31 octombrie 2011

Salonul de vinuri Vintest 2011

    As vrea sa punctez cateva aspecte legate de acest Salon de Vinuri, pe care-l consider un eveniment de succes. Felicitari organizatorilor, care au pus la punct toate detaliile necesare pentru ca toti cei cateva mii de vizitatori sa aiba parte de momente placute, concursuri, premii si cel mai important: vinuri exceptionale. Pentru modica suma de 10 lei platita la intrare fiecare participant a primit un bilet de tombola si un pahar de degustare intr-un saculet de panza simpatic cu care a putut vizita standurile cramelor preferate sau mai putin cunoscute si a putut degusta vinurile dorite. Pentru mine numarul producatorilor care au participant a fost coplesitor - cu toate ca au fost si absenti de marca - asa ca m-am vazut nevoit sa fac doua vizite la Romaero Baneasa, locul de desfasurare al salonului. Mi-ar fi placut sa ajung inca din prima zi si sa va impartasesc in timp util impresiile placute, dar ramane pe data viitoare. Participanti: Domeniile Urlati, Crama Garboiu, Crama Basilescu, Domeniile Samburesti, Senator, Enira/Alira (Wine Ro), Jidvei, Vincon, Domeniile Anastasia, Wine Princess, Domeniile Nicoresti, Budureasca, Domeniile Boieru, Domeniile Sahateni, Oprisor, Marash Bulgaria, Vini Buoni si altii. Sigur, nu chiar totul a fost lapte si miere, cateva stangacii tot s-au mai strecurat: mirosul de mici la gratar de afara a creat oarecari interferente cu nasurile degustatorilor, vineri doar Crama Basilescu avea cateva rogodele de rontait binevenite in cazul degustarii mai multor vinuri (lucru preluat inca de cativa sambata), apa de baut/clatit paharul a lipsit aproape in totalitate, cativa expozanti aveau la stand reprezentanti dezinformati (oare voit?) fata de vinurile din vitrina. Cei mai penibili au fost cei de la Oprisor (ca de fiecare data?), hai sa va reproduc dialogul cu ei:
- Buna ziua.
- Buna ziua.
- As vrea, va rog, sa degust o picatura de "Smerenie".(n.a.: desfacuta deja, in spatele ei)
- Pai cum? Asa...din prima?
- !?!? 
- Trebuie sa incepem cu Jderul, Caloian...
- Sunt vinuri pe care le stiu, le-am cumparat si incercat pe toate. [intre timp colegul ii sopteste ca ne-am intalnit si saptamana trecuta la un targ si stiu despre vinurile lor]
- Bine dar..nu stiu ce sa zic..
- De ce il tineti asa..mai in spate? E pentru altcineva? Am picat intr-un moment nepotrivit?
- Mda, poate ar fi bine daca ati trece maine..
    Pe langa asta, au fost singurii care sambata nu au mai considerat necesar sa aduca vinuri care cu o zi inainte fusesera prezente: Sfintii. N-am intalnit replici si comportamente asemanatoare la niciun alt expozant. Never. Pana la urma de ce ai venit? Sa-ti faci poze langa standurile altora cu vinuri bune, ca sa creada lumea ca si mizeriile alea over-priced sunt la fel?
    Hai sa va spun ce vinuri mi-au placut: la un tur de Fetesti Negre (fara sa le fi parcurs pe toate) as merge pe Paganus 2007 ca si cap de afis, dar au mai fost cateva interesante, Basilescu si-a prezentat minunatele Golem-uri, alb si rosu - felicitari pentru asta, nu multi au adus/dat spre degustare vinuri atat de valoroase (calitativ si financiar), nu multi au avut pahare pentru vin rosu; de la Garboiu am remarcat un Sauvignon Blanc Bacanta cu un parfum incantator, mi-a placut si Tamaioasa Romaneasca, sec, Aurelia Visinescu, Nicorestii mi-au servit o Babeasca Neagra superba, la Senator am gustat cele doua Private Collection (uitand insa sa ma intorc pentru Glia) pe care le-am apreciat asemenea, Sfantul Dumitru de la Oprisor la fel de bun, Merlot-ul de la Anastasia - o proprietate de doar 7 ha, insa cu niste pliante deosebite (care ar pune in umbra multi producatori mari), si oameni foarte placuti, deschisi, bine informati, Enira si Alira elegante, multe altele. Punctaje? Clasamente? De data asta nu. Sunt vinuri de top care necesita un studiu amanuntit, cativa stropi intr-un pahar pot crea doar o impresie, o dorinta de la le incerca in liniste, intr-un cadru si cantitate diferite. Cea mai placuta surpriza (deh, majoritatea vinurilor le mai stiam, de asta nu sunt amintite mare parte dintre cele foarte bune) a constituit-o un Pinot Gris Episcopal, vinificat dulce (50 g zahar/litru), de la Domeniile Boieru, Ciumbrud, care se pare ca si-au si deschis un magazin in Amzei, veste valabila si pentru Good Point care lanseaza Magazinul Boieresc in str. Badea Cartan. Adica valabila in dublu sens: si ei isi deschid magazin, si ei au oferit vinul zilei pentru un alt participant: Gewurtztraminer Alsace 2009.
    Acest eveniment n-a beneficiat de o promovare cine stie ce, poate si pentru ca "acolo unde se da ora exacta" se pare ca fara cascaval nu se misca nimic. Si ca de obicei plutonul din subordine a respectat cu strictete consemnul: niciun cuvant despre ei! Vedem zi de zi laudate tot felul de minuscule evenimente prin carciumi si balciuri de la tara, dar despre acesta de o anvergura majora absolut nimic. Halal etica!
    Urmatoarele evenimente importante sunt: Provino la Iasi week-end-ul viitor si Targul de vinuri GoodWine la Hotel Pullman peste 3 saptamani.

6 comentarii:

  1. In parte impartasesc opiniile..eu am ajuns duminica si lucrurile se mai remediasera putin.
    Cand ma adun o sa scriu si eu ceva impresii, cu ceva poze...
    E clar ca iti plac vinurile puternice...Feteasca Neagra de la Paganus era spre un CS taricel ca putere...cel putin eclipsa clar CS-ul lor din aceeasi gama.
    Da Pelin-ul nu l-ai incercat? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu nu :). A doua zi m-am balacit in cam multe si n-am mai inteles nimic din ele, mi-a fost lene chiar sa mai si notez cate ceva, dar am plecat totusi in deplinatatea...Poate si paharul e de vina, dupa 3-4 vinuri avea toate mirosurile din lume.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim foarte mult!
    Vintest
    http://www.vintest.ro/media/revista-presei/

    RăspundețiȘtergere
  4. A fost placerea mea sa particip la acest eveniment. Felicitari inca o data si la mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumim pentru remarca cu privire la pliantele Domeniilor Anastasia. Vali si Marius (design si tipar)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc si eu pentru vizita; daca mai sunteti pe receptie ne-ar placea sa stim unde putem gasi Merlot-ul in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere