4 iunie 2014

Domeniile Panciu Brut

    An de recolta 2011 zice pe site, soiurile folosite fiind Feteasca Alba, Feteasca Regala si Aligote, in care se transmite aciditatea specifica solurilor din zona. Serie de 9000 de sticle, 12% alcool, zahar rezidual 2,2g/l. Perlatie destul de mare la bob la plecare, care se transforma repejor intr-una fina, consistenta, cu trenulete si cerculete. Nasul este auster, cu doar vagi arome de mere si zarzare. Gustul insa e ceva deosebit, atat aromatic prin fructuozitate, amplitudine sau lungime, dar mai ales tactil, prin bogatia si finetea bulelor ce-si dau ultima suflare in menghina formata din limba si cerul gurii. Sigur, lipseste regele, Chardonnay-ul, caruia insa, cred ca i-ar trebui macar jumatate din spatiul oferit in sticla pentru a adauga intru perfectiune cremozitate-onctuozitate si o latura aromatica florala. 
    Cons: cand faci un spumant de o asemenea calitate ar cam fi cazul sa-ti desenezi si o eticheta mai de soi, pentru ca auriul pe fond negru, la randu-i pe fondul verde al sticlei, legata la gat cu rosu aprins, suna cam a pom de iarna, nu rezoneaza cu atat de putinii iubitori de bule, din care-i mai cerni o data pe cei care isi permit sa-l plateasca. Mi-ar placea sa apara si data imbutelierii, ca sa stiu si eu cand s-a nascut si mai ales de cand sta la raft. 
    Verdict: 90-91 de puncte si o recomandare de la Jancis Robinson MW, pe care eu n-am urmat-o si m-am pacalit de prea multe ori la poz'nar: sampania ieftina e o bautura scarboasa; vinul spumant din alte parti ale lumii e mult mai bun - si deloc mai scump decat sampania ieftina. In acest moment il consider cel mai bun spumant facut in Romania. Se gaseste in retail, pretul este 50-60 de lei. Este facut pe malul Putnei, la Tifesti, Vrancea, folosind metoda traditionala, fermentare in sticla.

2 comentarii:

  1. hmmm, nu m-a impresionat in mod deosebit, dar gusturile sunt diferite de la om la om. In opinia mea este sub Recas Sole alb sau Zarea 100

    RăspundețiȘtergere