14 decembrie 2014

Ce s-a baut la GoodWine in toamna lui 2014

    Gurile rele spun ca pe la jumatatea lui septembrie existau doar cateva crame disponibile sa mai expuna vinuri in cadrul targului, insa incet-incet s-a incropit ceva, dupa o inevitabila amanare. Noroc cu moldovenii, inecati in propriul vin de jocul rusilor de-a soarecele si damigeana, care au ocupat o buna parte din spatiul alocat, alaturi de destul de multi producatori mici, care viseaza cu ochii deschisi ca la acest targ vor veni vreo 50 de reprezentanti ai restaurantelor, in genunchi, sa le listeze minunatiile. Se pare insa ca singurul generator serios de vizitatori ramane.. orice alt targ care se desfasoara in aceeasi perioada. In rest, a fost frumos sa fim noi intre noi. Multumesc Alira pentru invitatie, mi-a placut rose-ul 2014 de la voi!
    Mi-am propus de la bun inceput sa fiu foarte selectiv, alocand in primul rand o singura jumatate de zi evenimentului, alaturi de o singura sansa fiecarui stand mai putin cunoscut: daca imi place primul vin il mai incerc si pe al doilea, apoi pe al treilea, etc. Am cam sarit standurile la care stiam toate vinurile, exista destule foarte bune care din pacate nu se regasesc mai jos. Din alte motive, ce pot fi considerate dubioase, am exclus alte cateva (zeci de) vinuri din tabele:


    Punctual, dezamagirile ar fi:
- V. Inc - sunt pe langa Segarcea, fac vinuri de o calitate mai joasa decat cele cu dop de plastic din era comunista;
- spumantul din Novac, Stirbey, poate bate, dupa prelungiri, un Dorato sau cum se numesc alea de 12 lei din Carrefour;
- Feteasca si Babeasca de la Crama Delta Dunarii - s-ar putea sa fie potabile peste 3-4 ani cand astringenta se va potoli.


Au fost si surprize pozitive:
- Marselan de Babiciu va avea un pret sub 30 de lei de 23 de lei sticla.
- Sarba Monser cred ca e cel mai bun raport calitate/pret din Romania la ora actuala. Pentru mine nu e chiar o surpriza, avand in vedere ca un alt vin Senator, tot de retail, a castigat recentul blind de Tamaioasa Romaneasca de la 1000 de chipuri;
- Cantus Primus sparge bariera celor 84 de puncte la care se cam plafonasera vinurile de top - sau mai degraba scumpe - sub Halewood, de care s-au despartit, brandul este acum al celor de la Antinori - Viile Metamorfosis. Tot aici am vazut poate cel mai frumos SB din hala de la marginea orasului - Coltul Pietrei;
- Halewood vine cu doua vinuri din Australia care in mod normal isi vor infige bine coltii in vanzarile vinului (lor) autohton: McGuigan, recomand Chardonnay-ul;
- Pinot Gris-ul de Cimislia 2012 e greu de batut de un exemplar romanesc;
- Casa Panciu a scos din joben o Feteasca Neagra de un nivel calitativ la care eu nu visam prea curand sa vina din acea parte a tarii. Este o candidata serioasa la titlul de Miss Feteasca Neagra, in 2015. Pe coloana de dupa an vedeti si preturile;
- Ovas 2012 de la Petrovaselo arata foarte bine, tot pe un fond alcoolic superior;
- cele mai interesante importuri sunt, ca de obicei, la Alma Tim, unde am vazut si gustat etichete noi, unele de pe continente de unde vinul vine mai greu si nu e tocmai ieftin.

        Absenti: Vinarte, Cramele Recas, Murfatlar + (M)1, Davino, Oenoterra, Basilescu, Lacerta, Domeniile Boieru, Rotenberg, Segarcea, Corcova, Catleya, Domeniile Franco-Romane, Wine Princess, Cepari, Isarescu, Macin, DDM Urlati, Casa Olteanu, Hetei, Licorna, Vila Vinea, Domeniile Sahateni, Zarea, Anastasia, Darie, Francu, Samburesti, Terra Natura, Pietroasele, etc. Daca s-ar face in paralel, un targ cu acestia, tu la care ai merge?
    Pentru mine ramane un eveniment util, la care am ocazia sa vad multe vinuri care probabil mi-ar scapa in mod normal, intr-o proportie mai mare sau mai mica. Despre cum ar trebui sa arate un eveniment ce se vrea targul de vin al anului, cred ca e problema organizatorilor sa se documenteze, sa se reinventeze.
    La revedere pana la primavara, cand, daca vin iar fratii moldoveni si se mai tine targul, vom vedea si noutati romanesti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu