In cele mai "umblate" mall-uri bucurestene au aparut de cateva saptamani magazine proprii Budureasca, producator de vinuri din zona Dealu Mare. Am tot amanat sa ma duc in AFI, unde deschisesera initial si am pierdut oferta de deschidere - 20% discount, insa in Promenada e valabila pana la sfarsitul anului.
Mi-a placut ca am gasit, in afara de oferta uzuala si vinuri vechi, de vinoteca, vinuri organice, vinuri ambalate pentru a fi facute cadou, vinuri la sticle Magnum.
Pentru noi, consumatorii, e imbucurator ca producatorul de vin, in speta Budureasca, vine mai aproape de noi prin aceste magazine, in care preturile nu sunt deloc mai mari, ba dimpotriva, avem oferte unice.
Mi-am luat o sticla Magnum de Feteasca Neagra Premium la doar 59 de lei! Impachetata in cutie de carton, gata de cadou daca as vrea sa o dau cuiva, insa prefer sa o mai las in beci, culcata la temperatura potrivita, vreo trei ani. Dupa succesul fantastic avut cu albele 2015 - un aur la Decanter in premiera istorica pentru Romania si o Mare Medalie de Aur la Bruxelles, astept cu nerabdare rezultatul recoltei 2016, care se anunta a fi un an de exceptie. Probabil ca in aceste magazine vom vedea prima oara si noutatile.
Iata cate impresii despre un vin alb mai vechi gustat zilele trecute, Oro Manisa 2012. Este asamblajul din gama Origini a cunoscutului producator din Dealu Mare, vinul alb reprezentativ al cramei. 2012 este prima editie si la lansarea sa am fost sceptic, mirat de forma "cruda" a vinului, cufundat integral in note baricate, dar si de ideea cupajarii Chardonnay-ului cu Tamaioasa. De atunci insa, vad ca au aparut si alti producatori care au preluat ideea, iar rezultatele sunt foarte bune. Denumirea are legatura cu conceptul general Budureasca, legat de comorile dacice descoperite in zona, si inseamna graiul divin vorbit de zei. Si astazi nasul este puternic vanilat, cu note de banane si ananas, sub care vor sa respire cateva fructe verzi, ce tin balanta, prin prospetimea lor. Inca din atac vinul este foarte echilibrat, intr-o nota generala smooth, pe fondul unei aciditati in scadere, dar inca acolo. Alcoolul - in valoare de 14% - e foarte bine integrat si contribuie la o amplitudine aromatica ridicata, pe langa ca "unge", rotunjeste trecerea prin cele trei etape: nas, gust si post-gust. Nu exista niciun fel de nota oxidativa, dimpotriva, dupa cateva minute vinul se deschide vioi in citrice si flori de camp, ceea ce ne spune ca potentialul sau nu se opreste la acesti patru ani, ci poate oferi satisfactie in continuare. Rece sa fie si-i veti da si voi 88 de puncte. Cel din 2015 a castigat sectiunea de asamblaje albe la Zexe, in cadrul degustarilor Tastevin - Confreria vinului. Pentru cel mai bun alb romanesc, pretul din Promenada, cu 20% reducere, e de neratat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu