Aveam mai de mult in plan un line-up de Merlot @ home, dar n-a fost sa fie toate odata, ba si-a mai bagat nasul si asta din mijloc. Sa incep direct cu dansul: Monastrell (aka Mourvedre en francais) Hecula 2009, produs de Bodegas Castano, 44 de lei. 90 Parker, 90 International Wine Cellar, 85 Berbecutio. N-am ce note de degustare sa va relatez, pentru ca atmosfera nu mi-a permis luxul de a nota ceva. Oricum, a fost foarte schimbator, in sensul de interesant, pe traseul celor doua ore de la gatul sticlei pana la fund. Iata cateva impresii furate de la altii: "The 2009 Hecula is 100% Monastrell grown in Jumilla and aged in French and American oak. Expressive aromas of underbrush, brier, mineral, lavender, and blueberry lead to a savory, ripe, nicely proportioned red with excellent volume and length. It is an outstanding value for drinking over the next 4-5 years." Sau: "Ruby-red. Intensely perfumed aromas of raspberry, cola and fresh flowers. Juicy and precise in the mouth, offering sweet red berry flavors and a touch of floral pastille. The floral note comes back on the long, penetrating finish, which features a spicy quality and zesty minerality. This is quite complex for the price."
Merlot Menestrel 2007, Rotenberg, 37 de lei si 76 de puncte. L-am plimbat de vreo 5 ori intre sticla si decantor, pentru ca n-am avut timp de pierdut. Mirosul nu este foarte placut, audienta l-a cantarit la 3/10, gustul este total contrastant, foarte comercial, lemn cat in toata Rioja, visine si fructe de padure, problema cea mai mare e insa in post-gust: lipseste cu desavarsire. Dupa ce ultima picatura de lichid paraseste limba, parca stinge cineva farurile si te lasa in bezna la 139 km/h pe autostrada. Am vazut ca anii trecuti altii spuneau de bine despre acest vin, din pacate exemplarul meu nu s-a (mai) ridicat la inaltimea aceea. O fi de vina Carrefour, o fi de vina timpul, o fi de vina faptul ca am dat bani pe el, nu stiu. Va garantez ca n-are nicio legatura evaluarea acestui vin cu evaluarea (tot calitativa) a unor membri ai grupului "wine" de pe FBK.
Merlot Assolato 2009, Vinarte, Vila Zorilor, Buzau: cred ca-l cam stie toata lumea, la ce oferte au fost in ultima perioada; eu am dat 9 lei pe el. Las la o parte gandurile negre ca mi s-a parut oarecum infrumusetat cateva clipe, las la o parte timpul petrecut de a doua jumatate de sticla in frigider, vreo 6-7 zile, si tot ajung la 80 de puncte. Oricum, mult mai bun decat Vila Zorilor 2007, al aceluiasi producator, care, desi incepe cu un miros bun, cu nuante de praf, condiment, lemn (Cabernet!?), gem de prune, fructe de padure, atacul e foarte simplu, subtire si apos si lasa in urma senzatia de nisip. Post usor metalic, inchis, dar si de lemn uscat, putrezit, mancat de cari. Si-o fi facut veacul pe raftul de jos din Auchan. 17 lei si 74 de puncte.
De fapt seara a inceput cu un Picpoul de Pinet din Languedoc, botezat Saint-Peyre de producatorul Cave les Costières en Pomérols. Un soi foarte interesant, la un blind pariez ca toata lumea ar spune ca-i Chardonnay dupa miros si limonada dupa gust. Limonada in sensul bun al cuvantului. 25 de lei si 84 de puncte. Ia sa mai filozofam un pic pe tema punctelor. 84 din cate? Din 100? De ce 100? Oare poate un Picpoul sa atinga 100? Sau o Feteasca Neagra? Ma indoiesc. Sistemul de punctare reprezinta implicit o comparatie intre vinuri. De acelasi fel sau toate la gramada? Mere cu mere sau mere cu fructe? Raman la varianta B.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu