19 aprilie 2013

Rosé Vérité de la Vincon

    Vincon…. cel mai mare producator din Romania ca cifra de afaceri in 2011! Oo..da. Si asta probabil datorita reclamei agresive la Beciul Domnesc, dar si mai mult prin presiunea activa in Horeca. Ca asa e consumatorul roman: faci reclama la rahat cu 100$/100 de grame - maine linge rafturile. Sunt socat de LED-urile cu functii smart care in teste sunt inca in urma ca tehnologie, dar plasma se duce la fund! E cam acelasi lucru. Cumparator neinformat, gura mare si limba scoasa. 
    Acest vin contrazice insa toate cutumele si se prezinta intr-un mod auster, fara pic de rest de zahar, intr-o sticla prezentata deja ca forma de Crama Atelier anul trecut (Amprenta - Muscat) - asta e, ati pierdut trenul - care ma duce cu gandul la sudul Frantei, la Provence. Pretul nu e mic, probabil putin peste 40 de lei in magazinele online, dar daca vrei un roz romanesc de o culoare extrem de apetisanta (portocaliu deschis), cu doar 12% alcool, in stil frantuzist - asta e! Sper sa nu fie o ..scapare pozitiva - ca oricum taninurile sunt foarte sus pentru un rose - si sa vedem o continuare pe mai multe stream-uri, ca potential exista. Mi-a placut, n-are nicio legatura cu capsunile si zmeura uzuala din alte crame, aciditate buna, ba chiar astringenta, la cat e de intens. Post la fel de zgarcit aromatic, dar intens condimentat. Un stil nou binevenit pe piata atat de stinghera, 2012 dezamagind deocamdata, la general. 84 de puncte. 
    Cateva cifre de pe site-ul producatorului: anul infiintarii: 1949, 2150 de ha, 20 de crame (!), cea mai mare colectie de vinuri din Romania, capacitate de procesare si depozitare de 80.000 de tone pe sezon, 2 combinate de conditionare, 2 linii de imbuteliere, 120 de produse comercializate.
P.S. Despre rose-ul de mai sus nu se stie din ce e facut. Provine din soiul Cabernet Sauvignon.

2 comentarii:

  1. dar nasul si papailele matale, din ce cred ca ar fi facut?
    RaSto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi-am pus intrebarea la momentul potrivit, din pacate acum e prea tarziu - zise Berbequtio privind cu tristete sub birou :D.

      Ștergere