9 ianuarie 2012

Murviedro Reserva 2006, DO Valencia

    Aur la Berliner Wein Trophy 2010, dop extra-long recuperat in stare perfecta - zici ca-i pus ieri, culoare inca tinereasca, dar cu reflexii de maturitate. Primul nas e de baric fin, cu toate componentele sale: scortisoara, vanilie, cafea prajita, apoi incepe sa se simta vinul, cu un condiment mediu ca intensitate, fructele negre de padure, parca si ceva note vegetale. Gustul aduce un dram de cacao pe care am uitat sa o mentionez in miros, taninii sunt la cote optime, ciopliti elegant, post-gust scurt-mediu. Baricul un pic cam sus, dar la cati bani am dat pe el, toata aprecierea noastra..pana la urma e neprofesional sa contestam medalia. Ne putem da smecheri in blogosfera pe mii de alte vinuri, dar cu astea medaliate poate ar trebui sa fim mai atenti cu critica si am trece si la educarea propriilor gusturi.  Oare cand vom vedea un medaliat cu aur romanesc (in strainatate) la 20 de lei? Il consider oarecum similar in plusuri si minusuri cu CS-ul Cantus Primus 2007, pe care m-a impins pacatul sa dau 64 de lei, deci 84-85 de puncte. 
   
    Din toata inima incep sa fiu din ce in ce mai mare fan vinuri spaniole - chiar si cu oferta limitata din RO, se gasesc vinuri la un raport calitate/pret exceptional; si aud ca vor veni din ce in ce mai multe, incepand de la 1,5E bucata - credeam ca ne ingroapa Chile. Producatorii autohtoni, dupa munca titanica (dar haotica) in a crea o oarecare cerere de vin bun, cand momentul va parea prilenic pentru colectarea caimacului - hop si ceilalti; nu ca acum n-ar fi importuri pe piata, dar deja s-a creat golul venit din paradoxul local: vinurile bune sunt scumpe, prea tinere si nu se gasesc! Vinurile ieftine sunt mult prea proaste, dar au priza la tractoristi, care reprezinta o piata uriasa. Batalia e abia la inceput.

    Daca mergem intr-un magazin de vinuri mai spre centru asa si luam primele 10 vinuri romanesti de sus in jos ca pret, nu stiu daca vom gasi 2-3 cat de cat pe-aproape de calitatea oferita de altele din vest sau lumea noua. Vad ca si mitul DaVino incepe sa se clatine din ce in ce mai mult, dar tot asa - inca nu (doar) din rationamente normale, ci pentru ca au ajuns si altii, incet-incet, la preturile respective. Desi Rosu de Ceptura 2010 la 38 de lei si 79 de puncte m-a facut sa inghit in sec. In acest moment exista pe piata: Rosu de Ceptura, Domaine Ceptura Rouge si Ceptura Rosu.... Eu ma dau batut. Nici bag in box-ul nu cred ca era chiar o mare necesitate. Marele DaVino a ajuns sa vanda BiB. Ma apuca rasul. Cele 15.000 de game aparute peste noapte imi starnesc aceleasi reactii necontrolate. Poate or vrea sa se bata cu Husi si Jidvei, mai stii? Sau poate snobul absolut a scapatat si nu poate aparea in fata altor cocalari cu altceva?

8 comentarii:

  1. Hai ca la aia cu educarea gustului iti dau exemplu CS din Lidl cu aur la Decanter, Best in Class si etc..:)) Te educaaaa...
    Iar spaniolii cred ca acum ne-au descoperit pe noi cu gama lor de vinuri tinere. La standarde insa sunt desul de laxi si nu foarte departe de Lumea Noua ca tehnica. Cel putin pe acest segment de pret. Cu privire la ce ai zis depre piata de la noi iti dau drepate intrutotul.
    Cu Davino ce iti veni de te luasi de ei tocmai la postul asta? Nu ca nu ma asteptam dupa ce a vazut excelul de zilele trecute..:))

    RăspundețiȘtergere
  2. E un vin care mi-a placut, poate si influentat de pretul foarte mic, categoria de calitate si medalii. M-as bucura sa ne descopere spaniolii asa..mai de aproape, cu vinurile lor, nu neaparat tinere: asta e totusi un 2006. Despre DaVino am o vaga impresie ca e intr-o perioada de inertie, data de succesul anilor anteriori, insa nebazata pe o calitate constanta de top; daca mai luam in considerare si lipsa de experienta a populatiei in materie de vin bun in perioada respectiva...Dar inca nu sunt sigur, asta am vazut doar la ultimele doua mostre.
    P.S. N-am inteles termenul "laxi".

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara a fi neaparat un fan al vinurilor spaniole, uneori barcicate excesiv, sunt si eu de parere ca exista multe vinuri din aceasta tara bune fara a fi neaparat scumpe. La un jucator de talia Spaniei nici nu e foarte greu sa gasesti vinuri bune.

    Daca ati avut ocazia sa luati vinurile chiar de la mama lor veti fi si mai surprinsi de competivitatea preturilor lor. Am vazut in Spania multe vinuri care se gasesc si pe la noi la un cu totul alt pret. Nu doresc cu asta sa readuc in dicutie diferentele de pret intre ei si noi, dar asta e adevarul.

    Cat despre Murviedro, in zona Catalunia, Penedes, etc il mai puteti intalni si sub denumirea de Mataro. Daca nu ma insel exista si o localitate in aceiasi zona cu acelasi nume, probabil exosta si o legatura intre ele, nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Baieti, eu cred ca faceti o confuzie legata de numele Murviedro :) Nu are nici o legatura cu soiul Mourvedre, asa se numeste "Bodega" care produce vinul. Cel de fata e un cupaj de Tempranillo, Monastrel si CS. Intr-adevar, Monastrel este denumit si Mataro, si Mourvedre in Franta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Berbecutio: Am fost eu prolix...e un fel de plural de la "lax"...adica delasatori, sa zic asa..:)
    Davino si mie mi se apre cidati la partea de marketing si promovare. Ciudat de neagresivi de fapt.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ciprian,

    Marturisesc ca pe mine m-a pacalit numele si am crezut ca e un Mourvedre intr-un dialect ciudat :))

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Pai suna foarte asemanator; si Mihai cred ca a fost pacalit

    RăspundețiȘtergere
  8. stau aici intr-un colt cu capul in jos si nu zic nimic :(

    RăspundețiȘtergere