13 noiembrie 2012

Premiile de excelenta Vinul.ro 2012

    Dupa cum probabil ati aflat deja toti cei interesati de subiect, in perioada 26-30 octombrie a avut loc acest concurs, organizat de singura revista de profil care conteaza in lumea romaneasca a vinului. Este de remarcat prezenta a nu mai putin de trei Master of Wine in juriu, cu unul dintre ei - Christy Caterbury - avand si eu ocazia sa am un scurt dialog cu ocazia lansarii noului spumant si a vinului de desert de la Stirbey, la Madame Pogany.
    Am sortat medaliile dupa cum urmeaza: am scos integral importurile, pentru o imagine mai clara a celor romanesti, dar si rose-urile, care nu cred sa fie de interes urmatoarele 4-5 luni. Am observat si cateva mostre care au fost introduse de producatori in sectiunea retail, desi le gasim cu usurinta in supermarket, asa ca le-am pus unde le e locul.


    Cateva observatii:
- ma bucur ca n-am mai vazut "vinuri de colectie", cu care cativa producatori se tot laudau, dar nu sunt de gasit, existand doar un butoi "de medalii".. sau or fi venit, dar n-au impresionat pe nimeni; VREM LISTA SI PUNCTAJELE TUTUROR VINURILOR PARTICIPANTE!
- tot un lucru pozitiv e ca fata de alte concursuri, aici n-au mai fost chiar atat de multi reprezentanti ai industriei de profil autohtone invartindu-se fara rost pe langa mese, ceea ce a dus la un grad de corectitudine de apreciat. Bine, sunt si exceptii daca ne uitam atent la medaliile obtinute de cateva crame-gazda, Oprisor-Grigorica, etc. N-am nimic cu nimeni, dar lasa loc de interpretari, mai ales daca luam in calcul reticenta catorva de a participa la orice alte concursuri;
- la fel de pozitiv e ca nu s-a ajuns la maximul permis al numarului de medalii, ceea ce e o premiera. N-as exclude posibilitatea ca mult mai putine vinuri sa fi trecut initial pragul, urmarea fiind o inevitabila translatare ca sa nu ramana prea multe rubrici goale. Cum ar fi fost un concurs cu 350 de vinuri participante si 5 medalii?
- se pare ca in 2011 the big (s)hit e Sauvignon-ul, urmat de CH si la doar o lungime distanta de TR. Referitor strict la astea trei, remarc absenta unor etichete importante;
- rosiile: prea multe prospaturi care nu stim cum vor evolua, iar eu raman sceptic. Nu vad in top rosii mature, cu foarte putine exceptii, de 3 ani; un singur Aur pe Horeca spune multe.
    Sper ca denumirile prescurtate in stil berbecesc sunt intuitive.

8 comentarii:

  1. Trei comentarii:
    1. nu ai sa vezi lista aia si nici macar nu ai sa stii ce vinuri au intrat in concurs. Cred ca asta e o conditie indispensabila pe care o pune fiecare producator care participa la concursuri.
    2. De ce? Asa e in tenis..:)
    3. Si CH a mers binisor anul trecut

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.nu ti se pare cam mult 100 de medalii la 350 vinuri (1/3.5)?
    2.nu ti se pare usor curios ca (virgula) cramele care au participat frecvent la actiunile vinul.ro (gen casual wine) au luat parca prea multe medalii? (ma gandesc la avincis cu vita de vie de 2-3-4 ani vechime, sau la importatorul vinurilor Baldik-imi scapa numele)
    3.nu crezi ca la "premiile vinul.ro" de anul acesta s-a mizat prea mult pe vinurile horeca/importatori (adica taxa participare) in detrimentul celor de raft (platite din buzunarul lor .. si care ar trebui de fapt sa constituie SCOPUL central al evaluarii)?
    Nu acuz pe nimeni de nimic, doar ca as fii curios daca s-ar face publica lista tuturor (350) vinurilor participante la editia din acest an sa vedem si noi cate vinuri/crame din retail au paritcipat (sau mai bine spus, au fost inscrise) si ce raport retail/horeca a fost. Bafta.

    RăspundețiȘtergere
  3. *"cate vinuri/crame din retail" si care? (completare)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dan: daca cramele pun conditii nimic nu mai conteaza, putem arunca la gunoi toate medaliile. Punctul 3 nu l-am inteles.
    @Anonim: din cate stiu eu regulile sunt ca se pot acorda medalii pana la o treime din vinuri, in functie de concurs (25-33%). Sunt de acord cu tine ca unii n-au ce cauta pe-acolo, insa exista si contra-exemplul Recas, campionul absolut, care nu mai "cotizeaza" de un timp. Revin: sunt de acord ca cei numiti, plus inca altii, din ce am baut eu, ca au niste vinuri.. varza. La 3 nu pot fi de acord. Si eu vreau lista completa, si mai ales punctata/evaluata.

    RăspundețiȘtergere
  5. La 3 ziceam ca si Chardonnay ai mers binisor pe langa Sauvignon Blanc...ce ziceai si tu. Oricum la extern, parca la Bruxelles vedeam doar Ch in fata, cu exceptia (notabila de altfel): Livia
    In rest sa nu ne agitam: concursurile sunt si vor ramane concursuri si friends will be friends, right to the end...si aici ma refer la noi..:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine zis. Doar ca Livia nu s-a confirmat si la mine in curte. Iar nevoia de medalii pe gamele inferioare nu cred sa impresioneze zugravii cu care ma intalnesc dimineata la 7 la non-stop.
    P.S. Din cauza unor friends/gazde n-am fost si noi acolo! Acu..recunosc ca aciditatea (moderata pe cat posibil) unor posturi personale s-a extins asupra intregii bresle, indiferent de costuri sau non-costuri extra, dar deocamdata nici noi nu suntem in stare sa ne unim intr-un yearly "Blogger's Choice". Suntem comozi, dam cu pietre din spatele geamului securizat, injuram, dam la gioale, ne dam smecheri. Foarte rar unii directioneaza sageata catre tinta, in general o ascundem in nori. Asa ca... ne-o cam meritam. Toti.

    RăspundețiȘtergere
  7. E,tot raul spre bine si acu nu e treaba noastra sa facem politie cu producatorii.
    In plus fiecare pasare canta pe limba ei. Conteaza sa cante si sa nu faca "CuCu" sau sa ciuguleasca din palma cui nu trebuie. Si aici ma refer strict la noi. Pentru restul e profesie si asa trebuie sa arate.

    Dar putem sa facem Bloggers Choice in materie de vinuri..:) macar dintre/cu medaliile de aur de pe la concursuri. Ca Slava Domnului avem destule....

    RăspundețiȘtergere