9 decembrie 2014

Principele Radu - anul I

    Dupa Feteasca Neagra Apogeum aparuta spre toamna, care a starnit valuri de comentarii, din pacate multe din partea celor care nu o bausera, iata ca Tohani mai face un pas, mare zic eu, in directia vinului de calitate: Merlot Principele Radu 2010.



    Lansarea vinului s-a organizat in sala Diplomat a hotelului Athenee Palace Hilton, un loc cu o semnificatie aparte pentru casa regala, aici regele Mihai I aniversand nunta de diamant, singura aniversare de acest gen petrecuta in Romania. Ne-am bucurat si de prezenta Altetei Sale Imperiale si Regale Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria. Intr-un cadru festiv, cu un dress-code inalt, Altetei Sale Regala Principele Radu i-a fost donata de catre Crama Tohani o suprafata de vie de 0,7ha, dupa care a urmat o scurta cuvantare, din care am retinut cateva idei. S-a facut o paralela cu Romanee-Conti, care de pe o suprafata tot de dimensiuni reduse, da lumii cele mai scumpe vinuri, pe care insa, Principele Radu sustine ca nu le-a baut, "fiind imoral sa gust un vin din care o gura costa cateva zeci de Euro". Casa Regala are in prezent doar 70 de furnizori "regali", asigurandu-si o parte importanta a consumului de alimente din surse proprii. 

    Tinand cont de grandoarea evenimentului as fi ales o sticla mai cu greutate, pentru a impresiona audienta, chiar daca asta n-ar fi avut efect asupra tuturor: note de Merlot autentic, destul de rare in aceasta forma, chiar daca in Romania se planteaza extins: cirese negre, mure, afine, foarte putin lemn, intr-o nota rustica. Gustativ e foarte extractiv, astringent, amplu, cu post lung. Un vin cu greutate. Pret de lista: 60+tva. Merg pe 86-87pct in contextul dat si subliniez traiectoria spre vin de inalta calitate pe care s-a inscris ireversibil Tohani odata cu vinurile lansate la sfarsit de 2014.
    Sa le acordam toata increderea si felicitarile pentru reusita si sa nu uitam un vechi proverb chinezesc: fiecare drum de 1000 de li incepe cu un singur pas. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu