5 noiembrie 2012

Cramele Recas in cifre, oameni si vinuri

- Locul 5 in topul romanesc, dupa cifra de afaceri, fiind precedat, in ordine, de Vincon, Murfatlar, Jidvei si Cotnari;
- exploateaza 850 de hectare langa localitatea Recas si inca 20 la Minis, de unde asteptarile sunt mari, aici fiind plantate soiurile Cabernet si Feteasca Neagra;
- au fost facute investitii de 42 mil EUR;
- capacitate de productie: 12 mil sticle/an;
- export: 2 mil sticle in 2011, 3 mil in 2012, 12 etichete diferite;
- toate viile au maximum 10 ani, din care 30% < 4 ani;
- Solo Quinta 2011: 40.000 de sticle, la fel si Cuvee Uberland; ultimul e preferatul lui Christy Canterbury MW, din ce a gustat pe la noi, si le-a cam incercat pe cele care conteaza;
- 2 ani este timpul minim de la recolta, in care se vor lansa vinurile La Putere;
- 28 este numarul de vinuri pe care le-am gustat. 

    In afara de cifre, cu ocazia excursiei de o zi efectuate la Recas la inceputul saptamanii trecute, am descoperit oameni. Nu vanzatori de iluzii, ci oameni, atenti atat la miscarile pietei cat si la calitatea vinului. De exemplu, se lucreaza cu nu mai putin de 35 de clone diferite de Cabernet in scopul obtinerii unor rezultate cat mai bune in acest areal viticol. S-a vorbit deschis si in sens pozitiv despre majoritatea producatorilor cunoscuti, au fost prezentate detalii tehnice despre diferente de vinificare intre vinul cu screw-cap si cel cu dop de pluta, precum si ca in laborator se studiaza si comportamentul vinului in conditiile de distributie romanesti. S-a discutat despre concursuri si relativitatea lor in functie de an, calitate si numarul de participanti, s-a dezvaluit identitatea probelor trimise la Premiile de Excelenta vinul.ro. Rezultatele sunt asteptate chiar azi.

    In materie de vinuri, am trecut prin toata gama Castel Huniade, unele deja 2012, gama care a adus un boost in vanzari, consumatorul fiind, se pare, plictisit de Castle Rock si V Drinks. Rieslingul este 80% Italian si 20% de Rin. In gama sunt vinuri seci si demiseci. A urmat Cocosul dintre vii cu un spectaculos de aromat rose din tanarul soi Acalon si Cabernet, dar si un  Chardonnay care imi place de mai multi ani.
    Repriza a doua a inceput cu un exceptional Chablis Louis Latour Premier Cru, apoi s-a trecut prin multi-medaliata gama Sole, rosiile La Putere - proaspete si carnoase, Pinot Noir 20 barrels de la Cono Sur, Cabernet Mondavi, Cuvee Uberland 2009 - inca tanar in opinia mea, finalul fiind maiestuos, cu Amarone Campolongo de la Masi si un Traminer dulce 2000.

    Planuri de viitor: lansarea unei noi game de vinuri rosii, pozitionate intre La Putere si Uberland, din care vor face parte o Feteasca Neagra 2011 - deosebita!, un asamblaj din mai multe Caberneturi, facut de Planeta si alte surprize... spumante. Orizontul de timp in care le vom vedea pe piata este de cel putin 6 luni, calitatea este sus, au nevoie si de invechire la sticla. Dupa succesul la export, mai ales in Marea Britanie si Ungaria, se pun la punct detaliile unei colaborari cu duty-free-urile Heinemann. Se va incerca un parteneriat mai strans cu magazinele branduite Cramele Recas, deocamdata compania avand doar 3 locatii  proprii de desfacere.

    Cramele Recas este unul dintre foarte putinii producatori romani care au capacitatea de a produce atat vinuri cu preturi accesibile, adevarate modele de raport calitate/pret, dar si vinuri de top, castigatoare de zeci, poate sute de medalii la concursurile internationale, fiind perfect pliat pe cerintele si bugetul oricarui tip de client. Consumatorul Berbecutio se declara incantat si multumeste pentru momentele placute petrecute la crama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu