3 octombrie 2013

Vinurile Fantinel

    Restaurantul Rosettya este un etalon in bransa din mai multe motive. In primul rand nu poti sa nu observi perfectiunea comportamentului somelierilor, la care se adauga decorul intim si placut, preturile foarte prietenoase, dar si calitatea si diversitatea bucatelor. Este locul perfect pentru o prezentare de vinuri, cum a fost aseara cea facuta de Alexander, reprezentatul pentru Romania si alte 11 tari al cramei Fantinel din Friuli Venezia Giulia. Vinurile ne sunt oferite prin Parma Food - mare distribuitor mancaruri si bauturi alcoolice pentru marile lanturi de retail, Metro, Carrefour, Billa, Sellgros, Kaufland, Rewe, dar si furnizor de baza al segmentului HoReCa. 


    Au fost prezentate noua vinuri din portofoliul producatorului, care detine 300 de hectare in nord-est-ul Italiei, beneficiind de un climat racoros, iar acest lucru este evident in vinuri:

    1. Prosecco extra-dry: din Glera, spre deosebire de vinuri numite la fel in Macedonia, Chile, etc. Metoda Charmat, 17 gr de zahar, nas "verde", spre carcei de vita, fructe - mere, caise, struguri. Nu foarte crocant, ba chiar pufos. Peste 50 de lei la raft. 84pct

2. Pinot Grigio 2012: culoare galbui deschis, stralucitor ca toate vinurile prezentate in locatii pline de lumina; nas cuminte, aproape neutru, apar doar cateva note de coaja de strugure, pere, mineralitate. Alcool 12,5, pare activ, desi se poate incurca cu prafozitatea. Aciditate ridicata, un vin bun la sub 40 de lei. 84

3. Chardonnay 2012: nas crud, de natura verde, stone fruits, abia in gust isi arata tipicitatea, incepand cu mineralitate si aciditate mare, e crocant dar is onctuos in acelasi timp. Fructuozitatea da savoare. Clean and clear. 85.
4. Friulano Collio 2010: e vorba de fostul Tocai, nume schimbat din cauza coincidentei cu vinurile unguresti, verzui sprinten, la fel de verzui in nas, bine asezat la varsta de 3 ani, fara urme oxidative. Relativ neutru aromatic, aciditate buna, alcool jos. In nota albelor din zona. 84.

5. La Roncaia Eclisse 2008: SB cu 5% Picolito, echilibrat, amarui, zgarcit aromatic, structura. 85. Si 2009: pare sa fi fost un an mai bun decat 08, tipicitate mai buna, moderat aromatic, alcool 14% foarte bine integrat. Aciditate buna, post fin, se tine excelent. 86.

6. Venko 2010 - un cupaj rosu in care majoritar este Merlotul, dupa care vine Cabernet Franc si Pinot Nero: 60 luni la putini de 1000 litri. Nas seducator, dar "gros", pe fructe de padure, usor contrastant cu corpul slim. Sec, gustos. 85. 

7. Refosco dal pedunculo rosso 2008 este cultivat doar in Friuli si in Slovenia. 50.000 de sticle, late harvest - sfarsit de octombrie, metoda Appasimento, baric frantuzesc 18 luni, 1 an la sticla. Gem de fructe negre de padure, cioco, cirese amare, 15% alc invizibil. Gustativ aduce a Amarone, cu dulceturile sale complexe, amarui impresionant de placut, aciditate sus. 89pct. de la mine si 88 de la Parker. 2007: fruct usor mai jos, note nobile de sticla, insa corp mai subtire. 87-88. Ambele au post gust lung si ajung pe la 175 de lei la raft. Cel din 2010 are aur la Decanter, merita incercate. Intr-un blind i-am dat 91 de puncte..candva. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu