
Sa vedem cu (a)pare dupa 3 ore de aerisire: culoare violacee-rozalie la rotirea in pahar, granat in profunzime, nas din care se simte alcoolul, insa la un nivel acceptabil, mentinut suprinzator si "la cald", usor peste 20 de grade. Nuantele aromatice te duc cu gandul la fructe negre de padure, calcar, un pic de cacao, boia iute-afumata, cafea in finalul maxim mediu. Gustativ alcoolul e mai proeminent, da corp, dar si caldura excesiva pe mijlocul limbii si la inghitire, dar nu dezechilibreaza intregul. Partea proasta e ca te cam loveste in moalele capului destul de rapid. E un vin mult prea tanar pentru a fi baut acum, insa n-am reusit sa gasesc partile sale magnifice care sa faca un evaluator (neinteresat) sa mearga pana la 96 de puncte. De fapt.. nici pana la 91, eu ma opresc la 87. La 60 de lei nu e o pierdere insa nici vreun chilipir. No go.
----------------------------------------------------------------------------
L.E. Nu stiu cat timp a avut rabdare Guia Penin cu el, insa la mine dupa o zi a progresat foarte mult. Nasul a devenit mai complex, au aparut si fructe rosii, iod, tomate-vegetal, violete, lemn dulce, visine proaspete cu un strop de zahar - se situeaza undeva la cel putin 95% din cea mai inalta treapta, daca judecam doar olfactiv. Alcoolul nu mai e acolo, in afara corpului! Unde s-o fi ascuns.. nu-mi explic. Taninurile s-au trezit la viata, corpul a devenit solid, iar lungimea postgustului e categoric mai sus de medium+. Frumusetea de a descoperi vinul - doar o alta demonstratie.

2. El Molar, Jumilla. 15% alcool. 92 Decantalo/93Parker/94Penin. Probabil toti dau un maxim pe care ei cred ca-l va atinge in viitor, deocamdata pare tinerel, insa pastrez 2 pahare pentru maine, sa nu patesc ca mai sus. Vinul e auster, aspru din cauza lipsei de zahar, cu taninuri mari, semiuscate. Alcool foarte bine integrat. 87. [N-a mai crescut a doua zi.]

De retinut ca Grenache e un soi cu alcool mult, aciditate si taninuri joase, dar care are potential de 100 de puncte, atins de mai multe ori. Franta si Spania cultiva intens, dar poate fi regasit si in Australia sau USA. De cele mai multe ori se alatura cu Syrah si/sau Mourvedre pentru completarea calitatilor, in vestitele GSM-uri. In Romania nu s-a plantat din motive necunoscute mie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu