28 noiembrie 2013

Prince Matei - de la origini pana in prezent

    Matei nu simte nevoia de reinventare in privinta look-ului nici dupa 15 ani de viata. Pentru ca n-are de ce, s-a consacrat ca piesa de baza intre vinurile mari romanesti, iar vizual poate fi recunoscut de la distanta, dintre multe. Este inca o dovada ca nu eticheta aduce glorie (si vanzari), ci calitatea constanta.
    Este un vin distribuit la scara larga, fiind de gasit atat in retail, la pret "pentru acasa" cat si in majoritatea restaurantelor care au auzit de vin, pentru cei care vor sa-l savureze aici - in momentul de fata fiind disponibil cel din 2009. Nu vreau sa stiu cate discutii si blesteme s-au impartit cu HoReCarii din cauza listarii in retail. 
    Vinarte este singurul producator care poate prezenta la ocazii speciale o verticala formata din 10 vintage-uri, 1998-2009, iar eu am fost onorat sa particip la cea desfasurata la GoodWine sambata trecuta. Este o experienta deosebita sa vezi evolutia vinului, cum a fost el influentat in fiecare an de factorii de mediu. S-a inceput de la cel mai tanar:

- 2009 - este inca tinerel, carnos, cu taninuri vii si alcool de tinut in frau prin servirea la o temperatura moderata - vreo 16 grade la plecare as zice eu. L-am incercat in avanpremiera, (87-88pct), dupa care l-am mai intalnit in vreo doua blinduri unde l-am notat cu 85 si 86 de puncte. Acum am mers tot pe 86.
- 2008 - pare mai astringent ca 2009, avand aceleasi tonuri "blue", de afine, aduse de cupajarea cu Cabernet, intr-o proportie prea mica pentru a necesita mentionarea pe eticheta. Tot 86.
- 2007 - apar primele semne coloristice ale varstei, dar vinul e unul barbatesc, avand coloana vertebrala, cu un CS mai intens in compozitie. 86.
- 2006 - se remarca prin echilibru, note gemoase si aciditate moderata; culoare mai vie decat 2007. 89pct.
- 2005 - singurul an in care nu s-a facut.
- 2004 - bordurile caramizii avanseaza spre centru, aciditatea mai face un pas inapoi, gemul de prune si stafidele umplu gura. 85.
- 2003 - a fost considerat initial nu foarte reusit, vinul a evoluat cu rapiditate la inceput, dar in ultima perioada a dezvoltat o complexitate aromatica superioara si oarecum diferita. 88.
- 2002 - nu-si tradeaza nicicum varsta, parand mai proaspat decat, de exemplu, 2007. Are accente bordoleze, aciditate buna, amplitudine si complexitate. 89.
- 2001 - mi s-a parut cel mai reusit, pana la el avand frustrarea ca am punctat cam jos paharele precedente. Daca n-as fi facut-o, diferentierea ar fi fost aproape imposibila. 91 de puncte!
- 2000 - aduce nuante de vermut, note oxidative, dar sta bine in picioare: 85. Aici s-a cerut un test participantilor, sa redacteze corect "Prince Matei doua mii", dar unii s-au declarat prea obositi (aproape verzi dupa drumul lung de 45' pe autostrada) sa mai faca un efort supraomenesc.
- 1999 - note de gemuri uitate in camara, aciditate apusa, se pregateste sa paraseasca aceasta lume. 81.
- 1998 - se poate bea fara probleme insa nu mai ofera senzatii tari. 76. 


    Ar mai fi de spus ca Vinarte a prezentat la targ un face-lift al etichetei singurului cupaj de trei soiuri romanesti - Nedeea - caruia personal i-am acordat punctaj de Medalie de Argint la Premiile de Excelenta vinul.ro, s-a lansat Prince Mircea 2010 si mai ales Soare 2009 pe care il astept de vreo doi ani, iar prima impresie a fost.. maine ma duc sa-mi iau o cutie!
    N-am de ce sa ma ascund in spatele ciresului: se vad unele rabufniri de orgoliu sporadice pe la Segarcea sau Rotenberg, dar Don Costel si compania deocamdata dau ora exacta in Merlot si Cabernet. Asteptam si Oenoterra pe piata.


7 comentarii:

  1. interesant, dar ai cam fortat finalul (spre golaneste) cu remarca "orgoliu, segarcea, rotenberg, iar cu cireasa de pe tort "don costel si ..."......ne-ai dat gata"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi cer scuze...nu am reusit sa identific certificarile dumneavoastra si in ce calitate acordati aceste puncte ...
    In ce masura as putea merge pe mana dumneavoastra, fiind un incepator in "lumea vinului"?

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand nu prea aveti alternative :)
    Restul le discutam la un pahar de vin ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam pustiu prin zona! Cred ca-ti citesti singur scrierile, nu? :) te plictisesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu macar mi-am dezvaluit fata, tu ce motive ai sa te ascunzi? Ti-e rusine de ce spui aici? Sau esti de la Pitesti?

      Ștergere
  5. anonimule, cumt te cheama si unde te gasesc?
    ...sa bem ceva!!!

    RăspundețiȘtergere