Distribuitorul de vinuri Sorla, impreuna cu familia de restaurante Zexe, Zahana si Cherhana, au purces la realizarea celui de-al doilea sezon in evaluarea vinurilor romanesti pe care le gasim mai ales in restaurante. Fata de concursurile locale uzuale in care se pun pe masa doar etichetele pe care producatorii vor sa le "marcheteze" cu vreo eventuala (sau sigura?) medalie, parteneriatul Sorla-Zexe propune strict vinuri de Horeca, indiferent de disponibilitatea producatorilor de a le oferi, ba mai mult, in sezonul 2015, avem vinuri pe care nici macar Sorla nu le distribuie. Cam asta e si ideea mea de concurs real, de evaluare pertinenta, fara producatori care sponsorizeaza concursuri, avand drept rasplata prezenta oenologului in comisia care trebuie, fara preselectii facute pe ochi frumosi de oameni care intalnesc prima oara in viata o Cramposie sau o Babeasca.
Tot la capitolul lucruri pozitive se incadreaza participarea gratuita, in urma inscrierii din timp, rulajul participantilor, care insa, pot fi romani adevarati, ajungand la 30-40 de minute dupa ora de incepere, timp nejustificat decat printr-o prioritizare a lucrurilor din viata lor care nu ii califica pentru astfel de evenimente. S-a profilat incet-incet participantul la evenimente de vin,care crede ca orice i se cuvine, e natural sa primeasca mancare si bautura pe gratis, uneori in schimbul a doua poze pe Facebook, sau mai putin. Pentru cei care urmeaza sa participati, ar fi bine sa aveti in vedere ca acest set de evenimente are un nivel de civilizatie ridicat. A fi punctual, jovial, corect cu tine insuti la evaluare e doar inceputul.
Trebuie sa recunosc ca am savurat evacuarea unui reprezentant al uneia dintre cramele ale carei vinuri erau in degustare, care, aterizand la o ora dupa inceperea concursului, solicita cu un maxim de tupeu un scaun in juriu.
E mai bine decat imi puteam imagina ca se servesc seturi de cate 5-6 vinuri odata, ceea ce rezulta intr-o ierarhizare justificata, bazata pe comparatia directa, paharele sunt decente, insa ar fi de imbunatatit timpii intre aceste reprize, pentru ca, presupunand ca la degustare ar participa doar nemti, care ar ajunge toti la 6 fara cinci minute, ar vrea sa si plece acasa pe la 9 si jumatate, judecand, in medie, un vin la 10 minute.
Nu fumezi frate! Stiu ca nu toti iubiti vinul intr-atat incat sa lasati tigara pentru a-l cunoaste in profunzime, insa aveti macar bunul simt sa ne lasati pe noi, toti ceilalti sa o facem in voie. Nu, masa vecina cu cea de degustare nu e suficient de departe, chiar daca sistemul de improspatare a aerului la Cherhana e foarte eficient.
Pentru mine cele mai reusite au fost:
1. Lacerta.
2. Eclipse si Liliac.
3. Corcova, Budureasca, Segarcea, Stirbey, Sole.
Nu pot sa inchei inainte de a aminti despre preparatele absolut fabuloase oferite de restaurant. Cu siguranta iubitorii de peste si fructe de mare vor gasi aici un paradis culinar.
1. Lacerta.
2. Eclipse si Liliac.
3. Corcova, Budureasca, Segarcea, Stirbey, Sole.
Nu pot sa inchei inainte de a aminti despre preparatele absolut fabuloase oferite de restaurant. Cu siguranta iubitorii de peste si fructe de mare vor gasi aici un paradis culinar.
Urmatoarea etapa maine: The King! Chardonnay!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu