27 mai 2011

Viognier meets Nashul

    Cu 9-10 ani in urma aveam un prieten care obisnuia sa bea vodka cu bere. In cantitati destul de mari. De multe ori, in momentele de maxime senzatii bahice se uita crucis la cele doua sticle de pe masa carora le spunea: "Tu esti prietena cu ea. Si eu sunt nashul!".
    Deplasare in Brasov, seara masa cu colegii la o "tratorie" draguta, nu am retinut numele, prima iesire pe terasa anul acesta. Prima iesire pe terasa cu adevarat: decor rustic, vegetatie luxurianta de jur imprejurul fiecarei mese, meniu italienesc foarte bogat, companie placuta.
    Nu pot sa nu va reproduc gluma serii, asa ca mai fac o paranteza: un coleg din Galati a avut parte de o traversare a Bucurestiului la volan, la inceputul careia vezica sa urinara incepuse deja sa dea semne de saturatie; nestiind mai deloc parcari/wc-uri a cedat "psihologic", vorba Mondenilor, a descoperit ca avea la picioare o sticla de Ice Tea, de-aia cu gura larga si la un semafor, sub privirile stupefiate ale calatorilor din autobuzul oprit pe banda paralela, s-a usurat. Printre colegii prezenti cu noi la masa era si un belgian din sud, vorbitor de franceza in primul rand, care intelege cat de cat si romaneste, de formare IT-ist. Pe parcursul povestirii insa a cam pierdut firul, asa ca a asteptat cateva minute sa se potoleasca hohotele de ras si a cerut lamuriri. Expresia care l-a facut sa rada si pe el in hohote minute bune a fost :"I had to plug-in into the bottle!"
    Rewind: vin doua meniuri, unul de papa, altul de bar; le-am scanat cu atentie pe fiecare, aparea undeva in josul unei pagini vinul casei alb sau rosu. Cand a venit ospatarul sa ia comanda l-am rugat sa ne aduca totusi si meniul de vinuri (dezamagit si convins ca nu exista). Ei bine se scuza si vine in 10 secunde cu un menu impresionant. Reproduc din memorie: Cuvee Amaury sau Charlotte, Terra Romana cam orice, Sole Chardonnay Barique, Negrini, Vanju Mare aproape toata seria Castel Starmina, Uberland, etc. Si inca vreo cateva pagini de importuri interesante, intuitiv clasificate, langa fiecare vin fiind trecut anul, culoarea, clasificarea in functie de cantitatea de zahar si o fotografie a sticlei. Politica de preturi foarte ciudata: la unele avea adaos 25%, la altele 200% sau mai bine. Nu-mi explic pohtele astea de roze pe care le am de cateva saptamani, dar mama natura stie ea ce ne invata..alegerea mea: Terra Romana Roze 2010. Un vin frumos - la suflet dar si la culoare. Detalii tehnice exelent prezentate de George AICI, peste care as mai adauga eu ca ar fi si-un pic de zmeura la nasuc. Vin pe care-l recomand cu placere oricui. (nu pot spune asta despre ceea ce am acum in pahar: Busuioaca de Bohotin de Tohani, Princiar, Special Reserve.
    Dupa masa destul de lunga in timp care a cuprins doar un platou de branzaturi italienesti si 2 pahare de roze m-am retras in barlogul obisnuit pentru innoptarile in Brasov de anul acesta: pensiunea "Nasul si prietenii" 5*****, din comuna Cristian, intre Brasov si Rasnov. Merita un click, oricum voi enumera cateva detalii: detinuta de Radu Moraru, zis si "Nashul" - B1 TV, 10TV, facuta cu fonduri UE, proiect inceput inca din 2004, cu un efort financiar minim din partea proprietarului, administrata de o ruda apropiata, cladirea este o casa saseasca (de fapt doua) renovata complet, piscina, sauna, jacuzzi, sala de fitness, ce mai...raiul pe pamant. Iar beciul in care s-a pastrat arhitectura originala din caramida plina completat de plasma de 2m, sistemul de sunet bunicel si canale tv HD - o placere. Ce m-a impresionat de la prima scoborare in acest stabiliment a fost atentia la detalii: de la culorile alese pentru usi, ferestre, draperii la temperatura controlata automat a aerului, apei din piscina, a gresiei din jurul piscinei, folia care se intinde peste luciul apei in timpul anotimpului rece pentru a evita aburirea geamurilor, incalzirea partiala in pardoseala din jurul piscinei - o atentie la detalii rara intalnita. Majoritatea camerelor au un spatiu neobisnuit de generos, de fiecare data o curatenie exemplara care, odata cu celelalte iti lasa impresia ca esti primul client poposit aici. Cinci stelute cu brio si din partea mea. Hai 4,9 ca-mi amintii ca meniul de vinuri este aproape inexistent, iar masa de pranz sau cina se pot servi doar cu pre-comanda in sistem catering. De aceea sunt foarte atent cand ajung sa am si ceva la pachet.
    Pe la pranz am reusit sa fug cateva minute pana la Real, unde dupa multe cautari a ceva nou am zarit la capatul unui raft un Viognier argentinian la 19 lei, asa ca seara, odata ajuns la Nashul, i-am dat cep. Iata impresiile notate la cald: "Trivento Tribu Viognier 2008, producator: Mendoza, Argentina: soi incantator, aciditate ridicata, crocant, miros si gust debordant. Culoare galben mediu, timid. Se pare ca merge imperecheat cu spicy food. Am prins din zbor ananas, para, parca si-un pic de mango insotite de arome florale - toate intense. Degustarea aminteste de onctuozitatea si vanilia baricului - care te izbeste din prima, apoi vine aciditatea ridicata care le face un dus rece, palatinul ramane cu ciorchinele ierbos si ceva amarui, cafea?dar se (si) cam incalzise. Post gust putin peste mediu, spicy si citric - un lime p-acolo. nu prea vad de ce nu a prins in RO, la intensitatea aromelor!! Poate doar ca se cam vinifica sec?!? Daca as fi dat 30 de lei pe el nu mi-ar fi parut rau. Ar fi bun ca exemplar de colectie, desi nu prea se recomanda a fi pastrat decat putini ani.". A fost chiar vinul saptamanii acu vreun an juma'. Fugiti repede la Real ca e o piesa de incercat!
Terra Romana Roze 2010 + Mendoza Viognier 2008 = 164 pct impartite frateste.
Atat avusei de spus.

In episodul urmator: prezentarea celor doua noi case de vinuri frantuzesti, Famille Quiot si Louis Latour partenere Recas, care a avut loc miercuri 25.05.2011 la Hotel Hilton - Athenee Palace si la care m-am simtit onorat sa particip prin amabilitatea Directorului Comercial al Cramelor Recas, domnul Ciprian Rosca.

5 comentarii:

  1. Am inteles. te-ai lasat de baut :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa-mi permiti o mica corectie: Mendoza e numele unui areal viticol din Argentina si nu numele producatorului (asta daca nu au si ei situatii similare ca pe la noi, unde exista producatori care si-au insusit numele intregii zone. vezi: Murfatlar, Cotnari, Jidvei, etc)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sorry..cu rusine recunosc ca..n-am stiut :(

    RăspundețiȘtergere