6 iunie 2012

Vinurile proaste ale lunii mai

    In afara de degustari, evenimente, concursuri sau doar vinuri despre care am vorbit in ultimele saptamani, mai sunt cateva pe care de obicei le prezint foarte pe scurt. Pentru a scoate mai usor in evidenta ce conteaza si ce nu, luna asta (fara a deveni neaparat un obicei) am sa le infatisez in 2 sau 3 categorii. Prima este cea din titlu si cuprinde:

1. Cabernet Sauvignon Cramele Halewood 2005, Byzantium. 39 de lei in magazinul de la Nistoresti al respectivului producator. Nu stiu cum si de ce a aparut doar aici, pentru ca pe site nu exista. Este un IG Dealurile Munteniei "imported by Halewood vinters Ltd, UK", lipseste capisonul. Deci s-a intors inapoi de bun ce-a fost. Mai are sens sa va spun despre nivelul alcoolic sau note de degustare? E varza! Varza in sensul ca nu te poti apropia de el, ramane lipit de 50 de puncte. Stiti cum e o Busuioaca de-aia de super-market, de provenienta obscura? Te mai legi de-o aroma sau te mai tii de nas, tot ajungi la 60 pct. In loc de vinul acesta mai bine bei spirt in pielea goala cocotat intr-o masina plina de la REBU. Sunt frustrat la cat e de prost, traiesc cu impresia ca in mod voit s-a intamplat asta. Huo! Vreau banii inapoi! Am sticla intreaga, mai putin 100 ml impartiti catorva prieteni care l-au aruncat direct in chiuveta. 

2. Un al doilea huo! merge la Rotenberg Ceptura 2008. Aici nu mai e vorba de cateva zeci de lei, pretul de achizitie a fost 120 nenicule! Nu mai e de 50 pct, dar nu poate trece de 65 oricat as incerca. Nu inteleg ce se intampla acolo: la Goodwine am dat de un exemplar aproape la fel, adus de producator direct din crama, vad delistari in niste magazine moldovenesti, vad puncte mult prea putine la diferite blind-uri, vad bax-uri intregi "coapte". Singura satisfactie ramane ca nu l-am platit eu, insa prietenii care l-au adus spun ca sunt la a treia sticla identica. Oare se intampla ceva nou, sau asa a fost tot timpul? 

3. Nachbil Rose 2010, 32 de lei, 60 pct. Din fericire nici pe asta n-am dat bani, l-am gustat data trecuta la restaurantul Madame Pogany intr-un line-up. O alta sticla a fost la fel cu cateva saptamani in urma. Notele oxidative demonstreaza in primul rand lipsa unui dop de calitate, nu statul in caldura sau lumina. Si chiar daca ar fi asa, nu stiu pe cine sa dau vina, decat pe producator. E bine totusi ca se recunoaste livrarea la plastic, in vrac, catre anumite locatii din provincie, ba chiar depozitarea in conditii precare in spatiile distribuitorilor alesi, ca sa stim cu cine avem de-a face. Ca si mai sus, o singura recolta buna cu ani in urma mentine niste nostalgii. 

Incerc de fiecare data sa ma delimitez de oamenii care fac, vand, sau manageriaza afacerea cu vin. Prefer sa raman la aprecierea produsului care-mi ajunge in pahar. Pe ce parte a stat frunza viei in saptamana dupa Paste, cum s-a spalat butoiul, cate boabe a avut ciorchinele din capat nu ma intereseaza. Dar cand dau de un produs sub limita minima de calitate, voi reactiona in primul rand prin a spune si altora.  Paracios cum sunt, nu mi se pare normal sa gasesc asa ceva in pahar si pe fundul sticlei (Trio Rosu, acelasi Nachbil, degustat in ultima zi de mai, vinul nefiind rau, 83 pct):



Chestia albicioasa din dreapta jos e mult prea mult ca sa mai vorbim de nefiltrare, precipitati sau altele. Inteleg ca bentonita e necesara, dar o lopata la sticla e cam mult.
Toate vinurile de mai sus au fost incercate de cel putin 4 persoane, impresiile sunt unanime.
Comentariile ulterioare sunt de prisos si dupa cum am vazut degenereaza in exprimari vulgare - atat pot unii producatori - asa ca de data asta "closed"!

Data viitoare vinurile bune din mai, din fericire mai multe.