28 ianuarie 2014

Cabernet Bolovanu' 2011

    DOC-CMD Samburesti-Bolovanu' (sa nu se confunde cumva cu alt Samburesti care mai are ani lumina pana la calitatea de peste gard) 13,5% alcool, baricat 6 luni, frate de cruce cu vestitul Soare, venit pe lume dupa un excelent 2010 vandut foarte repede. Abia asteptam un moment la care sa spun ca anul a fost mai prost, sau prea bun si au bagat tot CS-ul in Soare, dar la Vinarte vad o crestere constanta pe toate gamele, de sus pana jos, poate cu o singura exceptie (ca prea am zis de bine de ei in ultima vreme), Cuvee-ul Excellence SB 2012, a carui aciditate mi s-a parut cam jos. Mai am o sticla la beci, inainte sa trag concluzii pertinente.

    La mai putin de 3 ani de la culesul strugurilor si doua ore in decantor, CS-ul Castel Bolovanu 2011 arata deja foarte bine: notele nazale sunt piperate, cu tonuri de coacaze, lemn dulce, cirese pietroase coapte, verdeturi in acelasi bol cu frunze uscate, rumegus. Asa ca l-am baut: taninuri rotunde, coapte, cafea, aciditate jucausa, puncteaza bine la amplitudine, corp mediu, final astringent, echilibru bun intre toate acestea, care s-a potrivit de minune cu o pizza home-made by myself. Paharul gol aduce a dulceata de visine. E un vin identic cu cele ale unor producatori care cer aproape de trei ori, inrosind etichete. E de apreciat si bagat la tertecuta modul in care s-au testat zeci de clone ani si ani pana a se ajunge la un vin... doar de retail, cu un raport calitate-pret impresionant. N-am simtit deloc folosirea "penarului" de drojdii si adjuvanti pe care il detest - o alta bila alba. S-ar putea compara cu cele mai bune dintre zecile de spaniole grandios punctate pe net. Incep sa-mi vad visul cu ochii? Suntem inca in Romania? 86 de puncte si 33 de lei in supermarket.

Un comentariu:

  1. Se poate gasi si la 30 de lei (Carrefour sau Mega) in functie de perioada. Bolovanu este un brand extraordinar cu un RPC incredibil ptr Romania. Sper ca cei de la Vinarte sa continue in aceeasi nota, poate au nevoie de ceva sustinere din partea clietilor ... poate o promovare putin mai agresiva?

    RăspundețiȘtergere