1 iunie 2014

Casa Olteanu din inima Moldovei

    M-am bucurat impreuna cu prietenii de noile vinuri Gramma, cele ale caror etichete au fost imbujorate de maestrul Horatiu Malaele. 

    Ca in fiecare an, cel mai frumos vin al cramei este asamblajul soiurilor de baza plantate pe proprietate - Cuvee Visan - din care, sper ca la momentul oportun se va naste si un spumant low-sugar. Are printre cele mai reusite nasuri din industrie daca ma refer la 2013, care se anunta (ca de obicei in ultimii 3) un an de top, dar rezultatele, la general, sunt deocamdata sub-mediocre, Gramma ridicand media. Flori, mineralitate, pere, zarzare verzi, lamaie. Aciditatea taie cartile in gust, Regala aduce textura, Alba finete si primavara. Mi-a placut, da o lectie despre cum aciditatea sus se integreaza elegant in context. 86 de puncte, vreo 40 de lei. 

    Feteasca Regala e un vin neutru relativ, greu de descris, fara aspecte spectaculoase, insa paradoxal mi-a placut. Hai sa cautam totusi: aciditatea la 6,4 g/l se vede, seamana cu o limonada de vara slab alcoolica, 11.37%, aroma tipica soiului foarte fina, de cautat mai ales pe paharul semiuscat. 84.

    Povestea Aligote-ului este si ea sumara (deh, asa e cand imparti), fiind alcatuita din arome de lamaie si lamaita, mere-pere in ladita. E un vin serios, curat, ca un scolar care dupa ore se duce direct acasa, nu ramane la joaca cu ceilalti, nu-l poti cunoaste intr-o recreatie. Pe dinauntru, la nivelul de zahar sub 1g si la alcool 12,5% nu putem vorbi de un vin corpolent, ci curgator, savuros, fresh and crispy, de la aciditatea (totala) spre 7g/litru. Minunat pentru vara care la un moment dat chiar va veni. 84 de puncte azi si 85 de puncte maine. 

    Sunt vinuri zglobii, de nordul tarii, care au castigat in finete an de an, si care reprezinta fidel clima si solul zonei, iar impreuna cu penelul maestrului Malaele ridica binisor imaginea, dar si pretentiile noastre de acum incolo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu