3 iulie 2013

Traminer Logos 15 lei si 85 de puncte

    Ca si celalalt produs in viata (potabil) incercat de mine de la Logos si aceasta sticla are niste depuneri, insa nu e neaparat de rau. Culoarea este galbuie, uleioasa, la fel ca miscarea lichidului in pahar, e demidulce, iar alcoolul a urcat pana la 12,5%. Atacul olfactiv la desfacerea sticlei la 5 grade este original, merge pe note inchise, prafoase, de frunze uscate, ceva ceaiuri, ardei gras, pamant reavan - sper sa nu fie de la dopul extrem de scurt si plin de mucegai deasupra. (L-am mirosit inca o data si nu pare bolnav in partea umeda... acolo jos). Oricum, notele exotice de Gewurz nu prea se lasa descoperite. N-am indraznit sa bag limba pana nu l-am mai incalzit in palme, pentru ca a inceput sa etaleze foarte timid condimente, fructe exotice, grafit (?). In sfarsit ne pupam: oh yeah! Nu e niciun defect de dop, e un Traminer clasic romanesc, corect din punctul meu de vedere, fara injectii efectuate de cursanti romani la MW.. (n.a.: Master of Wine - cine-i stie pe toti trei are 90 de puncte din oficiu - din fericire acolo nu merge cu etichete, vrajeala, concursuri si secretare; si chiar daca s-o intoarce pamantul cu fundul in sus si vom avea primul roman, tot nu e o garantie ca poti face un vin mare). Bucal prezinta note de miere, trandafir, pomelo, nu zici ca-i demi-dulce, probabil intr-un blind l-as fi estimat la 5 grame de zahar rezidual si m-as fi dus in Germania dupa el, la cata naturalete emana. Are o chestie foarte interesanta: nu se simte aciditatea, nu se simte zaharul, peste 12 gr/litru oficial. Cum le-o fi iesit e greu de spus, insa concluzia e una singura: in Romania SE POATE FACE SI VINDE VIN BUN, cu 5 ani vechime, la 15 lei, la cati bani au picat din cer/vest. Din partea mea primeste 85 de puncte.
P.S. Inca o dedicatie: vad ca a luat amploare un curent spre albe structurate, "intarite", baricate, raspopite, dar lansate in piata la frageda varsta cand e doar drojdia (importata si croita pe alt calapod) de ele. Asta sa fie the new shit? Al nostru Cuvee Ultra-Premium Grand Reserve Barrique Special Single Old Vineyard n-a crapat dupa tzspe ani! Really? Din partea mea ti-l poti baga inapoi in baric, sau de unde a venit, sunt satul de ciori vopsite.

Un comentariu: