4 martie 2013

Degustare Vinarte la Tortuga

    Acum vreo doua saptamani am avut onoarea si placerea sa fac o prezentare a unora dintre cele mai bune vinuri Vinarte. Evenimentul a avut loc la Restaurantul Tortuga, de pe Traian 234, langa Foisor, o locatie moderna, insufletita mai ales de inspiratia culinara a domnului Ioannis, proprietarul grec venit in Romania inca din '79, casatorit cu o romanca, indragostit si ramas pe aceste meleaguri, care ne-a oferit cateva finger-food exceptionale.


    M-am bucurat de un public numeros, aproape de limita spatiului propus initial de 40 de locuri, dar mai ales interesat de lumea minunata a vinului. Vinurile degustate au fost, in ordine: Sauvignon Blanc Cuvee d'Excellence 2011, Nedeea 2011, Prince Mircea 2009, Prince Matei 2008, Castel Bolovanu 2010 si Soare 2007. Participantii au fost incantati sa descopere parerea unui iubitor de vin, poate mai mult decat o prezentare standard din partea producatorului, lucru demonstrat de atmosfera interactiva si de sirul fara sfarsit de intrebari diverse de dupa prezentare. 
    Cate vinuri s-au mai baut si luat acasa dup-aia...cine a mai tinut socoteala? Imi aduc aminte de niste (noi) prieteni care au tinut neaparat sa desfaca o sticla de Prince Mircea Magnum din anul 2000 - adusa doar pentru expozitie, din care au oferit in mod elegant celor ramasi cate un pahar, la care toata lumea a ramas aproape muta de cum poate arata un Merlot la 13 ani de la nastere. Totul cu ajutorul benevol al domnului Dan Anghel, prestigios somelier, caruia ii multumesc si aici pentru implicare.



    Nu stiu daca cei mai fericiti au fost castigatorii concursurilor spot, pe teme despre vin, cu intrebari ale caror raspunsuri se gaseau cu usurinta in spusele mele anterioare - premiu o sticla de vin, sau cei care au luat acasa vinuri la preturi preferentiale (mai ales Prince Matei 2008, deja epuizat peste tot - a fost 71 de lei!), dar eu m-am simtit extraordinar intre atatia oameni placuti, cu care mi-ar placea sa ma reintalnesc adesea. 


    Preferintele participantilor, dupa degustare, au inclinat catre Prince Matei, ceea ce era de asteptat, dar si catre Nedeea, acest Beaujolais Nouveau remarcabil, facut doar din soiuri romanesti: Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac. Ganditi-va cum ar rosti Florin Piersic cuvantul PROASPAT si o sa va dati seama despre ce vorbesc. Pe palatin notele de asfalt genereaza amintiri de Shirazuri australiene, mai ales sustinute de impresia curgatoare, apetisanta. Merge pe pruna si cireasa neagra, e juicy si foarte prietenos. Ne-a placut tuturor.


    Inchei prin a transmite aprecierea lui Ciprian (M.) si a mea catre toti care au dat curs invitatiei, va asteptam cu drag si data viitoare, dupa 8 martie, si va invit sa alegeti una dintre urmatoarele teme:
1. Vinurile Domeniul Coroanei Segarcea punctate exceptional de cel mai cunoscut critic de vin la nivel mondial, Robert Parker:
       - Principesa Margareta roşu – 90 puncte
       - Principesa Margareta alb – 89 puncte;
       - Minima Moralia Respect – 89 puncte;
       - Minima Moralia Onoare – 88 puncte;
       - Minima Moralia Sinceritate – 88 puncte;
       - Minima Moralia Dăruire – 88 puncte;
       - Minima Moralia Recunoştinţă – 88 puncte;
       - Tamaioasa Romaneasca – 87 puncte.

2. Rose-urile primaverii:
       - Lacerta 2012
       - SERVE Terra Romana 2012
       - Cramele Recas Sole 2012
       - Davino Faurar 2012
       - Vinarte Castel Starmina 2012
       - Crama Basilescu Busuioaca de Bohotin 2011
       - Domeniul Coroanei Segarcea Tamaioasa Roza 2011

3. Bule-bule! Un periplu prin spumantele roz ale lumii:
       - Cramele Recas Sole Rose - Romania
       - Edoardo Miroglio Brut Rose - Bulgaria
       - Prosecco Villa Sandi Rosato - Italia
       - Freixenet Cordon Rosato - Spania
       - Henkell Troken Rose - Germania
       - Cramele Cricova Brut Rose - Moldova
       - Champagne Billecart-Salmon Brut Rose - Franta

ASTEPT VOTUL TUTUROR CELOR INTERESATI IN DREAPTA-SUS.

    Ne simtitm cu totii fara ajutor in fata rafturilor supermarket-urilor sau in fata calculatorului scanand magazinele online de vinuri. Hai sa le incercam impreuna sa vedem care merita cumparate pentru consum sau pentru a fi facute cadou celor dragi!


       
     

    Sa va mai zic ca Steaua a eliminat Ajax-ul in prelungirile degustarii?

Credit foto: Tortuga Modern Tavern.

Si acum sa votam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu