3 martie 2014

Trofeul Somelariei 2014

[Comunicat de presa primit de la ASR]

    Marinela Ardelean, castigatoarea “Trofeului Someleriei” detine titlul de MBA in vinuri, obtinut in Italia.

    Ultima zi a lunii februarie a fost una marcanta in lumea iubitorilor de vinuri, care s-au reunit, la Bucuresti, in etapa finala a celei de-a 13-a editii a concursului national “Trofeul Someleriei”. Organizata in 28 februarie 2014, finala a fost dedicata memoriei lui John Halewood, ctitorul celei mai mari companii producatoare de bauturi alcoolice din Marea Bitanie, care s-a stins din viata in octombrie 2011.

    In etapa finala a concursului au ajuns Marinela Ardelean, Laura Stanciu si Stelian Stefan, prin clasarea pe primele trei locuri in semifinala desfasurata la Azuga- Pivnitele Rhein, pe 27 februarie 2014. In semifinala emotiile nu au fost asa mari, deoarece publicul a fost format doar din restul participantilor la program, si ca urmare punctajul a fost foarte strans, diferentierea celor trei in semifinala facandu-se prin 12 puncte din 232 posibile (4,7%). Cei 8 semifinalisti au fost selectati din 17 semifinalisti, care au primit diplome de participare, si care au fost selectati anterior concursului dintr-un total de 25 de candidati din Bucuresti, Brasov, Cluj, Oradea, Timisoara, Constanta, Tg. Mures si Baia Mare.

Probele finalei

Finala concursului a constat in urmatoarele probe: decantare si servire vin alb, identificarea "in orb" a unei sticle cu vin numai dupa un cuvant- cheie legat de vinul respectiv, recomandarea si servirea apelor minerale, corectarea unor greseli dintr-o lista-meniu, evaluarea organoleptica si identificarea a doua vinuri si, "in orb", a unui spumant si a doua distilate invechite.

Castigatorii trofeului sunt experti in vinuri

In finala emotiile si-au spus din plin cuvantul, etapa desfasurandu-se cu public si media. De aceasta data diferenta intre cei trei a fost de 54% din punctaj. Castigatorul trofeului este somelierul Marinela Ardelean din Baia Mare, in varsta de 31 ani.

Marinela este stabilita de peste 15 ani in Italia, dar este membru ASR din 2010 si, mai recent, a devenit si membru al Federatiei Italiane a Somelierilor. Castigatoarea acestei editii detine titlul de MBA in vinuri, obtinut in Italia si este specialist in spumante. Pe langa toate acestea, in aceasta vara va dobandi a doua licenta universitara si este o mare iubitoare de limbi straine, fiind vorbitoare de romana, italiana, engleza, franceza, spaniola si rusa. Locul secund i-a revenit lui Stelian Stefan din Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti somelieri romani, si el cu pregatire si experienta externe. Locul al treilea a fost ocupat de Laura Stanciu din Ploiesti, actualmente masteranda in vin la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, laureata a concursulu national Maître D’Hotel. De mentionat este si faptul ca finalistii acestei editii sunt toti somelieri profesionisti.

Juriul, format din nume marcante in lumea vinului. Aceasta a 13-a editie a trofeului s-a bucurat de cel mai inalt nivel de pana acum, atat in ceea ce priveste participantii cat si probele. Din juriul finalei, compus din trei comisii, au facut parte nume marcante, multi semifinalisti la concursuri internationale sau certificati international: Florin Voica, Virgil Dumitrascu, Daniel Zottu, Eduard Jakab, Cosmin Zidurean, Marius Bratu, Cristian Baschir. Presedintele juriului a fost Doru Dumitrescu, presedinte al ASR si membru intr-un comitet permanent al ASI. Concursul s-a desfasurat sub egida Asociatiei Internationale a Somelierilor (ASI) si in conformitate cu regulamentele internationale in domeniu, cei trei finalisti avand dreptul de a fi desemnati pentru a reprezenta Romania la concursurile si manifestarile internationale de profil.

Asociatia Somelierilor din Romania ©/ Romanian Sommelier Association ©,

Simona EFTIMIE

Ofiter de presa / Press Officer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu