2 iunie 2011

Lansare noi importuri Recas: Louis Latour si Famille Quiot

    In urma cu o saptamana a avut loc la Athenee Palace Hilton lansarea a doua mari case de vinuri pe piata romaneasca, pe care le vor importa Cramele Recas. Am aterizat si eu, prin amabilitatea d-lui Director Comercial Ciprian Rosca, desi aveam un milion de lucruri de rezolvat in seara respectiva. Confirmasem deja participarea, asa ca nu puteam sa nu ma tin de cuvant, chiar daca a trebuit sa fac un mare compromis, din cauza caruia voi fi frustrat vreun an. Locatie excelenta, luxuoasa, lume buna, o masa de bloggeri doar pe jumatate plina; la prezidiu, in afara de dl. Rosca au mai luat loc dl. Ionut Trandafir - Brand Manager pe importuri la Recas si reprezentantii celor doi producatori francezi. Dupa o scurta trecere in revista a partii romane, dl. Patrick Finance a inceput prezentarea Louis Latour (est. 1797!!), care se afla in regiunea Burgundia unde sunt cultivate in jur de 40.000ha de vii (regiunea Bordeaux se intinde pe 120.000ha), pe care sunt plantate doar 4 soiuri de struguri: Pinot Noir reprezinta 99% din plantatiile cu soiuri rosii, iar Chardonnay 98% din cele plantate cu soiuri albe. Mai exista Gamay si Aligote in proportii foarte mici.
    In Franta AOC-urile regionale reprezinta 65% din productia de vin, cele Comunale 23% (ex.: Chablis), Premier Cru-urile 11% iar Grand Cru - 1%. Diferenta majora intre denumiri este data de cantitatea maxima de recolta acceptata la hectar, care variaza de la 35 la 55hl(vinuri rosii) sau 40-60hl/ha(albe) pe cele 4 categorii.
    Louis Latour este prezent acum in 110 tari, este si producator de butoaie - 2500 pe an - jumatate fiind folosite pentru uz intern, iar cealalta jumatate se exporta, deci in niciun caz nu este vanduta concurentei locale. Reprezentantul lor a fost intrebat: de ce Romania, de ce Recas? A raspuns exemplificand tipul de realtie foarte lunga pe care-l au cu partenerii lor: in Danemarca - un distribuitor de peste 70 de ani, in Olanda de 30, in Austria de peste 100 de ani!! Mai multe informatii despre Latour AICI.
   
    Famille Quiot a fost infiintata in 1748, fiind reprezentata acum la Bucuresti de al 11-lea descendent, Mme Florence Quilot. Fac in jur de 1 mil de sticle pe an, dintre care exporta peste 95% in 35 de tari. Suprafata pe care se intind culturile de vie este de ~300ha in regiunile Rhone si Provence. Regiunea Chateauneuf du Pappe se intine pe 3165ha, aici exista 350 de wine growers, se limiteaza la doar 27hl/ha, sunt primul AOC frantuz din 1936, udarea viei este interzisa prin lege, se folosesc doar dopuri din pluta naturala. Produsul lor vedeta, Cuvee Exceptionelle a primit 90 pct de la Mr. Parker si 95 pct de la Gilbert & Gaillard. Am intrat zilele trecute intr-un magazin de vinuri si am intrebat proprietarul ce parere are despre un Domaine du Vieux Lazaret si mi-a confirmat ca este un vin extraordinar.
    Dupa prezentarile interesante pentru mine, am fost invitati la servirea unor mancaruri fabuloase cel putin ca aspect, dar si la degustarea minunatelor Grand Cru-uri, Chateauneuf-uri, etc. Numai ca eu a trebuit sa decolez in tromba, fiind nevoit sa mai parcurg inca 200km in seara respectiva, din pacate cu mine la volan. Am avut lacrimi in ochi tot drumul.

Un comentariu: