7 octombrie 2016

Tastevin - etapa controversata

    Zilele trecute s-a consumat cea mai interesanta - in opinia mea - degustare dintre toate "albele" foiletonului de la Zexe, cea in care s-au evaluat toate soiurile albe necupajate, cu exceptia celor evaluate deja: Chardonnay, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc. Ordinea a fost pe grupuri similare, orientate dupa pret, chiar daca strategia a dus, de vreo doua ori, la succesiuni de seci dupa dulci, mai greu de digerat de cei care nu fac asta zi de zi.

    Punctez cateva lucruri care mi se par importante, pe langa clasament:
- intervalul foarte strans intre primul si ultimul loc;
- cel mai bun sec - Jidvei Pinot Gris, companie care confirma dupa pozitiile excelente ocupate in precedentele evaluari - a castigat setul de Feteasca Alba, locul II la Sauvignon, locul III la Chardonnay. Cine nu a luat in calcul acest producator in ultima vreme, din cauza pozitionarii in zona "de mase" ani de zile, ar putea sa o faca incepand de acum, daca medaliile primite la Bruxelles sau Mondial du Sauvignon nu erau suficiente.
- se remarca un bloc interesant, in doar 5 sutimi, la locurile 15-19, disputat de Oprisor si Recas, de unde se desprinde concluzia ca departajarea o va face doar pretul de la raft.
- in afara de castigator, pe fisa personala (da, nu stiu nici vinurile nici ordinea lor, particip ca oricare altul) am punctat pe locuri superioare celor votate ca medie Lacerta Pinot Gris si Zghihara Averesti (86), Grasa de la Moscova si Tamaioasa aceluiasi Cotnari (Domenii) la 87, Sarba de Garboiu, Tamaioasa dulce de Stirbey la 88.

    Castigatorului tocmai ii facusem un review artistic in acest numar din Vinul.ro, impresionat fiind de Traminerul moldovenesc. Copy-paste:

Un Traminer demidulce bine facut poate fi un miracol, un curcubeu al simturilor, pe care uneori nu-l poti uita multa vreme. De multe ori insa nu se stie ca doar un produs bun nu este suficient. Exista cel putin inca 3-4 lucruri la fel de importante, iar la Averesti abia acum incep sa fie luate in calcul. Nasul nu spune nimic despre ce va urma, e acea fata incredibil de frumoasa care sta cu spatele la tine, admirand apusul pe malul marii, invaluita in panze stravezii, iar cand se intoarce se opreste timpul in loc. Pentru ca o gusti si te invaluie de arome de fructe coapte, trandafiri, coaja de portocala, miere de salcam, la o intensitate maxima. Aciditatea da prospetime si in acelasi timp senzatia amaruie ca n-o sa o ai niciodata - pe fata. DOC-CMD Husi, 12,8% alcool, 45 de lei, 87 de puncte cu felicitari, dar vreau neaparat sa-l vad si peste 3 ani, poate fiecare an mai aduce cate un punct.
    
    Ne vedem la doua sesiuni de rose-uri pe 10 si 17 OCT, dupa care intram in rosii. Aviz doritorilor: locurile sunt rezervate, in total, in proportie de peste 85%. Zilele astea, probabil, e ultima sansa sa mai gasim ceva disponibil. Avand in vedere numarul mare de cereri, ni se pare normal sa oferim tuturor posibilitatea sa participe macar o data. Toate stirile, clasamentele, informatiile despre evenimente le gasim pe Tastevin - confreria vinului. Participarea la evenimentele sustinute de Old Team Distribution, Restaurantele Zexe si subsemnatul este gratuita si se face doar pe baza de rezervare (confirmata!) la vin@berbecutio.ro.

    Sa castige cel mai bun!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu