9 iunie 2015

Crama La Salina

    Crama La Salina este un producator nou, care a lansat primele vinuri in 2015. A iesit in evidenta in prima faza prin etichetele care au o grafica si un concept visual bun, dar brandingul in sine ramane controversat, voci din piata sustinand ca salina nu e in niciun caz un loc traditional pentru vinul de calitate, iar Issa are conotatii talibane. Dar noi suntem elevati, nu bem etichete:
    Roseul 2014 e facut din Pinot Noir, are 13,6% alcool si IG Dealurile Transilvaniei si un pret de raft de ~30 de lei. Nasul este foarte auster, aproape inert olfactiv, ceea ce nu e deloc un lucru rau, dar pe o piata in care gusturile sunt in formare poate fi interpretat astfel. Culoare roz-Provence, foaie de ceapa, orange, alcool foarte bine integrat, gust care nu dezvolta nici el arome prea intense la prima vedere, insa cautand retronazal lucrurile sunt de o finete mai putin intalnita pe la noi. Avem fructe rosii de padure, mineralitate. E plin fara a-ti muta nasul cu vreo zmeurica banala. In acelasi timp nu duce lipsa de partea fresh, taioasa. De luat in seama la varful categoriei roz 2014. 85 de puncte. 

    Chardonnayul 2014 este cotat la 27 de lei "lista", alcool 12,9%, 20% a vazut baric romanesc nou, care influenteaza culoarea, ducand-o spre un galbui pal. Nas foarte apetisant, new world, echilibrat ca intensitate, ananas-banana-cremsnit-pere verzi-cantalup. Pe limba e onctuos, rotund, aciditate buna, usor amarui doar din cauza tineretii. 85-86 de puncte.

    Sauvignon Blanc 2014 mi-a atras atentia inca de acum cateva saptamani, acum am avut timp sa-l vad in detaliu: ardei gras in prim plan, un peu de pi de chat, garnisit cu note crocante-verzi. Are 12,8% alcool, un pret de lista de 33 de lei. E un vin foarte bun, chiar surpinzator de bun pentru prima infatisare, la fel ca si celelalte doua. 86p

    E imbucurator ca in Transilvania se nasc crame noi, greenfield, pentru ca in opinia mea acolo e viitorul, acolo e potentialul prea putin exploatat in ultimii zeci de ani, iar La Salina este un bun exemplu, pentru ca vinurile sunt incantatoare pentru prima infatisare. E imbucurator ca si preturile sunt deocamdata ponderate si le uram trai lung in lumea vinului de calitate. 

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu