26 februarie 2013

Rotenberg versus Vinarte

    Duminica s-a savarsit o alta tema interesanta in cadrul clubului de vin, si anume meciul dintre Vinarte si Cramele Rotenberg, pe produsele de top, in trei ani consecutivi. S-au infruntat asa-zisul "Clasic", sau Rotenberg Merlot Ceptura cu Prince Matei, ani de productie 2006, 2007 si 2008. Testul a fost blind, doar unul dintre participanti sacrificandu-se sa amestece probele departe de ochii celorlalti. Dar i-a parut rau. Vinurile n-au fost intr-o forma perfecta, Prince Matei 2006 si Rotenberg 2008 avand dopurile destul de inundate, dar asta am avut - asta am degustat.
    In prima confruntare, ba chiar inclestare dupa diferenta finala, s-au intalnit cele din 2006, parerile au fost impartite in functie de preferinte. A castigat pana la urma Rotenberg, la diferenta de sub un punct, juriul animat preferand fructul, lemnul bine integrat, echilibrul si complexitatea  in defavoarea gemurilor si a notelor de pielarie.
    Merlot-urile 2007 au provocat alte paruieli, mai ales intre Donald si ceilalti, pentru ca mirosul primei probe (Rotenberg) a fost aproape de a-l descalifica. Nu pot reda aici epitetele care s-au folosit in caracterizarea vinului, pot spune insa despre al doilea ca inspira cafea, catifea, ciocolata cu lapte, fiind in acelasi timp foarte sensibil la peste 22 de grade.
    In ultima partida lucrurile au fost simple, unul dintre oponenti ridicand steagul alb la prima vedere a coltilor celuilalt. In sfarsit unanimitate. Prince Matei a demonstrat clar relatia de rudenie cu cel de dinainte, avand toate caracateristicile celui de mai sus, aducand in plus note condimentate. Echilibrat, foarte bine lucrat.


    Nu am decernat oficial premiul de "Cel mai bun Merlot din Romania", neavand un castigator categoric, dar si din cauza lipsei altora de la masa, lucru ce va fi reparat in primele zile de primavara cu un line-up de Merlot 2007 - tot ce misca. Sau sa fie Cabernet 2007?



    Ar mai fi de spus ca in deschidere s-a degustat Sauvignon Blanc Edition Limitee 2009, Davino, iar in incheiere Flamboyant 2009, de la acelasi producator, ambele fiind intr-o forma de gala.
    Cheers!

10 comentarii:

  1. Rotenberg-ul 06 mai tine sau e de baut acum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca mai tine, taninurile sunt inca sus, aciditatea e la cote normale.

      Ștergere
  2. Dopul lui 2006 e patruns de la un capat la celalalt ! In mod normal trebuie sa aveti cate 2 sticle din acelasi an de recolta ( asta ca sa evitati problemele de dop sau continut ). Cu 2006 pot sa jur ca altul era rezultatul, daca nu avea ghinion de "dop"...Sincer, e preferatul meu din toata verticala de Prince Matei si chiar poate concura cu succes pentru titlul de "Cel mai bun Merlot din Romania" !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va asteptam cu placere la urmatoarea repriza, eventual cu cate o dublura din fiecare sticla.

      Ștergere
  3. Ce punctaj ar fi trebuit sa adune castigatorul categoric ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand, aventurier inconstient, m-am apucat sa fac vin prin 2006 mi-am fixat ca "produs de referinta" Print Matei si Print Mircea, vinuri pe care le apreciam de la o societate pe care o respectam. Faptul ca vinurile noastre sunt apreciate impreuna este, indiferent de pareri, un mare compliment pentru noi si intr-un oarecare fel o dovada ca nu am esuat. Acum cateva precizari:
    1. atat dopurile din 2006 cat si cele din 2008 sunt din Sardinia si renumite ca cele mai bune (prin densitate) din lume. Daca in 2006 am crezut ca mandrina dopuitorului manual a generat "inundarea" dopului, in 2008 am folosit un dopuitor automat perfect si totusi...In concluzie nu o sa mai vedeti dopuri din Sardinia la vinurile mele. In 2007 am folosit dopuri Amorim din Portugalia si nu am avut scurgeri dar in schimb au aparut defectele de dop. In concluzie am trecut la dopurile tehnice (si scumpe) Diam garantate la cel putin 10 ani fara scurgeri si in mod absolut fara defect de dop. Cred ca o sticla de 2008 cu dopul intreg si mai ales deschisa cu o zi inainte ar fi fost apreciata mult mai bine
    2. ar fi trebuit sa folositi Primus ptr 2008, intru-cat el vrea sa fie o reeditare a lui 2006, deoarece e din acelasi terroir, Valea Oancei. 2007 si 2008 Clasic sunt de pe dealul lui Stelus si diferite.
    3. Numai din 2008 ne-am stabilizat ca stil si tehnologie, asa ca o intalnire viitoare peste vreo 3 ani va fi mult mai relevanta
    4 Nu imi plac concursurile. Cu toate ca prin formatie sunt un om al cifrelor, cred ca vinul si perceptia sa e mult prea complexa si mult prea personala pentru a fi cuantificata numeric. Parker a facut bine in America , caci in 30 de ani a creat piata uriasa, dar in schimb si-a impus gustul si mai ales metoda in lumea veche generand aceste concursuri, meciuri, confruntari in loc de discutiile colocviale si aprecierile calitative si nu cantitative (numerice).
    Respecte si multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc pentru vizita pe blog, dle Rotenberg. Intalnirile astea ale noastre pe diferite teme sunt totusi amicale, chiar daca aduc cateodata vijelii. Personal am apreciat mai mult Clasic 2008, fata de Primus, dar cu prima ocazie am sa tin cont de sfatul dumneavoastra. Din pacate am fost decat 4 participanti, dar datile viitoare cu siguranta vom fi mai multi, iar media preferintelor unei jumatati de duzina care am mai baut cateva (mii) de vinuri cred ca poate fi folosita macar drept sfat catre cititori. Bineinteles ca ii indemn pe toti sa faca aceleasi comparatii, sa-si aleaga fiecare preferatul. Sincer, mi-a parut rau ca 2008 n-a fost intr-o stare normala, asa cum imi pare rau de orice vin pe care il intalnesc asa, stiind ca l-am vazut mult mai bine alta data.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare, am desfacut azi o sticla de Emeritus 2008 si mi-a venit rau: dop mucegait, gust de pamant...asa ca vinul a zburat direct in chiuveta. dai 95 de lei pe o sticla de vin si e buna fix de aruncat la canal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problemele cu dopurile de pluta afecteaza intre 2 si 4% din sticle, la nivel mondial. Daca incidenta o fi mai mare aici.. nu stiu, trebuie facuta o statistica.

      Ștergere