26 martie 2014

Crama Cepari

    Producatorul din sudul zonei Dragasani n-a avut pana acum vreun turneu de promovare, nici nu ne-a trimis si noua vinuri sa le smotocim, cum face toata lumea (sau cum au unii impresia ca face), dar are un magazin de prezentare in Slatina, in care am nimerit din intamplare. De pe site-ul clar ca structura si placut ochiului, ca design, aflam ca Cepari nu vine in niciun caz de la ceapa, ci de la cep (uri)! Iar crama se afla in judetul Olt si nu Valcea ca toti ceilalti producatori din zona. Aruncati un ochi pana scriu eu despre primul vin, e interesant.
    Salcament este numele gamei de top, care are niste preturi indraznete:

1. Cramposie Selectionata 2011: nici o urma de oxidare la 3 ani de la nastere, editie limitata 2400 de sticle, IG Dealurile Olteniei, 12,8% alcool, nas imbietor, floral, si foarte bine spus pe eticheta - imbinat cu ceva salbatic. Gust la acelasi nivel ridicat, mineral, struguri albi, pere inecacioase, un sambure amarui placut, structura, savoare. Un vin modern, lucrat cu atentie. DAR! Parca prea s-au aliniat in zona asta preturile, n-ar fi rea o intrebare din partea baietilor de aici. Daca kilul de vin e 4 lei in crama, cum naiba reusira toti sa ajunga la 30 sticla +/- 15%?! 85 de puncte si coronita. 

 2. Sauvignon Blanc 2011: se simte oxidarea in finish, laolalta cu un aspect mult mai ramolit decat Cramposia, 4934 de sticle, 13% alcool. Are stofa, aduce oarecum a Prestige '11, ierbos, auster, lime, ardei, insa trecut la fotografie de momentul de apogeu. Oricum, de revazut urmatoarele aparitii. 81pct. Sau 83, caz in care Cramposia este la 87, ca mai putin de 4p nu pot fi intre ele (baute in aceeasi seara). 30 de lei.

3. Pana aici toate bune, am nimerit unul din doua, eram relativ multumit, nu ma asteptam ca surpriza mare sa vina de la Cab-ul cu Merlot: nas prospetel, jumatate fructe rosii salbatice cu jumatate leustean-telina-bulion-zambila, 13,6% alcool, serie (cu adevarat) limitata la 1920 de sticle, final de ciocolata amaruie, post lung. Sa mai rulam: cireasa, visina, cicolata, corp superb, echilibru-finete, o asemanare bulversanta cu riojanele Tempranillo-Garnacha! Bai nene! Deci similitudinea e 98%. Alte simtiri de prin gura: amplitudinea aromatica nu numai ca urca pana nu se mai opreste, dar culoarea fructelor percepute se schimba dinspre rosii spre negre in extremele intervalului. Corpul cu aciditatea si taninurile (fine, aproape inexistente) se afla intr-un moment de consens politic incredibil. E unul dintre cupajele de mare angajament ale Romaniei, care chiar pluseaza prin naturalete. Cea mai inalta curte, dupa care nu mai exista cale de atac, a decis identic, deliberand in camere diferite: 88pct costa 45 de lei - asa mai vii de-acasa! 

    Ei, uite cum incet-incet ne inmultim si ne transformam dintr-o galaxie cu prea putine stele, de care daca stai prea aproape s-ar putea sa-ti ia ochii.

P.S. Mai e o Tamaioasa dulcica pusa la pastrare.

Un comentariu: