An de recolta 2011 zice pe site, soiurile folosite fiind Feteasca Alba, Feteasca Regala si Aligote, in care se transmite aciditatea specifica solurilor din zona. Serie de 9000 de sticle, 12% alcool, zahar rezidual 2,2g/l. Perlatie destul de mare la bob la plecare, care se transforma repejor intr-una fina, consistenta, cu trenulete si cerculete. Nasul este auster, cu doar vagi arome de mere si zarzare. Gustul insa e ceva deosebit, atat aromatic prin fructuozitate, amplitudine sau lungime, dar mai ales tactil, prin bogatia si finetea bulelor ce-si dau ultima suflare in menghina formata din limba si cerul gurii. Sigur, lipseste regele, Chardonnay-ul, caruia insa, cred ca i-ar trebui macar jumatate din spatiul oferit in sticla pentru a adauga intru perfectiune cremozitate-onctuozitate si o latura aromatica florala.
Cons: cand faci un spumant de o asemenea calitate ar cam fi cazul sa-ti desenezi si o eticheta mai de soi, pentru ca auriul pe fond negru, la randu-i pe fondul verde al sticlei, legata la gat cu rosu aprins, suna cam a pom de iarna, nu rezoneaza cu atat de putinii iubitori de bule, din care-i mai cerni o data pe cei care isi permit sa-l plateasca. Mi-ar placea sa apara si data imbutelierii, ca sa stiu si eu cand s-a nascut si mai ales de cand sta la raft.
Verdict: 90-91 de puncte si o recomandare de la Jancis Robinson MW, pe care eu n-am urmat-o si m-am pacalit de prea multe ori la poz'nar: sampania ieftina e o bautura scarboasa; vinul spumant din alte parti ale lumii e mult mai bun - si deloc mai scump decat sampania ieftina. In acest moment il consider cel mai bun spumant facut in Romania. Se gaseste in retail, pretul este 50-60 de lei. Este facut pe malul Putnei, la Tifesti, Vrancea, folosind metoda traditionala, fermentare in sticla.
hmmm, nu m-a impresionat in mod deosebit, dar gusturile sunt diferite de la om la om. In opinia mea este sub Recas Sole alb sau Zarea 100
RăspundețiȘtergereFacem un blind, trebuie sa o lamurim :)
Ștergere