4 noiembrie 2011

Vinarte scoate artileria grea la Corelli

    Daca e miercuri e degustare la Corelli, insa nu dati buzna, sa mai prind si eu un loc acolo intr-un colt. Glumesc doar, pentru ca aceste evenimente nu sunt rezervate bloggerilor, cunoscatorilor sau mai stiu eu caror categorii, distanta intre cineva interesat si informatie/participare este numai un like pe Facebook. Nu mie like-ul, insetatilor, ci catre Corelli. Pentru mine oferta generoasa de vinuri la pahar reprezinta o atractie permanenta, nu doar la ocazii speciale. De data aceasta mi-am facut rezervare cum am vazut despre ce e vorba, pentru ca nu se intampla prea des sa vedem un producator iesind la rampa cu piesele grele. De ce grele? Pentru ca in primul rand pretul lor este unul de top (maxim 110 lei intr-un magazin din centrul capitalei) si in al doilea rand nu se gasesc pe toate drumurile. 

    Vinarte este unul dintre primii producatori care au ridicat stacheta calitatii in materie de vin in tara noastra. Inca din 1999 au scos pe piata modele de manual in ce priveste Cabernetul Sauvignon si Merlot-ul. Recomandarea mea contemporana sunt vinurile cu pret mediu ce poarta denumirea Castel Starmina/Castel Bolovanu, de gasit in retail, dar si seria printilor Mircea si Matei, in HoReCa. Au in portofoliu multe vinuri premiate pe plan intern si international si din partea mea primesc distinctia "aici nu vei gasi niciodata vin prost", atribuita deocamdata unui numar mai mic de 10 producatori. Sauvignon Blanc si Riesling Starmina mi se par de departe un best-buy la 12-13 lei in hyper-market, desi de cand a dat frigul parca m-as duce spre un Cabernet Bolovanu'. Vinurile sunt facute din viile de langa Vanju Mare (MH), Samburesti (OT), si Dealu Mare (BZ). Din gama de  exceptie se pare ca este  Rieslingul dulce Sirena Dunarii 2001, pe care trebuie sa recunosc ca nu l-am gustat pana acum, insa si pretul este prohibitiv. Merlot Matei 2008, care apare de vreo luna in cateva lanturi e retail in jur de 40 de lei, mi se pare un 88 pct, scor pe care nu cred ca l-ati vazut foarte des pe-aici.
    In seara precedenta am avut de-a face cu doua vinuri rosii: Cabernet Sauvignon Soare 2005 si Merlot Prince Matei 2007, prezentarea a fost facuta de somelierul Stefan Stelian - aplauzele mele pentru abilitatile de comunicare si cantitatea foarte mare de informatie livrata intr-un timp relativ scurt si pe intelesul tuturor. A fost un dialog constructiv, cu opinii interesante si pertinente atat din partea gazdelor cat si din partea "spectatorilor". Pentru mine si VinulDinCluj, partenerul placut de degustare, dialogul a continuat ceva mai mult in noapte, innobilati de Shiraz-uri si Tempranillo. 
    Primul vin, Merlot-ul, mi s-a parut foarte bun, si cred ca o buna descriere e cea a lui Ciprian: are de toate pentru toti. Stiu ca asteptati niste puncte, asa ca indraznesc un 85. Cabernet-ul a fost la fel de bun, insa fara nuante artagoase, dure, super-piperate in gust (cu toate ca in miros erau din plin) cum imi plac mie. 84 de puncte, insa nu uitati sa luati in calcul si marja de eroare de +/- 4 puncte - valabila pentru orice evaluare, care pentru cei ce prefera un rezultat al acestui soi mai catifelat si complex, il poate duce spre 90. Descrieri amanuntite gasiti in cele doua linkuri de mai sus sau la Alin, dar mai bine descoperiti singuri fructele de padure, piperul sau gemul de prune. Le-as cumpara pentru Revelion? Probabil ca da.

3 comentarii:

  1. Bun Tempranillo ala din final, mi-a ramas gandul la el...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai participat la degustari realizate de somelierul Stefan Stelian si pot spune ca ,desi nu este mediatizat precum Sergiu Nedelea sau Marian Timofti,este cu siguranta mai experimentat si mai profesionist.

    RăspundețiȘtergere