur pe garla pana in Rioja, de-i 20 de lei la magazin? Decantalo recomanda a fi servit la 14 grade si cam are dreptate, pentru ca la 23 cum l-am pus la inceput, pare usor greoi, chiar daca aromele se desfac mai usor in dude coapte bine, coacaze, macese si fibra lemnoasa. La primul contact cu limba spune ca-i foarte sec, aciditatea la +0,1 fata de linia rosie, corp mediu, suculent, usor amarui pe extremele din amonte ale limbii, post scurt. 84-85pct.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu