18 martie 2013

Din liga superioara: Tignanello 2006


    Mda..ce vin! Intai ne-am uitat la el, in vitrina, cateva luni. Apoi am decis sa-l luam in trei, pentru ca in ciuda pretului foarte bun fata de piata internationala, 210 lei sticla nu-i de colo. Iar ne-am uitat la el, vreo luna, pana sa ne decidem sa-l incoltim. Nu cunosteam prea multe detalii despre Maria Sa la momentul degustarii, asa ca m-am documentat sumar acum: 92 de puncte Parker, 93 Wine Spectator, 94 Wine Enthusiast si aproape 92 de puncte media pe Cellar Tracker. Are 13,5% volume alcoolice, e facut din Sangiovese, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, in proportii de 85-10-5%. A inceput sa se faca in 1970, cand Antinori a inovat baricand prima oara Sangiovese, si este scos pe piata doar in anii favorabili, adica a lipsit de vreo 7 ori de atunci incoace. Supertoscanul petrece 1 an in baric, 1 an la sticla, este clasificat ca IGT si s-a numit initial Chianti Clasico Riserva vigneto Tignanello - numele de scena venindu-i de la cel al viei din care provine. Familia Antinori cultiva vita de vie din 1385!
    Culoare rubiniu-granat, fara semne de batranete, aerisit doar o ora in decanter, dar nu cred ca era nevoie nici de atat. Sa vedem nasul: afine evident, cerneala, floral, pruna, pantofi noi de piele, intr-un cuvant fenomenal. In gura putem vorbi din nou la superlativ, palatul are un spasm de placere, taninuri doar daca le cauti, pentru ca nu tin capul de afis, intensitatea aromatica e in scadere, vinul incadrandu-se in intervalul de eleganta. Finalul are o treapta mai sus decat post-gustul, care insa e foarte lung si ramane intr-un loc diferit in gura, fata de alte vinuri. Intens, complex, amplu, extrem de placut. 93pct - unanimitate din partea tuturor, fara a ne influenta unul pe celalalt. 
    S-a dus si asta, dar nu ne pare rau deloc. Decat 10 posirci, mai bine un monstru sacru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu