9 iulie 2012

Reichsrat von Buhl, Riesling 2011

    Alc. 12,4%, aciditate 8,2g/l (ole!), 3,7 g/l zahar rezidual, clasa de calitate QbA, cules pana-n 15 septembrie, 6hl/ha. Crama, detinuta de aceeasi familie timp de 165 de ani, a renuntat la termenul "Pradikat" pentru vinurile seci si demi intr-un moment de mandrie bordoleza si practica o viticultura ecologica (a nu se confunda cu Bio), iar conform regulilor de clasificare a viilor detinute, printre altele nu au voie sa scoata vinul pe piata mai devreme de al doilea trimestru al anului urmator - si asta pentru vii de "gradul II". Foarte interesant, lucruri de luat in calcul pentru imbunatatirea DOC-urile noastre nenorocite. Ia uitati cateva restrictii impuse pentru clasificarea viei de grad si mai inalt, GROSSES GEWÄCHS...un fel de Grand Cru cu reguli desenate in..1828: The varieties approved in the Palatinate are exclusively Riesling, Weißburgunder and Spätburgunder. The harvest amount is limited to a yield of max. 50 hl/ha. The grapes are selectively hand-picked. The natural minimum density of must is around 90° Oechsle. The wines are produced using exclusively traditional production methods. The wines are tested and approved by a test body before and after bottling. The wines will not be marketed until after the 1st of September in the year following the harvest. Sursa, domnule Prim Ministru ctrl+Victor, este ASTA.
    Culoare mai mult verde decat galbuie, miros de Riesling frate! Ierbos-citric-mineral-fresh-crocant, fara combustibili lichizi. "Joie de vivre" este unul dintre epitetele folosite de producator in descriere, iar pe lipărul asta (versiunea olteneasca pentru canicula) se potriveste de minune. Place atat de mult nasul, incat parca n-as vrea sa disec partea citrica in mandarine, alaturi de pere albe si flori. Atac liniar fata de miros, crispy i se mai spune, aciditatea nu are "ace" cum am vazut alte dati, ci sta dreapta si solida imediat sub onctuozitatea acestui aproape demisec. De multe auzim expresia "aroma/restul de zahar e bine sustinut de aciditate". Lui von Buhl cred ca i se potriveste mai bine "cele 4g de zahar incearca timid sa domoleasca vijelia". Asa cum intr-un cremsnit foietajul e sarat, ne place gustul acru/amar/dulce/sarat doar in combinatie cu altceva, nu singur - si asta cred ca e secretul vinurilor nemtesti: echilibrul intre dulce si acru, alaturi de buchetul mignon, de mare clasa. Cand vorbim de vinuri de vara, ar trebui sa ne gandim in primul rand la nivelul de aciditate, din pacate in Romania nu cred ca e posibil, mai ales sub Carpati, dar nici nu cred ca se vrea. Pentru ca daca nu esti "pregatit", un vin ca acesta ar putea parea acru. Si cand ma gandesc ca l-am agatat de pe raft, doar ca sa completez ultima cutie, pentru un transport in siguranta 1100 km. 40 de lei si 87 pct, cu mentiunea ca  recomandarea este ca aceste Rieslinguri de calitate din Pfalz, si nu numai, sa fie consumate dupa cel putin 2 ani de la nastere, dar eu fusei mai iute. Singura parere de rau dupa ultima excursie la Wein&Co Viena e ca n-am luat cateva Sekt-uri din acelasi soi, pentru ca ultimul Geiben m-a impresionat.
    Dupa cele cateva zeci de Chardonnay-uri incercate in 2011, raman la Riesling.

4 comentarii:

  1. Esti sigur ca e cules pana in 15 septembrie? Ca si la noi e cam devreme de cele mai multe ori. Dar la clima din Germania este cam riscant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, tocmai pentru ca la noi este "cam devreme" 15 septembrie (pentru albe) avem si "mici" probleme cu aciditatea si, in general, echilibrul vinurilor albe.

    Cat despre clima din Pfalz, vara nu-i ca iarna. :) Sau ca sa fiu mai precis, o cautare pe internet arata ca zona respectiva nu e tocmai ploioasa, ba chiar destul de insorita din cauza unor factori geografici particulari. Totusi, strugurii au fost culesi in prima jumatate a lui septembrie doar in 2011, pentru alti ani s-ar putea sa se schimbe datele problemei. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca nu-s pe frecventa cand intrebi cate ceva Bogdane, insa ma salveaza de fiecare data cineva :)
    Multumiri SunMirror!
    Informatiile pe care le-am pus sunt luate de pe site-ul producatorului: http://www.reichsrat-von-buhl.de/english/weine.htm?cat_id=26&id=14

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu as fi zis ca in Germania exista asa ceva :"The Palatinate wine region means a rewarding experience for all the senses. Palatinate wine and the region's cuisine are a treat for the taste buds, and in its mild climate the fruit and almond trees blossom early and lemons, figs and kiwi fruit ripen quickly." Este si un pic reclama fiind un text cules de pe un site turistic. Desi s-ar putea ca fraza "daca nu esti "pregatit", un vin ca acesta ar putea parea acru" sa fie mai reala ca reclama.

    RăspundețiȘtergere