2 octombrie 2012

Rigal Malbec 2010

    Proaspat la culoare, sticla bordeleza cu umeri umili, dop sintetic, 13% alc, vin de pays du Lot, intitulat cu invidie, la adresa argentinienilor, "The original Malbec". Rigal zice ca s-a propasit pe meleagurile din Cahors - patria mama a acestui soi - inca de la 1755 si sustine traditia vinificarii stilata mai spre sud-de-France decat spre America de Sud, traditie fortata si de conditiile climatice schimbatoare an de an. Nasul aduce un strop de vanilie peste niste prafoase, gudronate si amestecate fructe negre-rosii, cu acente violete, inspre Grenache-Syrah-Mourvedre. Atacul este sincer, fructat, crud, cu un corp generos, taninurile sunt marunte si placute, cu o astringenta ridicata, de holtei. E unul dintre acele vinuri corecte, nechimizate, neinjectate, nelucrate. E si amarui si acrisor si dulceag si iute. Iti umple sufletul cand cotrobaie prin toate sertarele din minte unde-ti tii amintirile gusturilor. In final condimentele cutreiera in lung si in lat toata suprafata gurii, dar nu-si lasa tabara prea mult timp in zona. Simplitatea este imbracata de rotunjime, iar bogatia gustului... incantatoare. Am dat 23 de lei pe el si mi-e rusine cu vinurile romanesti. 88 de puncte!
A doua zi n-a trecut de 85, asa ca sunt doua variante: ori celelalte chestii (Pietroase) incercate inainte in prima zi au fost mai proaste decat credeam si m-am lasat dus de entuziasm, ori s-a degradat foarte repede.

4 comentarii:

  1. Asta nu e un vin de a doua zi, la banii respectivi..Este exact ce ai zis ca este: un vin corect, jovial de consum curent..:)
    Partea negativa a acestor vinuri este gustul amar pe care ti-l lasa, la figurat, cand le compari cu ce avem noi pe piata...:(

    RăspundețiȘtergere