4 decembrie 2011

Go west for Pinot Noir

    Bulgaria - Romania - Franta, 2007-2009-2008. Neavand alte indicii am inceput in ordinea inversa nasterii lor; a fost un test greu, recunosc ca am mai tras cu ochiul pe net:

    1. Pinot Noir, Kronos, Cramele Halewood, 2009, 40 de lei. Vin de masa la prima vedere, subtire si alunecos pe gatlej, desi a fost tinut 14 luni la baric. Cele 13,5% grade alcoolice nu se simt mai deloc, doar cirese, un pic de condiment. Din descrierea de pe site mai furam taninii prietenosi (normal, ca doar e PN), nu gasim deloc vanilia si scortisoara (o fi de vina si vinul de la punctul 3, desi am spalat/schimbat paharele?), acceptam ideea de "lung" a postului. Nu e un vin rau, dimpotriva, numai ca ciresele alea strica toata partitura, chiar il trasforma intr-un compot neinteresant. Stiu ca de multe ori apare aroma asta in Pinot-uri, insa in Kronos putea sa nu fie si era mai bine. Cum ar fi ca intr-un grafic sinusoidal sa apara dintr-o data crestele alea ca pe hartiile lui Marmureanu? Stiu ca in Romania "piata" cere aromat, ba chiar demi, dar n-ar fi mai bine sa faceti voi niste vinuri care sa ne placa astora care am mai baut macar vreo doua inainte, si care sa va laudam? Sau sa va blestemam, dupa caz :D. Si de-oi fi luat drept Gigi contra, in pofida profetiilor adeverite in ultima vreme, asocierea cu mancarea nu ma incanta prea tare. Asta din unghiul testerului de vin, ca meseria de somelier nu intra in top 100 prioritati pe urmatorii 30 de ani. Adica vrusei sa spun ca un flight intre vinuri provenite din aceleasi soiuri scoate foarte usor in evidenta caracteristici uneori mascate de gustul mancarii. N-aveam atatea Pinot-uri in tolba incat sa am pirogravat pe palatin un base-line, punctajele sunt atacabile oarecum, a fost un laborator greu. Asta primeste 80, dupa lungi deliberari asupra diferentelor cat si cum trebuie depunctat pentru compotism. A se nota ca fratele mai mic si mai ieftin (25 de lei acum cateva luni, 28 in prezent), La Catina, mi-a lasat o impresie mai buna, in valoare de 83 de puncte. Mentiunea de editie limitata (6600 de sticle) ma lasa rece - nu e prima pacaleala - am pus si noi 3 prajini de vie si atat a iesit, ia sa scriem pe el asta, doar stim ca romanul e tampit. Cu toate ca s-ar putea sa aiba ceva efect pe-afara, mai ales ca nu gasesti o iota in romaneste pe eticheta.

    2. Pinot Noir, Comte de Lupe, Lupe-Cholet, Bourgogne, 2008, 39 de lei, importat de Cramele Halewood. Se vede ca vine de la ma-sa de-acasa: catifelat, fara baric in nara, simti la prima gura chestia aia "inaltatoare". "What we look for in our wines is, above all, harmony and balance ensuring the greatest pleasure for people tasting them ". Bravo tata! Vrajeala asemanatoare (lipsa de originalitate, daca n-or fi scris asta pe site secolul trecut) gasim zi de zi, de la ala care ne vinde diverse nimicuri la semafor pana la cei mai mari retaileri de FMCG, electronice sau boarfe. Diferenta e ca aici astia chiar reusesc sa-ti lase aceasta impresie. Poate ar arata si mai bine dupa 2-3 ani la beci, dar am o slabiciune pentru vinurile astea superbe si tinere (Charlotte 2008 ar fi un alt exemplu). Nu e totusi un vin de cursa lunga, tocmai din cauzele de mai sus - prospetimea devine agasanta dupa doua pahare. Toate vinurile au culoare rubinie, cu tente milimetrice violacee,  mai putin opace decat alte soiuri, ceea ce le face apetisante la ochi. Asta cred ca are tutunul ca si mireasma aparte, pe langa coacaze si coarne necoapte, inca e under-age. Postul este condimentat, astringent, ardei iute de la borcan, nu alta, daca incerci sa-ti strivesti limba de cerul gurii. Presupunand ca va evolua pozitiv primeste un incurajator premiu I, cu 84.

    3. Pinot Noir, Edoardo Miroglio, Reserve, Bulgaria, importat de vinibuoni.ro, 50 de lei la reduceri. Parca bagi nasul in sacul de cafea prea prajita, arsa - lucru care (obturand intrumentul de mirosit) nu da foarte rau la etaj (pe palatin); in rest, nu mai gasesti nimic, totul e inecat. Mai taninos, mai corpolent decat opozantii, dar de ce chipsurile astea fatale? Nu cred sa existe baric care sa dea aromele astea atat de intense. Mai am un Chardonnay la pastrare, daca o fi la fel nu mai incerc nimic bulgaresc, decat dupa recomandari - nu zic ca asta n-ar fi fost, Dane :(. Aud ca s-au saturat si nemtii de vinurile bulgaresti ultra-baricate, insa surplusul provenit de aici nu cred ca-si va gasi locul pe piata romaneasca. Romanul are alte dandanale in gat. Plus ca la banii astia (75 de lei pe site)... n-are nicio sansa. M-a dus cu gandul la soldatii cantonati pe vremuri impotriva vointei lor la Caracal - cea mai mare garnizoana din tara raportat la numar de locuitori, cu 12 unitati si a doua dupa Bucuresti - care primeau liber cateva ore duminica, si voiau sa se mai elibereze si ei de stres intr-un fel diferit fata de rutina din cazarma, asa ca, pentru un pret modic, acceptau si impreunarea cu stirbele minoritare din marginea orasului. Poate e un pic deplasata comparatia intre bulgaroi si stirbele respective, are insa conotatii artistico-umoristice mai degraba decat rautacioase. 77 de puncte.

    In concluzie n-am descoperit nimic prea interesant cu ocazia acestui flight in materie de PN, in afara de pretul invers proportional cu notele, se pare ca soarta, sau producatorii locali inca neexperimentati in exploatarea acestui soi pretentios, ne indruma spre vest. Daca n-avem atatia bani, nici sudul indepartat nu-i o optiune rea.

16 comentarii:

  1. Eeee... nu poti sa compari Burgundia cu Bulgaria, desi incep cu B..:))
    Si daca tii cont de conditiile geografice, nu poti face in Bulgaria Pinot Noir ca in Burgundia... Unde face EM pinot-ul ala, francezii nu pun nici macar Gamay..:))
    Cel de la EM mie mi se pare ok. Bine, eu cand l-am incercat era desfacut si aerat probabil. Ai incercat sa il lasi sa se deschida?
    Ale noastre au potential sa fie mai bune decat ale bulgarilor, adica mai elegante,daca le-ar chinui lumea cu baricul. Pe cel de la SERVE (Terra Romana) l-ai incercat? Mie imi place, dar nu o lua ca pe o recomandare..:) Promit sa nu iti mai fac recomandari.:))
    Apropo si in Romania multi producatori folosesc Burgund si il denumesc Pinor Noir...adica ce ai icnercat tu de la Stefanesti...aia pun eticheta cu Burgund ca nu ii intereseaza comertul..:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am lasat deschise vreo 2 ore, in sticla, inainte de atac. A doua zi parca-parca mai disparuse baricul, dar n-am mai ciulit papilele. Oricum, e exagerat de scump. Sunt francezi care-ti aduc acasa la banii astia Pinot-uri decente. Ultimul Jadot de care scriam acum cateva saptamani a fost cu 10% mai ieftin si mi s-a parut de 91 de puncte; si cum bine spunea Ciprian, e "cel mai de jos" al acestui frantuz.
    Nu am vazut pe piata Pinot Noir Terra Romana, doar Vinul Cavalerului. Un Burgund bine facut cred ca poate induce in eroare majoritatea consumatorilor daca scrie PN pe eticheta.
    Recomandarile sunt binevenite oricand ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai cred ca il gasesti prin magazinele de "specialitate" sau pe site la ei. Oricum e diferit fata de ce este la noi pe piata. Stilurile de Pinot Noir sunt diferite, EM este mai greu, mai alcoolic, si permite baric mai mult, de aici si descrierea ta.
    Intr-adevar maestrii Pinot Noir-ului (care nu este un soi tocmai usor de cultivat si vinificat) sunt francezii, care au si o vorba: nu exista Pinot Noir bun sub 20 de euro...:)
    Am auzit ca ar mai exista eforturi bunicele la americani, in Oregon, care ar avea caracteristici climatice similare cu Burgundy, dar recunosc ca nu am incercat pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oregon ruleaza si el, Noua Zeelanda la fel, dar se gasesc greu. Oregon nu prea gasesti nici in Europa

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, corect Ciprian si NZ sunt ok, se gasesc mai usor pe la noi.
    Dar preturile sunt pe masura. Plus ca cine este obisnuit cu Pinot Noir low-end s-ar putea sa se simta dezamagit de cele superioare. Paradoxal...
    Eu personal sunt circumspect cu privire la Pinot-urile pe care le degust tocmai din acest motiv: lipsa unei referinte solide despre cum ar trebui sa "arate" un Pinot real. Sper sa ma "imbunatatesc" pe parcurs...

    RăspundețiȘtergere
  6. Dane, imbunatatirea inseamna o marire bugetara :))

    RăspundețiȘtergere
  7. La Pinot, poti face un mic experiment daca ai un buget mai mare, sa zicem cu Burgundia. Iei un producator mare si de incredere, gen Jadot, Drouhin sau Faiveley si faci un line-up de vinuri incepand de la cele low-end pana la cele high-end. Doar asa iti poti da seama de diferentele dintre diversele regiuni. Bine, cu cat inaintezi pe scara valorica, tratezi vinurile cu atentie, ca alea mai complicate se deschid mai greu :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Berbecutio,

    Adica ce vrei sa spui, ca un Richebourg de la Romanee-Conti la 600 euro/sticla, e chiar asa mult? :)) La valoarea noastra...:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Si inca ceva. O solutie pt a incerca vinuri mai scumpe ar fi urmatoarea: se aduna vreo 4-5 musterii, se pun banii la caciula si se cumpara vinurile. Dupa care se organizeaza o mica degustare intre musterii :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Si daca l-am imparti cu Dan si George mi se pare enorm :(. Visez la un line-up dintr-asta, mai ales daca ar fi acolo, in Burgundia.
    Am remarcat ca ai acest producator in fruntea blogului, tocmai citeam si eu zilele trecute despre cat de buni sunt.
    Nu-i rea ideea. Pe-aici am vazut ca se practica din cand in cand la Ginger.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ehee, Romanee-Conti e un vis frumos, greu de realizat din pacate. Da, ei sunt Petrus-ul Burgundiei, dupa ei se da ora fixa in Burgundia. Exista si variante mai ieftine ca Romanee St. Vivant sau Echezeaux la vreo 400 euro/sticla :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Si-asa am cam depasit bugetul ultimele luni, mai am o lada din Franta pe drum, si-aia neplatita, nu ma mai amagi!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ceea ce face ca un Armand Rousseau la 200 euro sa para un bargain :))

    RăspundețiȘtergere
  14. :)))))

    E ca-n bancul ala: vrei sa tac? uite ca tac! da, tac! tac si nu zic nimic! Mai tac mult?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu trebuie sa te chinui prea mult financiar sa dai de un Pinot Noir bun de Burgundy care sa dea clasa la ce se produce la noi sau la vecinii de peste Dunare...
    Ce a zis Ciprian mai sus sunt varfuri si referinte in domeniu si exista pericolul ca dupa aceea sa strambi din nas la orice...:))

    Uite aici cateva idei de la degustare recenta:
    http://www.cellartales.com/lang/en-us/archives/4408?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Cellartales+%28Cellartales%29&utm_content=Google+Reader

    RăspundețiȘtergere