Incet-incet suprafetele replantate in ultimii ani incep sa-si arate roadele atat prin calitate, cat si prin numarul de soiuri internationale care-si gasesc o noua casa in arealul viticol romanesc. Deocamdata preturile sunt exagerate la majoritatea vinurilor cu adevarat de calitate, insa din cate am eu cunostinta numai anul acesta vor fi cateva sute de mii de sticle in plus pe acest palier, ceea ce va duce - coroborat cu importurile care musca din ce in ce mai tare din dulcea placinta, numita piata romaneasca - inevitabil la o scadere de preturi.
Aseara am avut onoarea sa ma intalnesc cu un vin care nu se incadreaza in categoria "supra-pretuite", valoarea lui fiind poate mai sus decat cei 35-40 de lei cu care va aparea foarte curand in comert: prima recolta de Shiraz de la Budureasca. N-am avut mari pretentii, gandidu-ma la premise, asa ca pentru o evaluare mai exacta l-am pus umar la umar cu un reper cu care m-am intalnit de multe ori, care are un raport calitate/pret excelent. Pe acesta din urma l-am prins la o reducere in Real acum cateva saptamani (24 de lei) si cel mai bine l-am notat la un moment dat cu 87 de puncte. Oferta se pare ca n-a fost facuta fara un scop marsav (ca de fiecare data, nu?), pentru ca vinul s-a prezentat mai slab, cu lemnul foarte in fata, dar tot catifelat in prima faza, apoi taninos, cu note de fructe negre si rosii, ciocolata, piper, gustos si usor de baut; 84 de puncte in starea actuala.
In schimb, Shiraz-ul de Dealu Mare danseaza pe alta partitura: miros bun, bituminos, piperat, fructe negre (mure si stafide mai zice pe eticheta). Mi-a amintit de unele rosii din America de Sud (CHL si ARG) la fel de fructate. Atac ce nu tradeaza calitativ mirosul, cu note dulcege, dupa care se simte o aciditate proeminenta, bine piperata, corp plin, extractiv si post gust mediu. Alcoolul in valoare de 14,5% nu pare a fi in cadru, nu exista dovezi ca ar fi acolo. Culoarea violacee si rugozitatea tradeaza varsta frageda a vinului, sper sa fie suficiente sticle sa ne putem bucura de el si peste vreo 2 ani, pentru ca acum taninii sunt razboinici. Bronzul de la Decanter 2012 nu face decat sa confirme ca aprecierea mea - 86-87 pct - nu e hazardata. Luand in calcul si celelalte vinuri noi aparute recent, la Budureasca se vede un salt calitativ semnificativ si sper ca acest superb raport calitate/pret pe care sunt sigur ca toti consumatorii il apreciaza, se va pastra si in viitor.
am incercat si eu SB de la ei .. de anul asta .. si intr-adevar se simte un mare pas inainte de la Budureasca ... bravo lor!
RăspundețiȘtergereCiprian Mihalache