7 decembrie 2011

Wine Price Trends on Romanian Market

    Concluzia urmatoarei prezentari ar fi ca un producator scump nu face neaparat si vinul de calitatea respectiva (lucru de fapt acceptat worlwide), dar si ca deocamdata poti gasi pe piata vinuri bune sub media preturilor. Este bazat pe evaluarile mele personale, impartiale, fara a fi influentat de nici o (ne)afinitate pe care fiecare dintre noi o are catre anumite brand-uri, produse, etc.

    Procedura de lucru: s-a facut media preturilor si calificativelor date vinurilor de pe piata - 300 de specimene exclusiv romanesti. Ok, nu le-am incercat (inca) pe toate, dar cred ca am la indemana un esantion reprezentativ. Pe cele produse afara le-am dat de-o parte, ar fi irelevanta participarea lor la acest studiu. Din graficul alcatuit initial din puncte-cheie am creat o curba exponentiala (trend line) a preturilor, iar pe axa verticala am pus punctajul. Acest trend-line va fi pastrat in continuare ca reper, si vor fi analizati cativa producatori. Preturile sunt cele de crama, hyper-market, magazin specializat cu preturi bune - adica spre minim posibil. Am luat fiecare producator reprezentativ (10-15 vinuri incercate pana acum, am limitat la top 10 ca numar de mostre) si cu bune si cu rele, excluzand totusi exceptiile pozitive/negative, am facut o medie a pretului in jurul fiecarei valori de notare (ex. 73-77 pentru a obtine valoarea pentru 75), am construit similar trend line-uri pe producatorii reprezentativi. Sunt multe cazuri in care pe segmentul +85 pct preturile inregistreaza diferente foarte mari, asa ca am facut o medie a acestora. Exista producatori ale caror vinuri nu trec de 80 de puncte, asa cum exista altii ale caror vinuri nu prea coboara sub 75, dar am trecut asta cu vederea, rugandu-l pe Mr. Excel sa extrapoleze pentru atingerea intervalului 60-90 pct. Daca nu faceam asta, ieseau la iveala cativa care ori nu stiu sa-si evalueze vinurile - strict pe anumite intervale de calitate sunt prea sus ori prea jos - ori n-au timp, chef, cunostinte sa analizeze piata in amanunt. Asta lasandu-i la o parte pe cei care VOR sa fie acolo din diferite motive. Totodata nu vreau sa dau apa la moara celor care abia asteapta motive sa creasca pretul. La 60 si 65 de puncte am pus eu pretul, pentru ca am intalnit destul de rar vinuri acolo, au fost vinuri cu defecte, media ar fi mult prea mare; nu prea "folosesc" vinuri sub 15-20 de lei. La 90 de puncte nu am luat in calcul doar cele 15 vinuri incercate de mine, 87+ (ce darnic am fost), ci am mai pus cateva de pe piata. Pana pe la 85 de puncte avem o exponentiala mai domoala, dupa care lucrurile se schimba, cum e si normal. Deocamdata, printre vinurile romanesti nu cred sa existe vreun 95, mai mult de atat, nu cred sa vad in my lifetime, cu toate ca intr-un loc ascuns nutresc o speranta, avand in vedere varsta unor oenologi. Sau ma enervez si cresc scala pana la 110 :D.

    Hai sa intram in poza cateva randuri: daca eu personal dau 26 de lei pe un 80 pct, nu consider ca am facut o afacere prea buna, pentru ca, spre rusinea mea am incercat aproape tot ce misca in zona, si-nca vreo 150 de afara. Dar tocmai asta e substanta acestui blog: am baut un vin si vreau sa-ti spun si tie cat de bun sau prost a fost. L-am luat de acolo si am dat atat. Sa te feresc pe tine de tepe, sa-ti arat ca exista vinuri bune la preturi decente care coexista in acelasi galantar cu vinuri proaste sau umflate la pret. In mintea mea cititorul nu este un cunoscator intr-ale vinului, producator, blogger sau mai stiu eu ce breasla tangentiala cu subiectul. Este la inceputul "carierei" si vrea sa stie cate ceva, folosind motoarele de cautare in primul rand. Am trecut prin asta si n-am fost multumit: gaseam in general cel mult o parere despre un vin, si nu mi-a fost de ajuns. Si inca un lucru, pe care am mai insistat: m-am intepat eu cu jumatate din vinurile din comert, nu e nevoie sa o mai faci si tu.
    Sper ca apreciati munca depusa, pentru ca daca-ar fi vorba de cantitate, nu-i greu sa faci 3 posturi pe zi, s-a auzit si la Caracal de copy/paste. Ma gandesc ca impreuna cu cateva articole din urma si baza de date (cercetarea stiintifica), puteam prezenta asta ca lucrare de disertatie la Agronomie; stiu si ca vor curge ofertele de angajare din partea producatorilor, dar deocamdata sunt prins in altceva :D. Oricum Oprisor ar fi refuzat din motive "politice" si/sau istorice.
    Si acum sa vedem ce se intampla cu cei mai "bauti" producatori din casa, in ordine alfabetica:


Crama Basilescu: curba rosie reprezinta media pietei, cea neagra sub 78 de puncte nu exista in realitate - vinurile sunt in intervalul 78-92 de puncte. Cu alte cuvinte: cati bani dai, atata face, nu vei fi niciodata pacalit. La cat de bine arata graficul asta, cred ca l-au facut si ei. Vinurile de top sar cu un milimetru media in materie de pret, dar o sar si la calitate: s-ar putea ca 2-3 sa fie usor peste 90 pct.



Budureasca: curba rosie ramane in continuare referinta, cealalta reprezinta nivelul de pret al vinurilor. Si aici putem spune "jos palaria", dar nu trebuie sa uitam ca suprafata e de vreo 5 ori mai mare, deci trebuie sa vinzi ceva volume an de an. Toata stima pentru preturile vinurilor de varf. Tarom, nu m-as multumi cu contractul in derulare, as pune mai multa presiune sa bag acolo vinuri premium, eventual imbuteliate in sticlute mici. Sa ne laudam si noi ca natie cu ceva deosebit.



Si Jidvei ar parea in randul lumii, numai ca nu trece neam de 80 de puncte. Doar pe la concursuri si carciumi de lux, unde am o vaga impresie ca nu sunt aceleasi vinuri cu cele pe care le iau eu de la Cora. Caut de mult timp acel SB Nec Plus Ultra de 90 de puncte, dar nu gasesc decat de 75. Majoritatea sunt sub 80. Nu gasesc niciodata dispozitia finaciara sa incerc "castelele" la 50 de lei.
Crama Oprisor: e, aici clar e o problema. Plaja de calitate se intinde in realitate de la 70 pana pe la 85 de puncte. Si ca sa nu credeti ca am ceva cu ei, uitati-va la punctul de intesectie al curbei cu nota 83. Acolo ar fi trebuit sa fie Cabernetul cu eticheta rosie, care costa peste 100 de lei in orice hyper-market. In schimb curba arata doar vreo 80 de lei. V-am spus ca am scos extremele, oricat de nelalocul lor ar fi, si tot sunt cei mai scumpi din Romania. Mai mult: preturile luate in calcul sunt cam toate de anul trecut, intre timp au ajuns pe Marte cu ele. Cand piata ti-a pus stampila de "over-priced" iti trebuie niste ani sa o stergi, si asta va costa mai mult decat jumatatea de leu in plus de acum pe care ai aruncat-o din pix. Om trai si-om vedea, nu plec nicaieri. Din punctul meu de vedere, ce-i sub 30 de lei sunt vinuri proaste, cei peste sunt mult prea scumpe. Mai grav e ca inca nu au un vin cu care sa rupa gura targului. Sa vad si eu un critic, un degustator spunand: "in sfarsit un 90 points". Si daca vor reusi vreodata performanta, mi-e frica sa privesc extrapolarea: 150 de lei (= go away!). 

    Apropos de critici si degustatori, zilele trecute admiram pe site-ul ADAR-ului (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) vizita lor la diferite crame din Dealu Mare. Titlul spune asa: "Degustatorii au testat valoarea vinului din Dealu Mare". Pai daca tot au testat, n-ar fi frumos sa ne zica si noua concluziile? Cand se duc 100 de persoane cu experienta si incearca un vin, oricare ar fi review-ul, ar fi universal acceptat. Nu stiu care e scopul, m-am pierdut definitiv. Daca n-aveti om sa centralizeze datele, ma ofer eu ;).

Am incurcat un pic alfabetul, Halewood la raport: notare reala de la 61 la 87 de puncte. Stau foarte bine ca raport calitate/pret pe marfa ieftina sau medie, care necesita volume. Cand intram pe intervalul de calitate premium preturile cam indoaie curba spre stanga. Exemplarele lansate anul acesta sunt de vina, toate over-priced: Theia 2010, Kronos 2009, chiar unele din gama Hyperion. Sunt insa multe vinuri decente la acest producator, nu e de evitat, numai deschideti ochii mari inainte.



Diagrama Recas e cea mai frumoasa, si spune asa: orice vin ai cumpara de la 8 la 50 de lei, cu siguranta ai facut o afacere excelenta. Si in marja asta de pret exista 99% din vinurile lor. Pentru cei care vor vin extra-super-premium la pret mai mic, pot merge direct la crama, in Olanda, sau pot face un sacrificiu finaciar, ca merita. Numa' sa le gasiti.





   

Domeniul Coroanei, Segarcea: sunt lipiti de media pietei, plaja de puncte a vinurilor incercate de mine e intre 74 si 89. N-am gasit vreodata vin prost langa Craiova, dimpotriva, cateva sunt unice.






SERVE, sau Societatea Euro-Romana de Vinuri de Exceptie: Vinul Cavalerului la super-preturi, Terra Romana - respectand plaja de punctaj - la fel, Cuvee-urile Charlotte, Amaury sau Constantin - top-class.






Stirbey: foarte usor peste media pietei, dar cand ai cu ce, e foarte normal. Cramposie, Negru de Dragasani, Novac si altele nu cred sa le gasiti (deloc sau) intr-o forma mai buna ca aici. Notele mele sunt intre 76 si 86 de puncte, fara a le fi incercat pe-alea scumpe; le am pe wish-list.





Vinarte: trag in jos Starminele si Bolovanii ca pret, insa in viitorul apropiat se pare ca ne lingem pe bot si de pomana asta. Printii cei vechi ar fi in mod normal mai sus pretuiti, insa in acceptiunea mea nici Mircea 2008 nu e departe de top-wine, asa ca media, odata cu trend-ul dau ceea ce vedeti.



 
    Nu pot sublinia castigatori, pentru ca e greu sa compari Solo Quinta cu Tamaioasa Budureasca sau Roza Segarcea, Golem, Cramposie sau Charlotte, insa la pierzatori e cam clara treaba.

    In incheiere vreau sa multumesc Vesticilor pentru initiativa de a crea pagina Oenologie pe Facebook, unde sunt centralizate pareri, posturi de pe blog-uri, evenimente si multe alte lucruri interesante legate de vin. Sunt sigur ca nu vor permite abuzul de publicitate mascata, repetitii agasante sau alte porcarii uzuale in spatiul virtual.

11 comentarii:

  1. Vad ca nimeni nu sparge gheata, asa ca ma incumet si bag eu primul comentariu.

    Ceea ce ti-ai propus sa faci este extrem de necesar; cred ca orice persoana mai mult sau mai putin interesata de vinuri se ghideaza -mental vorbind- dupa o curba asemanatoare, mai simpla sau mai dezvoltata dupa caz.

    Cred ca e important sa existe si acest aspect al evaluarii ofertei, pe langa review-urile de care eu personal sunt foarte atasat. Ca om de marketing, genul asta de grafice este foarte relevant pentru mine.

    Ca un punct critic, am urmatoarea observatie metodologica: un subiect (adica producator) nu poate fi evaluat static, trebuie luate in considerare diferitele vintage-uri care se afla pe raft la un moment dat, precum si variatiile sezoniere de pret.

    Asadar, ca sa fie un tablou imbunatatit, eu as zice fie sa iei un singur vintage de la fiecare producator si sa-l mapezi, fie sa iei media preturilor dintr-un an pe un anumit palier de calitate.

    De asemenea, mai apare si problema evolutiei calitatii vinurilor combinata cu inertia consumatorilor -adica un vin care a fost "Foarte Bun" anul trecut va continua sa fie cumparat anul asta din inertie si obisnuinta (la acelasi pret), chiar daca nu mai e pe aceeasi treapta de calitate. Exemplu concret, Feteasca Neagra 2007 Special Reserve Halewood.

    Sa inchei o cu o sugestie -as incerca sa "rotesc" perspectiva -adica sa mapez producatorii si preturile pe trepte de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu sunt om de marketing, dar am incercat sa scriu matematic ce simt eu pentru vin si mi-a dat urmatorul rezultat (al carui interpretare o puteti intelege cautand acelasi text in google):

    (sqrt(cos(x))*cos(200x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(9-x^2), -sqrt(9-x^2) from -4.5 to 4.5

    p.s.: Nu merge in Internet Explorer

    RăspundețiȘtergere
  3. @alibus: simtirea e foarte importanta, da' cat dai pe ea?
    @vinuldincluj: sunt preturile din exact ultimul an calendaristic - mi s-a parut mai relevant decat vintage-ul. Sugestia cu trepte de calitate (sau intervale mai mici de pret) e foarte interesanta, mai ales daca punem mai multi producatori in acelasi grafic. Mi-e frica insa sa nu se supere Oprisor pe mine cand o aparea vreun caloian de 30 de lei mai varza decat un Recas de 10. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti un pic pornit pe Oprisor si nu ai dreptate in totalitate. Departe de mine sa le iau apararea, si parerea mea e ca sunt overpriced comparativ cu Recas sau Basilescu, dar la Oprisor nu e cazul sa iei preturile de supermarket, pt ca si tu stii foarte bine ca in magazine specializate un Caloian e vreo 22 iar un Cabernet Oprisor vreo 70lei. Daca esti om de marketing le-ai intelege strategia care mie mi s-a parut ok. Preturi mari in retailul clasic (unde toti se bat in preturi) pe anumite game numite pompos HoReCa si protejarea magazinelor specializate sau a restaurantelor. Pentru ca se duce un gorobete in Cora vede Caloian 38 de lei,ii place eticheta, o retine, o scoate pe mandra la masa, il vede in restaurant cu 40-50 lei maxim si i se pare ca merita. Asta e parerea mea. Nu sunt sigur dar eu astfel le vad strategia.
    Revin.. nu am treaba cu Oprisor, nu lucrez la ei, dar mi se par mai corecti decat Jidvei sau Murfatlar.. am dat un puhoi de bani pe marele M1 Syrah (in urma nenumaratelor cronici de pe bloguri) si mi s-a parut clar overpriced.
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  5. Am mari indoieli ca acel Cabernet mai exista pe undeva sub 90 de lei; poate vreun comerciant care nu l-a vandut de ani. Pe de alta parte crezi ca vreun mare lant de h-marketuri ar accepta vreodata ca un produs sa se gaseasca atat de ieftin in alta parte? Mie mi se pare ca tocmai a inceput avalansa de preturi mari din partea lor. Singura strategie ok e ca s-au bagat aici pe un segment de preturi care era cam gol. Poti numi unul dintre cei "analizati" mai sus care sta mai prost decat ei la raportul calitate/pret? "Valoarea" Cabernetului, dupa cum am spus, am luat-o din alta parte, n-am de gand sa dau atatia bani pe el, cand altii, mai experimentati, l-au vazut doar la 83 pct. Si de degustarile lor pompoase in care-ti sunt servite doar jderi si calauze sunt satul. Oricum, am sa merg sa le vad preturile si colo si colo, s-ar putea sa fi ramas eu in urma. Despre "marele" M1 - uita-te atent cine l-a facut asa si de ce ;).

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant demersul tau, dar este mai degraba unul personal din punctul mei de vedere. Vezi tu graficele de mai sus nu au relevanta decat in cazul unitatii, adica in cazul tau. Piata s-ar putea sa le netezeasca pe principiul statistic al distributiei, parca ii mai zicea si clopotul lui Gauss. Pentru mine, de exemplu, graficele sigur ar arata altfel. Nu pot sa iti spun la ce producatori, dar intuiesc niste diferente bazate doar pe diferentele care stiu ca exista intre noi ca preferinte pentru diferite stiluri de vin. Si apoi apare bineinteles biass-ul cercetatorului care in cazul tau se cheama invariabil Oprisor...:) Asta e cel mai evident. Mai sunt si altele, fiecare dintre noi le are...atat "biass" pozitiv cat si negativ fata de un producator sau altul.
    Daca tinem cont de cele mai mai sus imi pot face o imagine de ansamblu a ceea ce crezi tu despre vinuri si cum s-ar ajusta in cazul meu graficele de tale.
    Iar ca sa nu inchei fara sa ma leg si eu de Oprisor (orice post al tau duce invariabil la ei) parerea mea ca au ramas in urma fata de piata,par ca traiesc in trecut, pe cand piata s-a dezovoltat, au aparut si altii care fac calitate si la preturi intr-adevar mai ok decat ei. Acum cativa ani erau printre putinii care ofereau calitate, acum nu stiu de ce, incerc feeling-ul de mai sus.
    De suparat nu cred ca se vor supara pe tine ca ii pomenesti tot timpul. Pana acum cred ca s-au obisnuit si eu cu oltenii si cu obiceiurile locului..:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Corect - clopotul lui Gauss.

    A fost un compromis, varianta mai exacta era sa-i pun pe toti prin puncte exact unde e fiecare vin, ceea ce ducea la..nimic inteligibil.

    Chiar n-a fost o dedicatie spre Oprisor - am luat cam toti producatorii de la care am baut +10 vinuri. Binee..dup-aia nu m-am putu abtine de la comentarii siropoase :)) Sincer, nu ma asteptam la discrepanta asta din partea lor. Oricum vad ca am in fiecare zi cereri de prietenie pe FBK de la toti angajatii si pseudonimele lor. E clar ca pun la cale ceva :)).

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda..deja suna a Miortiza...sau a Baltagul. Stai linistit ca nu mi s-au parut chiar asa razboinici...oricum eu am o parere mai bunicica fata de ei decat tine..:)

    Corect, felicitari pentru demers. Eu nu am decat notele de degustre scrise pe carnetel..:))
    La Oprisor nu e chiar asa diferenta, sunt peste piata dar nu asa mult. Iar Budureasca stau binisor pe albe si de aici rezultatul de mai sus care se bazeaza pe faptul ca tie iti plac albele in general si ale lor in special. Pe rosii nu as fi asa sigur ca stau asa de bine. Ar fi interesant sa desfaci producatorii pe albe si pe rosii, sa refaci graficele si sa vezi ce iti iese..:)) Asa pentru tine, ca instrument de introspectie...

    RăspundețiȘtergere
  9. 68 lei Cabernet Oprisor vazut ieri (fizic, nu online) la un magazin specializat respectabil din Bucuresti. Pe de alta parte este o realitate: produsele gama Horeca de la Oprisor sunt MULT mai ieftine in magazine specializate decat in super/hyper marketuri. Concluzie .. acestia accepta.
    Apropos de ce spunea Dan mai sus de rosiile de la Budureasca, prefer un Caloian rosu unei Buduresti.. pe acelasi palier de pret (20-22 lei).
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  10. Confirm vizualizarea fizica a Cabernetului Oprisor in CLuj, cu 76 lei.
    Va fi martea viitoare un wine contest de Cabernet la Madame Pogany, si am un feeling ca Oprisor va fi reprezentat... (muhahaha). E ocazia perfecta sa fie degustat blind si in paralel.

    P.S. Ii dau dreptate lui Dan, am pornit de la grafice si piata si am ajuns la ...Cabernetul Oprisor :)

    RăspundețiȘtergere
  11. M1 de la Murfatlar este un vin foarte bun pt acest producator, n-am zis niciodata ca e mirific si mi-am exprimat rezervele cu privire la pret. E genul de vin pt care esti sau nu dispus sa dai banii. In plus, nu e un stil care sa rezoneze cu ce suntem obisnuiti pe rafturile noastre: nu e greu, nu e alcoolizat, e altfel facut. Si Cabernet-ul de la Oprisor e overpriced oricum ai da-o: prefer oricand un Cab de la Stirbey in bani mai putini. E chestie de preferinta

    RăspundețiȘtergere