5 octombrie 2012

Raport de activitate: Enira

    Cabernet by Enira, 2009: o culoare cat se poate de normala, rosie ca un vin. Miros care mi-a adus aminte si de fructe negre de padure, si de corcoduse si de Syrah, fiind prafos, viguros, atractiv. In gura am avut ocazia ca reintalnesc cateva senzatii minuscule pe care le-am vazut si in alte vinuri Bessa Valley, care pot fi asociate cu terroir-ul sau instrumentele folosite. E foarte interesant sa iei toata gama unui producator la rand. E ca auditia unui album al unei trupe care a vrut sa spuna ceva prin totul unitar al acestuia, nu prin fiecare piesa ceva diferit. Taninurile sunt coapte, lipicioase exact cat trebuie (sau cat imi place mie), mai putin extractiv decat alte vinuri Enira - cel putin la prima vedere, gustos nevoie mare. De baut mai degraba la 19 grade decat la 16-17. Post mediu, fructat, cu atingeri de cafea. 84 de puncte, un vin reusit. Nu va luati la tranta cu el, 1 la 1, ca va iesi invingator; e mai bine sa aduceti ceva de mancare langa si eventual un aliat in lupta. 50 de lei la Lovewine.ro.

    Merlot Easy by Enira, 2008 primeste tot 84 de puncte: miros gemos chiar dupa decantare/aerare intensa, vegetal, inecacios. Gustul nu se disociaza, pastrand directia si mai aducand niste cafea. Liniaritate, post-gust mediu, taninuri abia vizibile, catifelate. Jumatate din vin a fost invechit 10 luni in butoaie de stejar din Franta. Ca si celelalte vinuri marca Bessa Valley, are o doza de placere pe care n-o poti trece cu vederea. 36 de lei la vinescu.ro.

    Enira 2007 (Merlot+Syrah+Cabernet). Am sa incep cu sfarsitul: acest vin trebuie aerisit in decanter cel putin o ora inainte de consum. Abia atunci dispare mirosul gemos si apare piperul proaspat macinat, murele si alte surori negre salbatice, intr-un alai de sarbatoare pentru nasul celui care a dat 44-60 de lei pe dansul in Romania sau 10 EUR la vinexus, dar nu-i pare rau deloc. 
 Gustul este..ca si mirosul, foarte fidel descrierii de pe eticheta - vezi figura alaturata. Un vin care se tine foarte bine, e viu si incitant, cu lemnul bine masurat in simtiri, doar cu o usoara scadere in consistenta pe final. Daca bunul meu prieten Robert i-a dat 85, nu-l pot contrazice prea tare: 87. Mi-a placut, motivul principal fiind subtila intrepatrundere a gustului acrisor cu cel dulceag, in afara de toate celelalte lucruri mai usor vizibile. Ah..si Syrah-ul. Cand s-a terminat as mai fi vrut :(. 54 de lei la vindor.ro. 

    Duo by Enira 2009 este singurul vin al producatorului bulgar care se lafaie intr-o sticla cu umeri largi, toate celelalte fiind simple. Dopul arata impecabil, ca si la celelalte, fiind mai lung decat media. Duo repezinta un asamblaj de doua soiuri, Merlot si Syrah, in raport de 3 la 1. Nasul debuteaza cu note clare de Syrah, in plan secundar se observa cu greutate fructele negre din padurea plina de piper alb, cuisoare, smoala si vanilie. In gura conducerea este preluata de Merlot, prin atacul catifelat, lichiorul de ciocolata. Aciditate buna, final peste medie, cu note la fel de condimentate ca inceputul, dar si de cafea. Corpul nu e neaparat masiv, greoi, dar foarte plin, savuros. A fost un vin care mi-a facut placere cu adevarat, mai ales ca l-am impuscat la un pret foarte bun - multumesc complicilor. 85 de puncte, 40 de lei la EthicWine.ro.

    Enira Reserva 2006: 87 pct Parker acordate in 2009 pentru cupajul de 4 soiuri, la timona aflandu-se Merlot, urmat de Cabernet, Syrah si Petit Verdot. Acest vin nu se mai afla in oferta producatorului, dar mai poate fi gasit in vreo doua magazine online, la preturi intre 82 si 100 de lei. Daca aveti drum la Ruse exista si acolo, in Carrefour, dar dupa cum spunea George, sau Ciprian, nu s-a pastrat extraordinar in rafturi. Ar mai fi de spus ca am incercat acum cateva luni acest vin la sticla Jeroboam (Dublu Magnum) si pot spune ca a fost unul dintre cele mai bune vinuri baute de mine in 2011 (92pct). Cu ocazia redactarii acestui capitol din seria "Raport de activitate" am mai luat una normala, ca o scuza de a o mai analiza o data. So: dupa 45 de minute de stat in decanter, la 16 grade, nasul debuteaza cu note de gem de capsuni - ale caror picatele negre sunt de fapt piper negru, fondul fiind si el intunecat de niste mure sau coacaze, tulburat de un norisor de cacao si vanilie. Atacul este surprinzator de astringent, noroc cu taninurile coapte si marunte care nu-l lasa sa fie agresiv, ba mai contribuie si senzatiile dulcege, de cirese pietroase bine coapte si ciocolata. E o nota de eleganta, de delicatete, la intrepatrunderea lemn-fruct-astringenta-arome. Numa' nu-l lasati aproape de plita, ca alcoolul sare repede din pahar. Stilul de vinificatie mi se pare mai aproape de cupajele de top din Dealu Mare, cu Feteasca, Merlot si Cabernet, decat de Bordeaux. Post gustul este mediu-lung si pastreaza toate elementele placute simtite pe palat, aducand poate in plus o nuanta de cafea si-un plus de piper. La degustarea sticlei uriase, in care licoarea s-a pastrat perfect, am degustat si una normala, ca cea de fata, pe care am gasit-o cu cateva puncte mai jos, iar acum am simtit acelasi lucru. 86-87 de puncte. 98 de lei la CityWine.ro.

    Alte vinuri Enira incercate mai demult:
- Rose 2010 - 84 de puncte
- Rose 2011 - 81 de puncte
- Syrah 2007 - 87 de puncte
- Cabernet 2008 - 84 de puncte
- Alira 2009 - 82 in blind la kWine, 84 in liniste acasa (vin romanesc facut la Aliman).

    Nu ar fi relevant sa pun raportul calitate/pret intr-un tabel, pentru ca preturile unor vinuri sunt mult mai mari decat atunci cand au aparut pe piata. Doar cand ma uit la cei 250 de lei ceruti pe Syrah-ul 2007 imi dau seama ca n-as avea atatea linii in Excel, dar cele cateva exemple de magazine online pe care vi le-am livrat sunt usor de scanat.

    Cine mai are vreun BV pe acasa, sa-i traiasca! Pe mine nu m-a lasat inima sa dau 40 EUR pe el in primavara, in Viena.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu