6 august 2012

O nu foarte scurta vizita la Jidvei

    Am sacrificat doua zile de concediu pentru unica ocazie de a vizita cramele, castelul si domeniile celui mai mare proprietar individual de suprafata cu vie din Romania si nu mi-a parut deloc rau. Aici modernizarea a inceput de vreo 7 ani sau mai bine, fiind deja replantate peste 80% din cele 2300 de ha din zona, la care se mai adauga 150 in Dobrogea. Tehnologia e de ultima ora si are ca scop eficientizarea productiei imense, prin imbunatatirea timpilor si costurilor de ingrijire a viei, de cules si procesare. De la 2000 de oameni si 600 de hectare cu 10-15 ani in urma, s-a ajuns la un raport aproape pe dos, totul fiind mecanizat, automatizat si nu foarte usor de tinut in frau, dar experienta de decade a factorilor de decizie angrenati in proces da rezultate bune.


    Cel mai mult m-a impresionat starea viilor, care nu este cu nimic mai prejos decat in crame-boutique sau care au reusit sa dea vinuri de top. Sigur, e imposibil sa culegi manual sau sa aduci toti strugurii in cateva ore in crama, dar punctul de plecare - via impecabila - este baza ridicarii stachetei de calitate pentru toate vinurile Jidvei, baza pe care deja apar varfuri, cu ajutorul lui Mark Dworkin, al vremii si al tehnologiei care inseamna in primul rand igiena. Nici macar celor care lucreaza aici de-o viata nu le vine sa creada cum arata acum sectia de imbuteliere spumante de la Balcaciu sau crama din Jidvei.
    Alt lucru de apreciat este aplecarea conducerii spre modul de trai al oamenilor, nu numai prin investitiile de 60 mil EUR facute, Jidvei fiind principalul motor economic al zonei, ci mai ales prin participarea intr-un fel sau altul la evenimentele vesele sau triste din viata lor, asta in afara de painea oferita zi de zi - la propriu.
    
    Am vazut linii de imbuteliere care ajung la ametitoarea viteza de 2 sticle/secunda, am vazut zeci, sute de mii de sticle la pastrare in subsolul cramelor, si asta fara sa mai vizitez si crama-tezaur, care este inchisa in perioadele de vara cu temperaturi inalte, dar si din motivul pastrarii micro-florei si faunei naturale interioare, cu mucegaiuri si paienjenis nobil. Am vazut chiar baricuri (majoritatea productie proprie!), si nu putine la numar, pentru ca printre cele 15 soiuri cultivate de Jidvei exista Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Syrah.
    Teiul lui Eminescu si Campia Libertatii au fost alte obiective atinse dupa vizita la crama producatorului din Blaj, dupa care au urmat viitorul sediu de birouri imprejmuit de un gard pentru care designer-ul merita toata aprecierea - coarde de vita stilizate, cu brauri de lemn ce amintesc de baricuri. Am invatat cum se face automat altoirea in forma simbolului Ω pentru cele 3 milioane de fire de la scoala de vie, iar dupa oprirea la crama ultra-moderna din Jidvei, cu tancuri de pana la 100.000 de litri, am poposit din nou la castelul din Cetatea de Balta unde a urmat ce era mai important, degustarea a peste 20 de feluri de vin, oferita si intretinuta cordial de oenologul si directorul complexului de vinificatie, Ioan Buia. Iata vinurile:

    In afara de cele de mai sus, am mai gustat un cupaj rosu facut experimental de dl. Buia in 2008, baricat 3 luni, de o simplitate si corectitudine din ce in ce mai rar intalnita pe piata, insa seria de 7000 de sticle este aici mult prea mica pentru a fi fost lansata in comert. De asemenea, cele trei spumante Romantine, brut, extra-brut si rose sunt poate cele mai bune romanesti, in gama lor de pret.
    Multumiri pentru rabdare, amabilitate, gazduire si explicatii domnilor Dan Moldovan, Marin Cucura, Cristi Puscas, Dan Corbean, Mark Dworkin si Ioan Buia, doamnelor Mariana Marginean si Alina Musat. Multumiri pentru compania placuta Paharnicului, Lucrurilor Bune, Vinurilor Povestite, Vinului si Pasiunii, m-am simtit excelent alaturi de toti.























din vin vrac iese direct paletul cu imbuteliate

Castelul Bethlen-Haller, Cetatea de Balta - very nice accomodation

vie cat vezi cu ochii

The wine patrol

da' si cand s-o trezi din somn Rieslingul de Rin..

Copii ingrijiti: picurator, taiere varfuri si altoire automatizate, folie.

viitorul ierbar in sticla cu toate frunzele soiurilor cultivate; aici FN.

asortate la culoare: spumantul rose doarme langa vinars

tatal lor

rosioare la pastrare

Un comentariu: