2 noiembrie 2011

Delta Dunarii la Gigant Fish

    Pentru mine cateva zile in delta sunt de neratat an de an, pentru ca aici mi se pare cel mai frumos loc din Romania. Pe canalele din inima sa am inteles sensul adjectivului "mirific", atat de uzitat in manualele de geografie. Nu sunt un pescar profesionist, am incropit acolo cateva scule pe care in fiecare vara incerc sa le mai perfectionez, lucru pe care il pot spune si despre experienta si tehnica legata de acest sport. Anul acesta n-am reusit sa ma sincronizez cu alti 5-6 amici sa facem o partida la comun, asta si din cauza numarului din ce in ce mai mare de turisti care aleg sa petreaca aici vacante, asa ca am ramas la un late harvest, sau DOC-CT daca vreti. Cam frig, cam pustiu, insa capturi frumoase zi de zi: somn, crap, caras, biban, salau, rosioara, platica. De fiecare data am tras la Pensiunea Gigant Fish din Mila 23, mica afacere a unei familii din zona, unde m-am simtit ca acasa. Nu cred ca se compara vreun hotel cu jacuzzi si piscina, cu bucatele facute pe loc de un localnic.
    
    Aici nu se poate ajunge decat pe apa, nu exista curse regulate, ceea ce limiteaza oarecum fluxul de turisti, mentinandu-se inca peisajul salbatic. Am preferat varianta cu doua mese pe zi, care impreuna cu cazarea costa 100 de lei de persoana - echivalentul a 5 kg de peste de la supermarket, pe care e aproape imposibil sa nu le prinzi intr-o zi. In cazul in care se iau in jur de 30 de nopti cu doua mese (ex: 6 pers. x 5 nopti, desi s-ar putea sa fie negociabil), transportul de la Tulcea si retur este gratuit, lucru foarte important, pentru ca preturile pentru acest tip de servicii sunt destul de mari, dar justificate. 

    Pensiunea are in dotare mai multe barci, toate cu motoare de la 4 la 150 CP - cu acesta din urma senzatiile sunt unice. Fara permis nu se pot conduce cele mai mari de 5 CP, dar chiar si astea sunt suficiente pentru deplasari spre locurile de pescuit stiuca, somn, crap sau salau din apropiere. As recomanda si o excursie la Sulina pentru o zi de plaja si o bere pe malul marii, asa, sa nu se plictiseasca fetele de momentele cand lansetele voastre sunt mai importante ca surasul lor. Oricat ar fi de cald, luati-va de fiecare data o haina groasa in plus, dar si ochelarii de soare. Beutura si tigari se gasesc la orice ponton sau la cele 2-3 carciumi din sat - unde, in general, se vorbeste ruseste. Rummy, table, carti de joc - se gasesc la pensiune.
    
    Capacitatea maxima de cazare este de 13 persoane, recomand a se merge gasca de 7-8 (numarul de locuri al salupei de mai sus), sau mai multi. Alte facilitati: televizor, cablu, internet, lazi frigorifice pentru peste, semnal Orange daca te urci pe un scaun, celelalte merg mai bine. Cand intrati pe poarta,  veti face cunostinta cu doi ciobanesti de Bucovina, blanzi si lenesi ca niste pisoi. Mancarea este absolut delicioasa: bors de peste, saramura, icre, plachie, peste prajit, cu maioneza, etc. Un an fara cateva zile petrecute aici il simt ca a trecut degeaba, am pierdut ceva. La anul prohibitia se incheie pe 4 iunie. Fir intins!




6 comentarii:

  1. Sa bifam inca o pasiune pe care o impartasim impreuna...:))
    Bilantul piscicol, ca nu il vad???
    Sau ai facut ca Jderii, care anteprajeau pestii prin metode voltaice (http://www.jderii.ro/ episodul I)..:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bilantul a fost bun spre foarte bun de data asta..se pare ca atunci cand e frig se mai potolesc si "electricienii" ;) In afara de hrana zilnica, m-am intors cu vreo 15 bucati mai de Doamne ajuta.
    Refuz sa ma uit/ascult ceva care are legatura cu jderii. Dupa cum ai vazut sunt catranit rau..si va urma un nou episod - preluat de la alti participanti la evenimente Oprisor, nemultumiti, care mi-au dat mail cu ce li s-a intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu sunt pescar, dar sunt un impatimit gurmand pestivor .
    Ce vin recomanzi sa mearga cu o saramura buna? Dar cu peste la ceaun?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa ma autocitez: "Pana la Sfinti te mananca Jderii la Oprisor"..:))

    RăspundețiȘtergere
  5. @vinuldincluj: asocierea cu manacarea nu e specialitatea mea. Oricum daca ajungi pe-acolo e de preferat sa-ti iei un mic stoc de vin de acasa.
    @Dan: tare!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Parca auzi cateii latrand in curte
    si sunetul de lanseta aruncata departe pe lac.

    RăspundețiȘtergere