19 decembrie 2011

Cabernet: Chile-RO-US

    Un line-up de 3 Cabernet Sauvignon desfasurat saptamanile trecute, provenienta probelor se deduce din titlu. Toate au un nivel alcoolic de 13%. Ordinea de degustare la inceput a fost tot cea din titlu, desi poate ar fi fost mai bine sa se incheie cu cel romanesc.

    Cabernet Sauvignon Cimarosa 2010: culoare rubinie, violacee la agitarea paharului; primul nas este de fructe (rosii) de padure, dupa care se ascund cateva atingeri de vanilie si condiment. Un vin proaspat, facut pentru a fi baut acum, mai ales ca pe eticheta scrie ca dupa deschidere trebuie consumat in maximum 3 zile - inchis cu screw-cap. Ma mir ca n-are si termen de garantie. Strugurii ar fi trebuit sa fie copti in Chile, vinul imbuteliat in Germania. Spun "ar fi trebuit", pentru ca durerea de cap de a doua zi aduce multe semne de intrebare. Gustul este placut, cu impresii dulcege de visine bine coapte, ceva condimente. Apare si o nuanta amaruie, accentuata in post-gust. Destul de departe de tipicitatea acestui soi, dar marea surpriza este pretul: 8 lei la Lidl. Am mai luat cu aceasta ocazie, incitat de Dan, inca doua vinuri, aproximativ la acelasi pret, chipurile alte soiuri: Motepulciano d'Abruzzo si Ruby Cabernet. Diferentele de continut ale celor trei sunt aproape inexistente. Dar pentru seara in care ai trecut pe la bancomat si n-ai gasit nimic, pot fi o optiune. Vinul n-are nici un pic de greutate, personalitate, este usor de baut, bun la discutii lungi. Am mai remarcat fragezimea, prospetimea - dintii strepeziti incep sa scartaie dupa un pahar-doua. 77 de puncte, pentru ca nici juratii nu stiu la concursuri daca-i va durea capul a doua zi.
    Castel Bolovanu' 2008: zici ca-i zaibar, fata de precedentul violet, mai ales de cand cu becurile astea economice si chioare, cand ramai fara setul complet de sufragerie. Se remarca din prima mirosul seducator al Cabernetului: cirese si mure, pamant-praf, condiment, parca si cateva note cerneloase, toate aliniate intr-o nota de maturitate. In gust, aceeasi partitura, de data asta fara cerneala, dar cu o impresie de cafea. Lemn n-am mai mancat de mult, dar cu putina imaginatie poate fi acolo. 84-85 de puncte. A costat 20 de lei.
    Mondavi 2006: 30 de lei la Auchan, dop sintetic, sticla bordoleza, eticheta frumos decupata pe linia crestelor muntilor pictati. Culoarea este la fel de inchisa ca in cazul vinului produs de Vinarte. L-am degustat si gasit intr-o forma de zile mari acum cateva luni la ambasada americana, insa proba de fata nu a fost intr-o forma perfecta. Efectele super-marketului se pare ca au fost aceleasi si la Cluj, lemnului ud vazut acolo eu i-as spune mar stricat. Oricum, in gust avem prune uscate, afumate, nuci, compot de cirese. Foarte condimentat in post-gustul mai lung decat al concurentilor. 78 de puncte in forma de azi, inca 10 in plus in forma din vara.

5 comentarii:

  1. Eu cred ca ai amestecat vreo 3 continente de aia te-a durut capul..:))
    In alta ordine de idei, a luat Cimarosa Gold la Decanter? A luat! :)
    Oricum la banii astia de la noi nu cred ca poti bea nimic pe care sa scrie CS...daca nu vrei sa te ia salvarea, nu durerea de cap a doua zi...
    Stai ca mai am eu un Shiraz de la ei sa vedem ce zice zilele astea...

    RăspundețiȘtergere
  2. S-ar putea sa ai dreptate :D. La noi inca n-am descoperit un CS care sa ma cucereasca, indiferent de pret, ce sa mai vorbim de alea de 5 lei...
    Asemanarea izbitoare intre cele 3 Cimarose m-a dezumflat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai cine se da la vin de 8 lei nu face diferenta...ala nu e pentru noi, e pentru cei care prefera BFL--ul contrafacut...eventual sa ii converteasca..:)
    Oricum mie mi se pare un vin foarte corect la banii respectivi...acum te asigur ca daca dadeai 30 de lei pe el intr-un magazin"specializat" ti s-ar fi parut mai bun..:)) Avem exemple autohtone, puzderie..

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bag si eu in discutie: imi tot face cu ochiul de la rafturile Lidl un Pinot Noir zis "Studio", originat de la Cramele Halewood; din nou imbatabil la pret -vreo 8-10 lei.
    Stiti cumva ceva despre el, merita sa murdaresc paharul?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai.. avand in vedere suma, in cazul in care e vreo bomba atomica nu pierzi prea mult aruncandu-l la chiuveta.

    RăspundețiȘtergere