21 octombrie 2011

Cum pastram vinul desfacut & more

    Cu cateva zile in urma am citit un articol pe un site de specialitate in care autorul (ca si mine de altfel) descoperea moduri de a pastra pentru o scurta perioada de timp calitatea unui vin in cazul in care ai desfacut o sticla, dar n-ai reusit sa o dovedesti pana-n seara. Am avut mult timp aceasta dilema, iar solutiile cele mai bune pe care le-am gasit aici mi-au fost confirmate de un adevarat specialist in vin, nord-oltean. Sigur ca in domeniul nostru, al betivanilor, cea mai buna ramane oricand terminarea sticlei cu orice pret - asta fiind si concluzia scriitorului. Cand insa esti nevoit de imprejurari sa pui la pastrare o parte, piata de accesorii de vin te imbie cu tot felul de prostii, printre care unele (inca inexistente in RO) la preturi exorbitante. Aveam impresia ca sunt "acoperit" daca desfac azi o sticla si vreau sa mai continui aventura peste 5 zile prin simpla fortare a dopului inapoi in gatul sticlei. Dupa ceva timp, ca multi dintre voi/noi, m-am lasat prada snobismului si am luat mini-pompele alea de vidare, insotite de dopuri de cauciuc. Ei bine, nu e solutia ideala, si (doar) dupa ce am citit am realizat asta. Presiunea negativa pe care o creaza acestea "suge" si din aromele lichidului. Nu stiu daca e Placebo, insa se pare ca sunt multi care au realizat acest efect secundar major. Cel mai important lucru este aria suprafetei vinului care intra in contact cu aerul: buna sa fie mare cand decantam, buna sa fie minima cand pastram. Sunt trei factori de luat in calcul: temperatura, cantitatea de oxigen care intra in contact cu vinul si, cum spuneam, suprafata de contact. La ce ajungem: mini-sticle. Din fericire in comert exista la dimensiuni variate: 187, 200, 250, 375ml, etc. Pont: chiar acum in Kaufland (not recommended for wine selection) sunt niste Villa Vinum de 250ml la 4 lei bucata, cu capac filetat. Si mai sunt si pline cu vin (prost). Au gatul foarte ingust dar exista tot la ei niste dispozitive (10 lei) care-ti permit turnarea din stica normala in degetar:

    Recapitulare: desfaci o sticla de vin (bun si/sau foarte bun) > nu o termini in seara respectiva > ai in stoc cateva sticlute mai mici, cu screw-cap (dop de tabla filetat) > umpli cu vinul bun una sau mai multe dintre acestea, pana foarte aproape de contact cu dopul, lasi 2-3 milimetri > bagi la frigider > le mai gusti si maine/poimaine/whenever.
    Done!

    P.S. M-au uimit rezultatele Toamnei in Rosu: 630 de sticle vandute. Ia sa desfacem pe bucatele: 630 sticle : 11 carciumi : 18vinuri : 16 zile = 0,2 sticle pe zi = un pahar/sample/carciuma/zi. Daca as mai scadea cate au ramas doar incepute, cat au mai dus (baut) "baietii" acasa pe parcurs, tot incepute..sau nu, cat au mai "servit" organizatorii...e greu de spus cate zerouri dupa virgula apar. Sa mai scad si partea mea? Ca producator, sa dau o suma importanta de bani, sa dau vinurile gratis si sa mi se "promoveze" un sfert de pahar pe zi..hmmm..nu prea m-as baga. Poate asta e si explicatia numarului de crame partenere foarte redus. N-am date ca ar fi chiar asa, e doar o presupunere, o teorie a unui participant care in ciuda calculului de mai sus apreciaza si incurajeaza asemenea actiuni. Doar sa nu fie facute de studentele de la "internship". Tot timpul am apreciat site-ul si opiniile celor care au organizat acest "event", insa nu stiu de ce, de la un timp, imi lasa impresia de amatorism. Clientul de abonamente la revista (platite, nu gratis), nu e cel care "percuteaza" la cerseli si oferte 1+1, din care cel putin 1 nu se vinde neam. Postarile de pe Facebook prin care se ofera joburi neplatite, se solicita ajutorul celorlalti pentru publicitate sau vinderea abonamentelor nu ajuta la cladirea unei imagini prea serioase. Resuscitati forumul ala necalcat de nimeni de ani de zile, puneti doar evaluarile si  notele voastre de degustare, nu luate de la nu stiu ce concurs, ca se incurca rau borcanele. Ati dat ora exacta atata timp si acum lasati impresia de ..nu mai zic. Sper ca acest paragraf sa fie luat drept o critica.. constructiva, nu ca un atac gratuit, pentru ca asa a fost intentionat.

    Alt post-scriptum: Riesling Alsace 2009, Pfaffenheim: unul dintre cele mai proaste vinuri straine. 6,5 Euro la Delhaize, 71 pct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu