26 august 2013

Verticala Domaine Ceptura Blanc

    Profitand ca un nesabuit de nemarginita darnicie a lui Jorj Moisescu, am dat buzna cand am auzit ca se pune la bataie un Magnum de Domaine Ceptura Blanc 2005, ceilalti participanti aducand fiecare cate un urmas al grandiosului. Magnum. 

    2005 Magnum: s-a mentinut ireal de bine, notele greoaie, oxidative inca sunt la nivel incipient. Cred ca au contribuit mai multi factori: spatiul de depozitare foarte bun, sticla Magnum si faptul ca acum 8 ani nu se facea Revelatio sau Rezerva. Nasul este un complex de fructe coapte de toamna, in subsol apar cateva note de ceai, efect pozitiv de sticla. In gura pluseaza cu ceva miere, aciditatea e prezenta, un vin foarte bun. Avand in vedere varsta si starea - mai buna inca decat Rezerva 2009 - cred ca merita peste 90 de puncte. La masa s-a strigat darul asa: 93-92-94-93.

    2008: ciudat sau nu, e cazut. Inca poate fi baut, sau mai degraba gustat, daca-ti place sa-ti tragi bice pe spinare in timpul liber. Din unghiul meu, usor diferit fata de cel al colegilor de degustare, nu trece de 80 de puncte acum. Si de acum incolo propun ca la orice line-up, cel care a adus proba sa aiba interdictie in a o puncta, ba chiar a vorbi despre dansa. Prea des am vazut empatii absurde.

    2011: aici se schimba radical ecuatia, avem de-a face cu un vin asezat, fruct in forme de o complexitate impresionanta. Prospetime, mineralitate, legume crocante, citrice din plin, samd. Gustativ nu are greutatea si amplitudinea lui Revelatio, sau ale Rezervelor, dar prezinta o linearitate, o precizie - cum spune C.H. - de invidiat. De la mine 87, de la altii 85, 86, 86, 86.

    2012: debuteaza cu ceva drojdii de tinerete, chiar zeama de varza in primele 15 minute, dupa care te incanta prin prospetime si aromele mignone de grepfruit. Acum 3 luni nu spunea mare lucru, acum i-au dat dintisorii, incepe sa gangureasca despre fructe exotice, apoi toate aromele SB-ului, e superb. 87 pct.

P.S. Merci de pont - Knossos - imi place, n-are nicio legatura cu Gran Rezervele alea rancede din Metro. Cand impartim Chardonnay-ul ala ramas acolo?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu